Cioloș (USR) a LUAT FOC pe Iohannis: „Ați fost primul care s-a OPUS REFORMELOR! NU am abandonat guvernarea, am fost EXCLUȘI”

USR a luat foc după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că partidul e direct vinovat de faptul că România a rămas fără guvern în prag de iarnă și în plin val patru. S-au dat un partid reformist, dar au renunțat la guvernare și au ales să se alieze cu PSD și AUR, a spus Iohannis despre USR-iști. Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR, a reacționat pe Facebook:

USR s-a dat mare partid reformist, a abandonat guvernarea din motive de ei știute”, spune președintele Klaus Iohannis. Domnule Iohannis, atunci când USR PLUS a cerut reforme, ați fost printre primii care v-ați opus. Reformă însemna transparența și prioritizarea vârstnicilor pentru vaccinare, așa cum a luptat Vlad Voiculescu să se întâmple. L-ați oprit. În România “matură și responsabilă”, securiștii trebuiau vaccinați în centre ascunse, înaintea bătrânilor. Vlad Voiculescu a arătat asta și a fost demis. Reformă însemna să desființăm SIIJ, să reparăm legile justiției, să numim șefi la DIICOT și DNA oameni verticali și profesioniști. Pentru prima dată, aveam în desfășurare un proces transparent, nu în spatele ușilor închise. Atunci când Stelian Ion a încercat asta, l-ați pus pe Cîțu să îl demită. Reformă însemna să punem stop jafului național, miliardelor de lei alocați pentru baroni și primari ca mită electorală. Să nu mai avem becuri și băncuțe cumpărate cu mii de euro din PNDL sau asfalt turnat peste pământ înainte de alegeri. Atunci când USR PLUS a cerut criterii clare de transparență și alocare eficientă a banilor din PNDL, ați ales să ne scoateți de la guvernare. De ce? Pentru că USR PLUS deranjează combinațiile vechii clase politice. Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, deranja atunci când nu acceptă numiri dictate de filialele PNL. Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a deranjat atunci când a adus oameni profesioniști în CA-urile companiilor de stat. Încetați cu fake news-ul ăsta: USR nu a abandonat guvernarea. USR a fost exclus de la guvernare. Vreți reformă sau vreți să mai dați o șansă PSD?„, transmite Moșteanu.

Președintele USR, Dacian Cioloş, enumeră joi motivele pentru care USR a ieșit de la guvernare, după ce șeful statului a acuzat formațiunea că „s-a dat mare partid reformist, dar a abandonat guvernarea”.

„În așteptarea consultărilor pentru formarea noului guvern, l-am auzit pe președintele Klaus Iohannis spunând că USR PLUS „a abandonat guvernarea din motive de ei știute”. Cred că este necesar să repetăm câteva dintre motivele de noi știute pe care le-am tot spus public, dar nu s-au auzit bine:

– Un premier care a tratat cu o crasă lipsă de respect partenerii de guvernare și a dat afară fără motiv doi dintre miniștri. În felul acesta, a rupt acordul de coaliție cu bună știință. Cu toate că după remanierea fără evaluare a lui Vlad Voiculescu am stabilit un nou acord în Coaliție, situația s-a repetat cu Stelian Ion, fără nicio discuție în Coaliție.

– Un premier care a aprobat intempestiv si împotriva opiniei partenerilor de coaliție un program de 10 miliarde de euro – PNDL 3 – în care nu există criterii de împărțire a banilor altele decât pixul său. Premisele unui jaf din bani publici.

– Blocarea reformelor pe care USR PLUS le-a promis cetățenilor care ne-au votat și care sunt parte a programului de guvernare: desființarea Secției Speciale ca sperietoare pentru magistrați, reformarea sistemului de pensii și desființarea pensiilor speciale, reforma legilor Justiției, reforma administrației, depolitizare și desființarea agențiilor guvernamentale care sunt doar niște „sinecuri” politice.

– Eșecul campaniei de vaccinare pe care a coordonat-o premierul și pe care a refuzat să o lase în coordonarea Ministerului Sănătății. O decizie a cărei consecință o vedem azi, din păcate, printr-un număr-record de decese”, a scris Cioloș pe Facebook.

El adaugă că toate aceste lucruri au dus USR „la momentul în care pur și simplu rămânerea noastră în guvernul condus de Florin Cîțu ar fi însemnat cauționarea unui comportament nedemn pentru o astfel de poziție și, în mod clar, în afara parteneriatului politic stabilit inițial cu el pentru o guvernare în interes public”. „Ne-am dat seama că pe premierul Cîțu mai mult îl încurcăm în obiectivele sale personale și nu vom atinge niciunul dintre punctele agreate în programul de guvernare aprobat de Parlamentul României”, a conchis acesta.

Președintele USR, Dacian Cioloș, susține că discuțiile cu reprezentanții PNL sunt blocate în aceste zile pentru că partidul lui Florin Cîțu se află într-o continuă tensiune.

Nu știu cine l-a încâlcit lucrurile. Am fost clari de la început. Am fost împinși pe scări. (…) Ne-a dus la conluzia că nu mai e un Guvern de coaliție. Noi am intrat în Guvern ca să facem reforme. Nu avem o mască de reformiști. Am depus o moțiune după ce în coaliție am spus că putem continua cu un nou premier. Haă să presupunem că renunțăm la solicitarea noastră. Asta am făcut după ce Vlad VOiculescu a fost dat afară. Am acceptat-o atunci și am continuat. Am luat o palmă și am întors și celălalt obraz. După câteva luni a fost același lucru. După un astfel de comportament ce încredere să avem? Și eu sunt președintele USR și asta nu înseamnă că nu pot să dau oamenilor încredere. Noi așteptăm să negociem cu PNL-ul. Nu e clar ce se întâmplă. Asta ne ține blocați (n.r.: cu referire la faptul că Ludovic Orban are propriul grup în PNL)… Vedem că există o diviziune care nu e rezolvată. Nu știm cine decide și ce. N-avem ce să negociem cu Orban, pentru că noi discutăm cu partidul. Nu știm dacă Florin Cîțu are susținerea partidului”, a spus CIoloș, la Digi24.

Liderul USR se arată revoltat de declarațiile lui Klaus Iohannis, care a spus că USR a abandonat.

Cum să abandonăm? Care guvernare când Cîțu punea prioritar proiecte care îl vizau pe el în partid?”, a spus Dacian Cioloș, la Digi24.

Declarația lui Klaus Iohannis: „Guvernul a căzut victimă orgoliilor unor politicieni care nu au în spate nicio gândire pentru români. Politicienii care au votat moțiunea de cenzură au dorit să arate pur şi simplu că au voturi suficiente. USR, care s-a dat mare partid reformist, nu doar că a abandonat guvernarea din motive de ei știute, dar s-a aliat cu PSD și cu AUR și au dărâmat guvernul. Voi invita luni partidele parlamentare la consultări și voi încerca, împreună cu cei mai maturi, mai responsabili, să găsim o ieșire din această criză. Nu ştiu dacă această primă rundă de discuții va duce la o soluție, dar sunt total implicat și hotărât să găsesc împreună cu partidele care au maturitatea politică necesară o ieșire, fiindcă nu putem să stăm peste iarnă fără guvern cu puteri depline, în plin val patru al pandemiei de COVID-19 și într-o criză a prețurilor la energie.”

Președintele USR, Dacian Cioloș, a declarat joi că nu-l impresionează ironiile liderului PNL Florin Cîțu, după ce acesta i s-a adresat cu formula „tovarășul spirală” cu referire la faptul că Cioloș a fost membru MISA. Întrebat dacă se mai poate așeza la masă cu PNL în acest context, Cioloș a răspuns:

De ce nu? Nu mă impresionează ironiile. Eu sunt politician, încerc să îmi iau cât mai în serios rolul. USR e partid matur care dă socoteală pentru ce și-a asumat. În ciuda comportamentului lui Cîțu, am face majoritate doar cu PNL și UDMR. Deci când o să termine Cîțu cu ironiile și șmecheriile, o să găsească în mine un partener cu care să vorbească serios”.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *