Cioloș (USR-PLUS) vrea IMPOZITAREA Bisericii! Ciolacu (PSD): „Vor să distrugă tot ce are legătură cu credinţa acestui neam”

Copreședintele USR-PLUS, Dacian Cioloș, susține că este de acord cu impozitarea bisericilor din România. El este de părere că orice activitate care aduce profit trebuie impozitată.

Activitățile economice (n.r.: vorbea de profitul economic al bisericilor din diverse activități) care aduc profit ar trebui să intre în același regim ca la alte activități. La restul nu știu pentru că sunt și alte aspecte și detalii sau activități. Orice activitate care realizează profit ar trebui impozitată. Sigur, sunt și organizații care își duc banii spre chestiuni sociale. Apoi, dincolo de asta, există și la Biserică: trebuie văzut unde se duc banii”, a spus Dacian Cioloș.

El a mai precizat faptul că o opinie finală, în detaliu, în acest subiect ar trebui să-l aibă cei care cunosc foarte bine acest domeniu.

De partea cealaltă, președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat joi că guvernanții vor să lase „în paragină” sute de lăcașuri de cult prin tăierea cu aproape 90% a banilor alocați pentru construirea și restaurarea acestora și astfel „să distrugă tot ce are legătură cu credinţa acestui neam”.

Anul trecut nu ne-au lăsat nici măcar să luăm lumină în seara de Paşte! Ne-au interzis accesul în biserici. Ne-au pus credinţa la grea încercare, aruncând asupra românilor un potop de amenzi şi învrăjbind tinerii contra bătrânilor. Anul acesta continuă atacul la fibra noastră naţională. Vor să lase în paragină sute de lăcaşuri de cult, multe dintre ele aflate nu doar în patrimoniul naţional, dar şi în patrimoniul universal, prin tăierea cu 90% a investiţiilor în conservarea şi protejarea acestora”, a transmis Ciolacu.

De asemenea, social-democratul a adăugat că Guvernul a alocat Educaţiei cel mai mic buget din ultimii 30 de ani, a tăiat 11% de la Sănătate, iar acum guvernanţii „vor să distrugă şi tot ce are legătură cu credinţa acestui neam”.

Nu vom permite lăsarea în paragină a patrimoniului naţional! Nu puteţi să distrugeţi credinţa, demnitatea şi tradiţiile acestui popor”, a conchis Ciolacu.

Afirmațiile liderului PSD vin în contextul în care Guvernul a redus drastic bugetul alocat anul acesta pentru construirea și restaurarea lăcașurilor de cult, cu aproape 89% față de 2020. Astfel, Secretariatul General al Guvernului va oferi bani Bisericii prin trei programe în 2021, iar suma cumulată ajunge la puțin peste 760 de milioane de lei.

Patriarhul Daniel și Klaus Iohannis au avut, în cursul zilei de marți, la Reședința Patriarhală, o întâlnire privată. Cele mai multe entități de presă au speculat că cei doi ar fi vorbit despre finanțarea oferită de Guvern Biserica Ortodoxă Română, titrând, în mod eronat, că bugetul acordat BOR a fost „tăiat” cu 89%. Însă, din totalul de fonduri pe care Secretariatul de Stat pentru Culte (SSC) îl primește de la bugetul de stat, doar o parte, conform procentului de credincioși, îi revine, din structura de 18 culte religioase oficial recunoascute. În acest an, SSC a primit 28 de milioane de lei. Din acești bani, doar 0,4% din bani sunt folosiți pentru funcționarea SSC, restul fiind destinați tuturor celor 18 culte religioase, nu doar BOR.

În ceea ce priveşte sprijinul financiar pentru construirea sau repararea lăcaşurilor de cult, SSC precizează că „acesta este reglementat de OG nr. 82/2001, conform căreia unităţile de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute din România beneficiază, la cerere, de sprijin financiar în limita prevederilor bugetare anuale”, ceea ce demonstrează o dependență a cultelor de factorul politic.

De la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte se alocă anual sprijin financiar cultelor religioase pentru salarizarea personalului de cult și pentru construirea și repararea lăcașurilor de cult, precum și pentru alte activități (social-filantropice, culturale, educaționale etc.) desfășurate de către culte. Sprijinul financiar acordat cultelor prin cele două programe reprezintă 99,6% din bugetul instituției noastre. Secretariatul de Stat pentru Culte trebuie să asigure cu prioritate fondurile necesare pentru acordarea sprijinului la salarizarea personalului clerical și neclerical, obligație legală stabilită potrivit dispoziţiilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Anul acesta, ca și în anii precedenți, limitele bugetare alocate de către Ministerul Finanțelor (la alcătuirea bugetului de stat) au permis asigurarea integrală a creditelor bugetare pentru acordarea sprijinului statului la salarizarea personalului de cult. În ceea ce privește sprijinul financiar pentru construirea sau repararea lăcașurilor de cult, acesta este reglementat de O.G. nr. 82/2001, conform căreia unităţile de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute din România beneficiază, la cerere, de sprijin financiar în limita prevederilor bugetare anuale. După asigurarea creditelor bugetare necesare sprijinirii financiare a salarizării personalului de cult, în funcție de numărul de dosare de solicitare depuse de către unitățile de cult, instituția noastră face demersuri pentru ca la rectificările legii anuale a bugetului de stat să fie suplimentate fondurilor pentru acest program de finanțare. De exemplu, anul trecut, prin prevederile legii bugetului de stat, instituției noastre i-a fost alocată la alcătuirea bugetului de stat suma de 10.000.000 lei pentru construirea sau repararea lăcașurilor de cult. Ca urmare a demersurilor instituției noastre, la rectificările succesive ale legii bugetului de stat, bugetul instituției noastre a fost suplimentat cu suma de 239.316.000 lei, sumă care a permis acordarea de sprijin financiar tuturor solicitărilor complete depuse de unitățile de cult la Secretariatul de Stat pentru Culte până în luna octombrie 2020”, precizează Secretariatul de Stat pentru Culte.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *