Ciolacu spune că este ULUIT de ceea ce se întâmplă în Coaliție și acuză liderii AUR de „MAIMUȚĂREALĂ şi ieşiri necontrolate”, după ce au cerut ieşirea UDMR de la guvernare

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu consideră că liderul UDMR Kelemen Hunor face politica preşedintelui Ungariei, întrebat marţi la Parlament despre protestul AUR în faţa biroului său de la Camera Deputaţilor şi solicitarea acestora ca UDMR să iasă de la guvernare, după vizita privată a preşedintelui Ungariei în ţara noastră.

„Părerea mea este că a fost o vizită total eronat gândită şi provocatoare. Am avut şi discuţii personale cu domnul Kelemen Hunor. Nu cred că totuşi domnul Kelemen Hunor face politica Ungariei şi a preşedintelui Ungariei. Aceasta este părerea mea. Am văzut şi reacţia, cum este corect totuşi? Dorim să trăim în UE, dar vrem maimuţăreală şi ieşiri necontrolate care ştim că, în contextul războiului din Ucraina, sunt încurajate de către dictatorul Putin sau dorim totuşi un dialog corect cu instituţiile statului, prin Ministerul Afacerilor Externe şi am văzut un comunicat am ministrului Afacerilor Externe după vizita preşedintelui Ungariei”, a declarat Marcel Ciolacu, întrebat despre subiect marţi la Parlament.

Parlamentarii AUR au protestat, marţi, în faţa biroului preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, de la Parlament. Aceştia au cerut ieşirea UDMR de la guvernare, în urma vizitei private a preşedintelui Ungariei în România şi a declaraţiilor acesteia. Liderul AUR, George Simion a afirmat că îl aşteaptă pe Marcel Ciolacu să îi transmită personal această solicitare şi a spus că au blocat şi o altă uşă prin care se poate intra în cabinetul preşedintelui Camerei.

Parlamentarii AUR au cerut ieri eliminarea UMDR de la Guvernare. Gestul AUR vine după ce ieri partidul anunța că vrea explicații oficiale de la premierul Nicolae Ciucă privind vizita președintelui Ungariei în România. Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită prezența premierului Nicolae Ciucă în plenul reunit al Parlamentului, pentru a explica în ce condiții a avut loc vizita președintelui Ungariei, Novak Katalin, în România. De asemenea, AUR a pregătit o moțiune simplă înpotriva ministrului Eduard Novak.

În urma unei noi provocări venite din zona șovină maghiară, considerăm normal să îl invităm pe premierul Nicolae Ciucă în fața Parlamentului și în fața opiniei publice, pentru a explica ce măsuri au fost luate în contextul vizitei așa-zis private a președintelui Ungariei în România. Vrem și noi să știm cine a asigurat paza președintelui Ungariei în toată această perioadă – dacă SPP și celelalte instituții ale statului român au fost implicate. De asemenea, vrem să știm de ce Ministerul Afacerilor Externe de la București nu a reacționat la discursul nepotrivit al președintelui Novak Katalin de la Alba Iulia”, transmite, luni, AUR, într0un comunicat de presă.

Președintele AUR, George Simion, a spus că a văzut și o poză în Munții Apuseni, pe Piatra Secuiului, cu o bornă vopsită în culorile Ungariei. El precizează că a existat „un șir de întâmplări” care duc la ideea unui „plan de dezmembrare a României” ce ar putea să creeze tensiuni etnice.

Pe pagina de Facebook a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, aflată la sfârșitul săptămânii trecute într-o vizită în România, au fost postate mai multe mesaje din timpul vizitei la Cluj-Napoca, inclusiv fotografii în timp ce aleargă în Parcul Central.

Astăzi m-am întâlnit cu Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, vicepremier al României. Ca preşedinte al Ungariei, consider o prioritate să îi reprezint pe toţi maghiarii, întrucât pentru mine nu contează dacă cineva trăieşte în interiorul sau după graniţă. Maghiarii sunt maghiari, punct”, a scris Katalin Novak, într-una dintre aceste postări, conform traducerii în limba engleză.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a reacționat spunând că, potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat, iar „astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene în materie”.

Astfel, în măsura în care declaraţiile Preşedintelui Ungariei, aflată în vizită privată în România, se referă şi la cetăţenii români de etnie maghiară, este de subliniat că, potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat. În plus, responsabilitatea primară pentru respectarea drepturilor identitare (etnice, culturale, religioase, lingvistice) ale cetăţenilor români de etnie maghiară revine României, ca stat de cetăţenie, Ungaria, ca stat înrudit, având cel mult un interes în consolidarea legăturilor culturale, astfel cum se arată atât în Raportul din 2001 al Comisiei de la Veneţia privind tratatementul preferential acordat minorităţilor naţionale de statul înrudit, cât şi în Declaraţia din 2001 a Înaltului Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE intitulată Suveranitate, responsabilitate şi minorităţi naţionale”, a transmis MAE.

Potrivit sursei citate, „astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene în materie şi nici spiritului Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară (semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996) şi Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002), în acest an fiind marcate două decenii de la adoptarea acesteia”.

Marcel Ciolacu anunță că măsurile anunțate de Guvern, de mărire a pensiilor și salariilor, de interzicere a angajărilor la stat și de amânare timp de 9 luni a plății creditelor la bănci, vor intra în vigoare de la 1 iulie. Liderul PSD, care ar trebui să preia postul de premier, conform înțelegerii cu PNL, din mai 2023, spune că „de mult timp nu am văzut un Guvern și o coaliție care să funcționeze așa.

Toate măsurile anunțate vor intra în vigoare de 1 iulie. Angajările vor fi interzise de la 1 iulie, la MIPE este nevoie ca domnul Boloș să își facă o echipă. Am avut o creștere economică pe primul trimestru. Trebuie să fim corecți, să dăm Guvernului ce e al Guvernului și coaliției ce e al ei. Eu, la Camera Deputaților, voi tăia și din deplasările externe. Văd o eficiență guvernamentală și o reacție în timp real. Eu de mult timp nu am văzut un Guvern funcționând la acest mod și o coaliție politică. Avem puncte diferite, le vorbim în spațiul public, dar ne respectăm unul pe celălalt. Pe mine nu mă deranjează dacă rămâne o cotă unică progresivă.”, a spus Marcel Ciolacu la România TV.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.