Ciolacu (PSD) s-a RĂZGÂNDIT și este de ACORD cu Simion (AUR): „Iohannis trebuie SUSPENDAT!”

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți, la Prima TV, că președintele Klaus Iohannis ar trebui suspendat din funcție. Este pentru prima oară când liderul social-democrat își exprimă această opțiune, deși inițial nu a fost de acord. În repetate rânduri, în ultimii doi ani, liderul PSD a spus că suspendarea șefului statului nu este oportună în acest context marcat de pandemie și criză economică.

Părerea mea este că trebuie suspendat. Președintele. Nu am mai zis-o, dar nu ne-ar trebui totuși un Guvern?”, a declarat Ciolacu. El a adăugat: „Eu nu sunt un om care trăiesc în extreme. Eu de felul meu sunt un om mai liniștit și de obicei iau deciziile politice în interiorul partidului”.

PSD are cel mai mare grup parlamentar. AUR s-a exprimat pentru suspendarea președintelui statului.

Articolul 95 din Constituție

Suspendarea din funcţie

(1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

(2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.

(3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

Dacă Preşedintele este suspendat din funcţie, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor.

Președintele interimar:

  • Nu poate adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii.
  • Nu poate dizolva Parlamentul
  • Nu poate iniția un referendum

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *