Ciolacu: „Un singur lucru cred că am greșit de când sunt premier. Nu cred că există o prostie mai mare decât expresia „capul plecat sabia nu-l taie”!” – VIDEO

ARVE Error: Invalid URL https://web.facebook.com/100089932132872/videos/698870188856931/ in url

Premierul Marcel Ciolacu le-a dezvăluit primarilor că detestă expresia „capul plecat sabia nu-l taie”. Premierul Marcel Ciolacu a participat la summitul Autorităților Publice Locale din România. În fața primarilor, șeful executivului a ținut să precizeze că ar fi vrut să organizeze mai multe întâlniri cu edilii din țară, însă a avut un program încărcat.

Nu cred că există o prostie mai mare decât expresia ‘capul plecat sabia nu-l taie’. Trebuie să fim coerenți, să ne asumăm. Așa niciodată nu o să înaintăm. Tot timpul o să ne pitim. E prea mare dinamica pentru a nu ieși din logica asta”, a spus Ciolacu, în fața primarilor.

„Provocarea mea e de a veni cu un buget în acest an, astfel încât dvs. să vă puteți construi din februarie noile proiecte. Nu va confisca nimeni nicun ban din conturile administrației locale. România nu are o problemă cu banii. Avem o problemă cu deficitul, cu prioritizarea cheltuielilor. S-a cheltuit prea mult, în toate direcțiile, dar am uitat un lucru esențial: închidem un capitol financiar din 2016. Nu putem să ne întoarcem să vorbim de o absorbție de 52%. Trebuie o absorbție cu 9 în față. Trebuie un efort să vină și din partea dvs. E un moment dificil în a ține balanța între venituri și cheltuieli. Nimeni nu a venit cu nici o catastrofă. Puteți să mă înjurați, puteți să-l înjurați pe domnul Boloș…. Un singur lucru cred că am greșit de când sunt premier: n-am făcut un program cu dvs. o ordine pe zi să avem cel puțin o dată pe lună o întâlnire cu dvs.”, a spus Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu susține că cea mai mare prioritate a sa este bugetul de stat:

Am făcut cred că și în coaliție un maraton care va continua. Și astăzi avem o coaliție unde vom începe cu bugetul de stat, fiindcă cred că este cea mai mare prioritate. Nu există să nu acoperim cheltuielile în ceea ce privește programul Anghel Saligny și investițiile din CNI anul acesta. Am început cu cofinanțarea pe exercițiul financiar trecut, ca să o vedem odată închisă, cred că mai avem vreo 1,5 miliarde de lei, care ne vor aduce 3 miliarde de euro. Cu adevărat, nu îi aduce nimeni mâine, pentru că este un mecanism întreg. Ei vor veni prin martie-aprilie. Cu adevărat, REpowerEU, introdus în PNRR, fiindcă altfel nu puteam să avem o perspectivă de a depune cererea de plată numărul 3, este finalizat. Acolo sunt peste 1,2 miliarde de euro către administrațiile locale, investiții și persoane fizice”, a declarat Ciolacu.

Totodată, premierul a vorbit despre digitalizare.

„Fiecare minister are propriul sistem de digitalizare, fiecare primărie are propriul sistem de digitalizare. (…) Sistemele trebuie să fie unice, atât la nivelul administrației centrale cât și locale. Iertați-mă! Până la o reformă administrativă, avem consiliile județene, avem președinți de consilii județene cu aceeași stabilitate administrativă ca și dumneavoastră, pe patru ani de zile. Cine ne împiedică ca localitățile sub 500 de locuitori, sub 1000 de locuitori, să nu aibă un serviciu de achiziții în interiorul consiliului județean? E normal că în momentul acela poate asta este o soluție mai bună decât să desființezi. Și fiindcă există acel patriotism local al fiecăruia dintre noi, unde te-ai născut, „domnule, cum să-mi desființezi mie primăria?” Trebuie să găsim soluții. Poate nu neapărat desființăm, dar anumite servicii, licitațiile, să fie gestionate la nivel de consiliu județean, că de asta avem consilii județene. Și cred că nu ar deranja pe nimeni acest lucru. Trebuie să fim mai inventivi”, a mai spus Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu afirmă, la Summitul Autorităților Publice Locale, că ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, a reușit să ia asupra sa atacurile din toate direcțiile pe tema reformei fiscale. Ciolacu îl numeșe te tizul său „un fel de păpușă voodoo”.

„Nu știu dacă este Marcel Boloș astăzi în sală. Marcel a reușit până la urmă și s-a străduit să-mi ia fața și să devină un fel de păpușă voodoo, toată lumea în fiecare zi trebuia să-l înțepe. Eu nu am să-l înțep niciodată pe Marcel Boloș. Eu nu am să uit niciodată ce a făcut Marcel Boloș la Ministerul Fondurilor Europene. Știu ce l-a speriat pe Marcel Boloș ca și ministrul al Finanțelor. A văzut pericolul blocajului total al României, de a pierde peste 70 de miliarde de euro bani europeni.”

Premierul Marcel Ciolacu spune că Românie trebuie să facă urgent reforme care să permită creșterea pensiilor. În prezent, pensia medie în România e de circa 1900 de lei, iar Ciolacu spune că suntem pe locul 1 în Europa la sărăcie.

„Eu nu am să îl înțep niciodată pe Marcel Boloș și nu am să uit niciodată ce a făcut la Fonduri Europene. Știu ce l-a speriat pe Marcel Boloș ca și ministrul al Finanțelor. A văzut pericolul blocajului total al României, de a pierde peste 70 de miliarde de euro bani europeni. Când vorbim de PNRR nu trebuie să vorbim primordial de bani, ci de reforme. Acestea erau prioritate. Doamnelor și domnilor, eu nu am prins niciun bunic în viață și acum nu am părinți în viață. Dacă credeți că trebuie să continuăm cu o pensie medie de 1900 de lei, nu se poate așa ceva. Avem cel mai ridicat prag al sărăciei în Europa. Trebuie să venim cu reforme sustenabile”, a declarat Ciolacu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *