Ciolacu: „Tot citesc că Guvernul vine cu un plan, ca și cel economic. Avem pandemie, nu avem pandemie, ținem alegeri, nu ținem alegeri…”

Președintele interimar al PSD a avut joi declarații de presă după ședința Biroului Politic Național al partidului. Din discuțiile lui Ciolacu cu liderii PSD reiese că din 17 iunie vom avea stare de alertă, însă Ciolacu acuză Guvernul că nu comunică și reclamă disfuncționalități instituționale. Fie că vorbim de alegerile locale, fie că vorbim de starea de alertă, Ciolacu susține că Guvernul promite planuri de acțiune, care… nu vin.

„Avem cinci zile, după ce se va da HG să încuviințăm sau nu. Cred că va fi stare de alertă, dar este nepermis din partea Guvernului, cu patru zile înainte de expirarea stării de alertă, să nu ai nici un dialog instituțional cu Parlamentul României. În acest moment, la Senat, se votează prelungirea mandatelor aleșilor locali, tot dintr-o prostie a Guvernului. Ca să ne încadrăm în cadrul constituțional, toții aleșii locali, aproximativ 63.000, să nu se intre într-un haos administrativ, Parlamentul în acest moment funcționează. (…) Responsabilitatea este a Guvernului, nu a Parlamentului. Eu tot citesc că vor veni cu un plan, ca și cu planul economic. Până acum nu am văzut nimic. În opinia mea, vreau să văd fundamentarea Guvernului și părerea specialiștilor. Ținând cont de inconștiența Guvernului, care nu e pentru prima oară – cele trei zile ale prostiei – mai nou cu mandatele aleșilor locali, noi am pregătit, în cazul în care Guvernul nu vine cu ceva coerent sau ceva să fie pe lege, am pregătit și o astfel de oportunitate – să avem o lege distinctă. Ne-am calculat pașii. Sper să comunicăm cât mai repede cu Guvernul, să nu punem sănătatea oamenilor în urma unor disfuncționalități între instituții”, a spus Marcel Ciolacu.

PSD, PNL și ALDE au depus joi legea prin care se prelungesc mandatele aleșilor locali, până la 1 noiembrie. Proiectul prevede și două noutăți: numărul de semnături pentru depunerea candidaturii a fost redus la jumătate, respectiv dosarul candidaturii se poate depune în format electronic.

„AEP este cel mai îndreptățit (să pună în aplicare – n.r.). Noi la Parlament creăm cadrul legislativ în baza căruia se poate face acest lucru. AEP trebuie să implementeze, de aceea există această instituție. Sunt ferm convins că vor găsi soluții”, a mai spus Ciolacu. Totodată, președintele interimar al PSD arată că partidul este de acord cu data de 27 septembrie pentru alegerile locale, însă înaintarea unei date nu trebuie să se suprapună, de exemplu, pe strângerea de semnături, depunerea de candidaturi ș.a.m.d.

„Avem o prelungire până la 1 noiembrie. În principiu și noi suntem de acord cu data de 27 septembrie. Avem o singură problemă, că nu mai înțelegem mesajele venite de la Guvern. Se cere o prelungire cu 30 de zile, adică 15 iulie. Dacă ne uităm la calendar, intrăm în perioada de strângere de semnături. Guvernul ar trebui odată să hotărască: avem pandemie, nu avem pandemie, ținem alegeri, nu ținem alegeri, pentru vânturăm niște date și scenarii fără să explicăm oamenilor că nu e un simplu lucru să anunțăm o dată. Înseamnă campanie electorală, respectarea legii, strângerea de semnături, depunerea de candidaturi”, a mai spus Ciolacu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *