Cioloș: „Este perfect asumabil că vom fi Guvern de SACRIFICIU. Riscăm să trecem prin CONVULSII SOCIALE din cauza jocurilor politice”

Premierul desemnat Dacian Cioloș a explicat că își asumă faptul că ar putea conduce un Guvern de sacrificiu, dar mizează pe faptul că multe măsuri pot fi luate direct de la Palatul Victoria, iar reformele asumate prin PNRR vor trece sigur și în Parlament, pentru că sunt deja asumate politic.

În primul rând, vom lua toate măsurile care țin direct de Guvern și sunt multe măsuri care pot fi luate și care vor aduce beneficii cetățenilor. Sunt multe lucruri care pot fi făcute direct de către Guvern. În PNRR sunt multe măsuri adoptate și susținute de o majoritate în Parlament, iar dacă este nevoie de OUG, de legi în Parlament, nu mă aștept să întâmpinăm opoziție, fiindcă aceste măsuri au fost aprobate deja de o majoritate, iar noi cei de la USR am fost acolo, Cristian Ghinea a fost coordonatorul PNRR. Este perfect asumabil faptul că am putea fi un Guvern de sacrificiu. Noi nu facem un calcul politic cu ceea anume vom putea câștiga. Singurul mod în care noi vom putea câștiga este acel scenariu în care câștigă și românii. Să ne dea votul și apoi vom vedea.”, a spus Dacian Cioloș.

Premierul desemnat Dacian Cioloș susține că partidul USR este unul responsabil și nu caută soluții pentru o persoană, ci își asumă guvernarea. Referirea la o „persoană” poate fi interpretată ca o „săgeată” către liderul PNL Florin CÎțu, dar și către președintele Klaus Iohannis.

Nu eu îi fac majoritate lui Cîțu, că nu e treaba mea. Eu vin cu un proiect de guvernare, când PNL nici măcar nu a venit cu o propunere. De acum înainte mergem cu acest proiect. O să vedem care e votul în Parlament. Evident că avem analize și strategii. Vedem după votul din Parlament. USR nu a spus că refuză categoric, atâta timp cât e o soluție rezonabilă. PNL-ului i-am făcut deja oferte. N-am văzut nicio propunere de la PNL… USR este un partid responsabil și nu caută soluții pentru a ajuta un om sau altul. Și la noi sunt supărări, și emoții. Noi nu mai suntem în stadiul acelui ‘dacă’, ci ne asumăm”, a spus Dacian Cioloș, în cadrul unei conferințe de presă.

Premierul desemnat Dacian Cioloș susține că soluția propusă de USR ar avantaja pe toată lumea, iar dacă va trece Guvernul său în Parlament, atunci vor fi luate măsuri rapid. Cioloș avertizează că am putea avea convulsii sociale, din cauza incapacității politicienilor de a lua o decizie.

Programul nostru de guvernare poată să pară dur, dar în situații excepționale este nevoie de soluții dure. În ceea ce privește pandemia, este deja prea târziu și avem nevoie de un Guvern care să poată lua decizii rapid. Avem priorități pe domeniul sanitar, pe domeniul economic-energetic, pentru repornirea PNRR-ului. Sperăm ca forțele politice din Parlament să înțeleagă urgența și să acționeze cu bună credință. Noi am acționat cu bună credință, fără a încerca să speculăm anumite jocuri politice și nici jocuri politicianiste pentru a câștiga puncte electorale. Nu avem nici cea mai mică idee de a deschide anumite dispute politicianiste în Parlament. Nu este momentul de jocuri politice și îmi doresc ca fiecare parlamentar să se gândească de două ori înainte de a da un vot. Soluția noastră este benefică pentru toată lumea și trebuie să evităm să trecem prin convulsii sociale datorate incapacității de a găsi soluții politice.”, a spus Dacian Cioloș.

Premierul propus Dacian Cioloș vine cu precizări după ultimul apel făcut parlamentarilor PNL și PSD: „O majoritate se construiește în jurul unui proiect politic, în jurul unui program de guvernare și în jurul unei liste de guvern. Asta este din punctul meu de vedere o majoritate. Poți să ai sau nu o susținere prin vot în Parlament și asta se va vedea la vot. Am încercat să construim o majoritate, ca să nu mergem singuri. Când vorbești de un guvern monocolor, nu mai vorbești de majoritate. (…) Nu avem ce demersuri să mai facem. Și în momentul de față fac demersuri prin ceea ce vă spun, dar nu cu negocieri pe sub masă, pentru că negocierile se poartă înainte ca să se poată construi o majoritate stabilă. Ceea ce am spus că voturile se numără în Parlament, este o realitate”, a spus Dacian Cioloș.

Cioloș a transmis un mesaj duminică, 17 octombrie, înainte de a depune luni lista de miniștri USR și programul de guvernare în Parlament, pentru a obține votul de încredere. El a făcut apel la PNL, despre care spune că e „conștient că există o aversiune și o nervozitate la adresa noastră încă din campaniile electorale din 2019 și 2020”.

Cioloș notează pe Facebook că „guvernul monocolor al USR poate fi o soluție pentru ieșirea din criză”. Totodată, liderul USR afirmă că „pentru PSD tot noi putem fi o soluție pentru a depăși lunile care urmează”. „Poate ne rupem gâtul și veți scăpa de noi sau poate vom reuși să ținem lucrurile sub control și vă vom permite să vă numărați liniștiți procentele”, a mai scris Cioloș.

Premierul desemnat Dacian Cioloş a depus azi la Parlament lista cu miniștrii propuși pentru cabinetul său și programul de guvernare. Din echipa lui Cioloș fac parte foști miniștri USR din Guvernul Cîțu, dar și nume noi. Premierul desemnat a spus că este un program de guvernare dur, cu măsuri imediate pentru criza sanitară și pentru criza energetică. Luni, premierul desemnat a venit la Parlament unde a depus lista de miniștri și programul de guvernare. Votul pentru învestirea guvernului ar putea avea loc miercuri, după audierea miniștrilor propuși în comisiile de specialiate. Pentru ca guvernul Cioloș să fie învestit este nevoie de 234 de voturi.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!