Cioloș, mesaj clar pentru PNL: „Dacă alegerea va fi PSD, atunci intrăm în OPOZIȚIE și rămânem SINGURA forță politică europeană!”

Liderul USR Dacian Cioloş afirmă că decizia premierului desemnat Nicolae Ciucă de a-şi depune mandatul e o decizie corectă şi a remarcat că în ultimele ore este vizibilă intenţia unor lideri din PNL de a se arunca în braţele PSD. Dacă opţiunea e PSD, USR trece în opoziţie, a precizat Cioloş.

PNL are de ales între a reface coaliția cu USR, sau să se întoarcă la PSD – hoție din banii publici pentru baronii locali. Am crezut ieri că există o șansă pentru refacerea coaliției de modernizare. Din păcate, în ultimele ore vedem că intenția unor lideri PNL e de a se arunca în brațele PSD și reformarea unei frății a partidelor vechi. Azi, din păcate, PNL s-a abținut de la votul pentru președinția interimară a Camerei Deputaților, unde avea de ales între un candidat PSD și unul USR. Prin neimplicarea PNL, PSD a obținut funcția pentru Sorin Grindeanu, cel care a scos în stradă sute de mii de români în 2017. Sper să avem în perioada următoare o discuție de clarificare. Altfel, urmează să se nască o alianță toxică PNL – PSD. Refacerea coaliției de guvernare ar fi cea mai bună soluție. Dacă alegerea PNL va fi PSD, atunci USR va intra în Opoziție. USR va rămâne singura forță politică pro-europeană”, a spus Cioloș.

Liderul USR Dacian Cioloș anunță că partidul său va cădea în picioare și dacă nu revine la guvernare. Cioloș susține că un guvern PNL – PSD nu va reuși să facă reformele agreate în acordurile cu UE, în special pe tema justiției.

Dacă alegerea PNL e PSD, USR va rămâne singura forță politică europeană care vrea reformarea justiției. Nu vedem cum cu PSD pot fi implementate reformele de care avem nevoie. USR a făcut reforme pentru modernizarea României. Am avut impresia că și PNL susține acest lucru, dar acum se duce în altă direție. Fiecare își asumă ce vrea. Vom merge la discuții deschiși pentru a găsi soluții necesare ieșirii din criză. Asta e soluția. E important să avem un guvern dar e important și în ce direcții va merge România cu un nou guvern”, a declarat Dacian Cioloș.

Liderul USR Dacian Cioloș a criticat marți PNL după ce Sorin Grindeanu a fost votat președinte interimar al Camerei Deputaților.

PNL avea de ales între a susține interimar o candidată de la USR sau pe dl Sorin Grindeanu de la PSD, cel care a scos o țară întreagă în stradă cu faimoasa OUG 13. Am văzut rezultatul prin neimplicarea cu o decizie clară a PNL – PSD a obținut această funcție. E drept, e interimar, dar e probabil un semnal, un simbol a ceea ce probabil urmează”, a spus Cioloș.

Liderul USR, Dacian Cioloș, a declarat marți, la Parlament, că nu vede vreo problemă ca un guvern PNL USR UDMR să se bucure și de susținerea echipei din jurul lui Ludovic Orban.

Avem un program de guvenrare care să își asume modernizarea României. Programul de guvernare a fost negociat inclusiv în prezența lui Orban, deci nu cred că din acest punct de vedere ar exista incompatibilități și probleme de asumare politică. Ce se întâmplă în PNL e o problemă care trebuie rezolvată în PNL. Dar nu cred că ar fi o problemă să avem și susținerea acestei părți din PNL”, a spus Cioloș.

Depunerea mandatului de către premierul desemnat Nicolae Ciucă este „un lucru bun” şi reprezintă „o primă etapă pentru a putea construi o majoritate în Parlament“, a declarat anterior, marți, preşedintele USR, Dacian Cioloş, pentru RFI, conform unui comunicat transmis de partid.

El a subliniat că PNL trebuie să decidă „cât mai repede” cu cine doreşte să formeze această majoritate, adăugând că USR nu va începe negocierile decât în momentul în care o să fie clar că liberalii doresc refacerea coaliţiei.

„PNL a insistat cu un mandat pentru un Guvern minoritar. I-am spus de atunci premierului Ciucă că sugestia mea ar fi, dacă PNL-ul îşi doreşte refacerea coaliţiei de centru-dreapta care să reformeze România, trebuie să discutăm de programul de guvernare, de reformele pe care le putem asuma, de felul în care putem implementa PNRR şi i-am sugerat, de atunci, să îşi depună mandatul şi să găsim formula prin care, după o perioadă de câteva zile în care să ne aşezăm şi să negociem un program de guvernare, să fie din nou desemnat. Am înţeles atunci că lucrul acesta nu era posibil, până la urmă văd că s-a ajuns la aceeaşi concluzie. E un lucru bun, o primă etapă pentru a putea construi o majoritate în Parlament“, a precizat Cioloş.

Potrivit liderului USR, PSD are „pretenţii cu impact bugetar masiv”. El a sugerat că social-democraţii nu ar avea „apetit” pentru reforme şi modernizarea României.

Una e să negociezi o majoritate cu PSD, am văzut care sunt pretenţiile PSD-ului, ce aşteptări au, ce pretenţii au cu impact bugetar masiv, ştim ‘apetitul’ PSD pentru reforme şi modernizarea României. Şi există posibilitatea refacerii coaliţiei între PNL, USR şi UDMR, dar asta presupune să stabilim un program de reforme, să ne înţelegem pe nişte măsuri imediate care trebuie luate pentru a scoate ţara din criză. Sentimentul meu, ieri, a fost că PNL încă nu e decis dacă intenţionează să mergă cu PSD sau cu USR şi sunt două lucruri total diferite“, a spus Dacian Cioloş.

El a adăugat că de felul în care va alege PNL va depinde şi direcţia în care o va lua România în următorii ani.

Ştim cum a lăsat PSD România după guvernarea Dragnea, cu Justiţia aruncată în aer, cu România dată înapoi câţiva ani buni în raport cu UE, cu situaţia economică, cu modul în care ne-a găsit apoi pandemia şi criza pandemică, care s-a suprapus peste cea economică, deficitul era deja ridicat. Acum vedem că propunerile PSD sunt din nou – creşteri de pensii, salarii, alocaţii, când România are deficit bugetar mare şi trebuie să investească în economie ca să creăm noi locuri de muncă. Apoi avem reforme prevăzute în PNRR, deja convenite de statul român cu Comisia Europeană pentru a avea acces la bani. Sunt multe reforme acolo care sunt în totală contradicţie cu viziunea PSD. Dacă PSD va ajunge la guvernare, din câte am auzit, intenţia lor va fi să ceară renegocierea cu Comisia (Europeană) a PNRR, asta înseamnă blocarea banilor. Deci sunt consecinţe pentru predictibilitatea unor investiţii de care am avea nevoie”, a explicat Cioloş.

Întrebat cum ar putea USR şi PNL să guverneze împreună în condiţiile în care între cele două partide nu mai există încredere, Dacian Cioloş a apreciat că este de preferat un partener de guvernare „sincer şi direct“, unuia care „te atrage în cursă“.

Eu cred că e mai bine să ai un partener sincer şi direct, dar care spune exact ce vrea şi ce nu vrea, decât unul care te atrage într-o cursă. PSD a tot spus că îşi doreşte alegeri anticipate, că îşi doreşte o ceartă permanentă între PNL şi USR pe principiul divide et impera. USR a fost foarte clar de la început: noi ne dorim un Guvern funcţional. Noi, dacă PNL va alege să meargă cu PSD, e evident, locul nostru va fi în opoziţie şi suntem pregătiţi şi pentru asta. Mandatul USR e acela de a contribui la modernizarea României, pentru asta ne-au votat alegătorii”, a transmis el.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *