Cioloș: „Am acceptat dorința lui Cîțu, pentru că eu vreau să refacem coaliția. Mă bazez pe prietenia cu Emil Boc”

Dacian Cioloș a primit, pentru a doua oară, mandatul de a face un guvern din partea lui Klaus Iohannis, în numai 6 ani. Cioloș a schimbat haina de tehnocrat din 2015 pe cea de politician, despre care, la acea vreme, jura că nu o va îmbrățișa. Președintele USR este la mâna PNL pentru a fi uns la Palatul Victoria într-un nou mandat. Cioloș a recunoscut că are un om de încredere între liberali.

Eu cu Emil Boc mă văd de fiecare dată când merg la Cluj, am făcut din asta o tradiție. Ne știm de multă vreme. Cu Ilie Bolojan nu am mai discutat de ceva vreme. Sunt discuții amicale, fie că avem o problemă politică de rezolvat sau nu. Discutăm în calitate de cunoscuți, de prieteni, aș îndrăzni.”, a spus Dacian Cioloș la B1 TV.

Premierul propus să formeze un nou Guvern, Dacian Cioloș, spune că se așteaptă „la orice” de la discuția cu Florin Cîțu (PNL) și Kelemen Hunor (UDMR) despre formarea unei noi majoritati guvernamentale și e mai bine să știe din timp dacă foștii aliați nu mai vor să continue împreună.

„PNRR-ul l-am asumat politic împreună, partidele din coaliție, nu ar trebui să fie probleme. Cât despre măsurile legate de criza Covid și criza prețurilor la energie, avem și noi câteva idei, sunt convins că au și ei. De aici vreau să începem discuția, dacă există voință politică să continuăm acest proiect și pe urmă să vedem cum putem face. Eu mă aștept la orice. Mă aștept la orice variantă, important e să începem această discuție. Lumea spune că suntem în criză, că avem nevoie de claritate, deci cu cât mai repede clarificăm, cu atât mai bine. Dacă începem o discuție e deja un lucru bun și în următoarele zile ne putem organiza să finalizăm aceste discuții. Dacă nu există intenția de a continua, cel puțin lucrurile vor fi clare și noi pe partea noastră vom decide ce vom face în continuare”, a zis Cioloș, marți, la B1TV.

Legat de faptul că PNL a trimis USR să facă majoritate cu PSD și AUR, premierul propus a răspuns: „Nu scrie nicăieri în Constituție cu cine trebuie să facem noi o majoritate sau nu”. „Dacă cineva vrea să piarda vremea, poate să găsească motive să o piardă. Noi nu vrem sa pierdem vremea”, a adăugat Cioloș.

Dacian Cioloș, președintele USR și candidatul desemnat pentru funcția de prim-ministru, afirmă că o primă rundă de negocieri cu PNL și UDMR va avea loc miercuri. La cererea lui Florin Cîțu, discuția va fi doar între președinții celor trei partide.

Asta a fost propunerea domnului președinte Florin Cîțu. Am acceptat-o. Vreau să avem această discuție indiferent de format, să vedem care este deschiderea colegilor, ca să știm și noi ce avem de făcut”, a mai declarat Cioloș.

Întrebat dacă echipa de negociere a USR, formată din oameni care au atacat dur PNL și pe Cîțu, cum ar fi Cătălin Drulă sau Vlad Voiculescu, ar putea fi un impediment pentru negocieri, Cioloș a răspuns: „Evident că în politică există și multă emoție, dar atunci când iei decizii, când pregătești decizii, e important să avem rațiune. Și eu am opinii despre persoane, dar respect faptul că sunt persoane care au legitimitate în partidele respective.”

„Retorica asta ironică, să discutăm noi cu AUR și PSD, pot să o repete. Noi am spus-o tot timpul că vreau să refacem coaliția”, a mai precizat premierul desemnat.

Președintele USR, Dacian Cioloș, le răspunde celor care cred că a fost atras într-o capcană și nu va reuși să formeze o majoritate pentru un guvern nou: „Principala greșeală a politicienilor este că au crezut mereu că totul este despre ei”.

Dacian Cioloș a scris, marți, pe Facebook, că a primit sute de întrebări și mesaje legate de nominalizarea sa ca premier în acest moment de criză.

„Cei care mi-au scris sunt îngrijorați că am fost atrași într-o capcană politică sau că mi s-a oferit această soluție pentru a mi se închide oportunitatea unei candidaturi prezidențiale. Îmi doresc să lămuresc această situație, pentru a nu continua speculații sau îngrijorări care nu-și au rostul. Din perspectivă politică, trebuie să înțelegeți că suntem al treilea partid ca număr de mandate parlamentare, dar singurul care a prezentat o soluție politică la criza actuală. Nu suntem blocați în probleme interne, nu jucăm criza politică gândindu-ne la voturile de peste doi ani. Pur și simplu, am făcut ceea ce trebuie să facă un partid politic: să își asume o situație de criză și să răspundă pe măsura momentului în care ne găsim. Ideea că se câștigă timp printr-o astfel de nominalizare este o greșeală profundă. Nu suntem într-o situație de calm și bunăstare socială în care să ne permitem să tărăgănăm decizii măsurând cu șublerul ce avantaje ne ies dacă speculăm momentul. Noi am ales să acționăm”, scrie Cioloș.

El consideră că ar trebui să existe mai multă îngrijorare pentru cei bolnavi și care nu au loc în spitale sau pentru cum se vor plăti facturile în această iarnă.

„Nu e cazul să se îngrijoreze nimeni pentru cariera mea politică sau pentru candidatura mea la președinție. Suntem în plină pandemie și se pierd sute de vieți omenești în fiecare zi, iar societatea noastră trebuie să iasă din fascinația jocului politic și să se îngrijoreze pentru adevăratele motive. Principala greșeală a politicienilor este că au crezut mereu că totul este despre ei. Guvernarea este despre cum se vor descurca românii în aceste luni dificile în care pandemia amenință pe fiecare dintre noi, iar facturile sunt o povară peste care unii dintre noi nu vor fi în stare să treacă”, a mai spus Cioloș.

Președintele Klaus Iohannis a decis să îl desemneze pentru poziția de candidat la funcția de premier pe Dacian Cioloș.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *