Cioloș a negociat deja cu PNL, pentru REFACEREA coaliției. Cîțu îi face curte învingătorului din turul 1. „E o penalizare pentru cei care au scos de la guvernare USR”

Mai mulți lideri PNL din jurul lui Emil Boc au ajuns la o înțelegere cu Dacian Cioloș, astfel că europarlamentarul  USRPLUS intenționează să accepte funcția de vicepremier, au declarat surse politice pentru PS News. Astfel, după alegerile interne din PNL și USRPLUS, Dacian Cioloș va anunța susținerea pentru Guvernul Florin Cîțu, alături de aproximativ 25 de parlamentari din facțiunea PLUS, precum și câțiva parlamentari ai USR, printre aceștia regăsindu-se și Cristian Ghinea, fost ministru USRPLUS al Fondurilor Europene. Surse politice susțin că, imediat după acest anunț, se va trece în a doua etapă, cea a negocierii portofoliilor, acolo unde facțiunea desprinsă din USRPLUS va obține 3-4 ministere importante, printre care Sănătatea, Comunicațiile și Fondurile Europene. Aceleași surse susțin că Cristian Ghinea are mari șanse să se reîntoarcă la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, dacă va aduce câțiva parlamentari înapoi în coaliție. De cealaltă parte, oameni apropiați de Dan Barna, precum Stelian Ion sau Cătălin Drulă, nu mai au nicio șansă să revină în Guvern.

În cazul în care vor mai exista parlamentari USR care nu vor dori să sprijine noul cabinet Cîțu, atunci se va negocia în Parlament punctual pe proiecte de legi cu PSD, având în vedere relația bună dintre Dacian Ciolos și Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD. Chiar dacă va câștiga sau nu lupta cu Dan Barna, Dacian Cioloș este hotărât să refacă alianța de guvernare, însă din poziția de lider al USRPLUS europarlamentarul are mai multe șanse să readucă partidul la masa negocierilor pentru portofolii. Sursele citate susțin că reîntoarcerea lui Dacian Cioloș în prim-planul scenei politice românești are legătură cu plecarea lui de la conducerea grupului europarlamentar Renew Europe, precum și cu discuțiile purtate între președintele Emmanuel Macron și Klaus Iohannis, recent, în Elveția.

Amintim că Dacian Cioloș declara recent că în cazul în care va câştiga alegerile pentru preşedinţia partidului, va renunţa la conducerea grupului Renew Europe. „În momentul de faţă, în Parlamentul European, ceea ce îmi ia foarte mult timp este faptul că sunt liderul unui grup politic, celui de-al treilea grup politic. Sunt perfect conştient că, dacă voi fi ales preşedintele acestui partid, trebuie să îmi dedic timp pentru asta şi în mod clar voi renunţa la preşedinţia grupului europarlamentar de acolo, pentru că nu o să pot să le fac pe amândouă. Activitatea asta de preşedinte al partidului este o responsabilitate executivă full time”, a spus el.

Dacian Cioloș a câștigat primul tur al alegerilor din USR PLUS cu 46% din voturi, în timp ce Dan Barna a obținut 43,9%. Cel de al treilea candidat, Irineu Darău, a obținut 10,1%. Pentru că niciunul dintre candidați nu a obținut 50%+1 va fi organizat al doilea tur de scrutin. Premierul Florin Cîţu a comentat, joi, la Râmnicu Vâlcea, rezultatul alegerilor din USR PLUS, afirmând că este o „penalizare” pentru cei care au scos acest partid de la guvernare. Dacian Cioloș a câștigat, în fața lui Dan Barna, primul tur, ambii intrând în finală.

În aceea ce priveşte alegerile de la USR PLUS, eu nu văd aici o surpriză, este clar că este o penalizare pentru cei care au scos de la guvernare USR PLUS şi s-au alăturat celor de la AUR. Aşa văd eu lucrurile„, a spus Florin Cîţu, atunci când a fost întrebat cum comentează rezultatul primului tur al alegerilor pentru conducerea USR PLUS.

Premierul a reafirmat că liberalii nu se vor ruga de USR PLUS să revină în coaliţia de guvernare.

V-am spus că de luni vor discuta cu mine ca preşedinte al PNL, iar noi nu ne vom ruga de USR PLUS să vină la guvernare”, a declarat Cîţu.

Copreşedintele USR PLUS Dacian Cioloş a obţinut cele mai multe voturi în turul întâi al alegerilor desfăşurate online pentru şefia partidului. Copreşedinţii USR PLUS Dacian Cioloş şi Dan Barna merg în turul al doilea al alegerilor pentru şefia partidului, a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Ionuţ Moşteanu. Potrivit acestuia, Dacian Cioloş a obţinut 15.111 voturi (46%), Dan Barna – 14.404 voturi (43,9%), iar Irineu Darău are 3.300 de voturi (10,1%).

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.