Cioloș, după EȘECUL discuțiilor cu PNL, UDMR și minoritățile: „Mai mare SACRIFICIU decât a guverna în această perioadă nu cred că este!”

Dacian Cioloș, președintele USR, nu se teme că a fost desemnat candidat pentru funcția de prim-ministru doar pe post de „premier de sacrificiu”. Cioloș nu comentează zvonurile că abia după căderea propunerii sale de guvern în parlament va fi făcută adevărata propunere de premier.

Cine își va asuma guvernarea în următoarele săptămâni și în următoarele luni va face un sacrificu. Partidul care își asumă guvernarea în următoarele luni oricum face un sacrificiu, pentru că va fi o perioadă foarte grea. Deci mai mare sacrificiu decât a guvernara în această perioadă, din punct de vedere politic, nu cred că este și nu ne e teamă de nicio altă formă de sacrificiu”, a declarat Cioloș.

Liderul USR mizează pe faptul că PNL și UDMR sunt două partide „apropiate de președinte”, iar dacă președintele l-a desemnat pe el să formeze guvernul, cele două partide vor merge pe mâna președintelui. Liderul USR mizează pe faptul că PNL și UDMR sunt două partide „apropiate de președinte”, iar dacă președintele l-a desemnat pe el să formeze guvernul, cele două partide vor merge pe mâna președintelui.

Trebuie să oferim un guvern cu soluții concrete cât mai repede. Am prezentat o parte din program cu soluții pentru ținerea sub control a prețurilor la energie și ținerea sub control a situației pandemice. Am avut reacții pozitive, aș zice, față de propunerile făcute. Așteptăm acum decizia PNL și UDMR dacă sunt gata să înceapă negocierile. E important acum să vedem în ce măsură își asumă PNL și UDMR această responsabilitate de a oferi un guvern României. Am auzit din ambele părți ca formula viabilă și cea mai realistă acum este între cele trei partide. Eu am fost foarte clar că pentru noi nu există alta formulă de majoritate, nici cu PSD nici cu AUR. Acum e vorba de asumarea responsabilității lor. Vedem dacă PNL e responsabil – nu au mers cu propunere de premier, dar pot vota un premier propus de Klaus Iohannis”, a declarat Cioloș.

Întrebat dacă s-ar retrage ca să propună PNL premier: „Eu am un mandat deocamdată. Trebuie să duc la capăt acest mandat. Dacă PNL și-ar fi dorit să facă propunere de premier, puteau să o facă. Deocamdată răspunsul lor trebuie să fie legat de propunerea de premier făcută de președintele Iohannis. Hai să vină o propunere de la PNL. Noi așteptam de săptămâni o propunere de la PNL. Dacă vor veni astfel de propuneri le vom discuta”.

Întrebat dacă este posibil un guvern minoritar USR: „Nu excludem, dar pentru asta trebuie decizie și vot în conducerea partidului”.

Astăzi nu a avut succes, dar mai sunt câteva zile până miercurea viitoare când expiră termenul de 10 zile”, a spus Kelemen Hunor, după negocierile de la sediul PNL cu Dacian Cioloș. Însă, premierul propus de Klaus Iohannis zice altceva. El spune că Hunor și Florin Cîțu au cerut timp de gândire până vineri, când vor veni cu părerea partidelor pe care le conduc.

Le-am expus planul meu și că intenția mea e să formez un guvern, iar prioritatea e refacerea coaliției. Obiectivul meu și al partidului e să dăm un guvern cât mai repede, pentru că nu putem să așteptăm discuții foarte lungi. Nu există altă formulă de guvernare la care noi să participăm, alta decât cea cu PNL, UDMR și minorități. Ei mi-au spus că au nevoie de o discuție în partid și că ne vom întâlni vineri. Am înțeles că Florin Cîțu are nevoie de această discuție în partid.”, a spus Dacian Cioloș.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.