Ciolacu (PSD): „Aproape 2 milioane de români, cu salariul minim pe economie. Acest guvern trebuie să PICE”

O treime din angajaţii din zona privată a României beneficiază de salariul minim pe economie, a declarat, miercuri, preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu. Acesta şi-a manifestat îngrijorarea că 1.700.000 de români beneficiază în prezent de salariul minim pe economie, iar atunci când se vor pensiona vor avea pensii derizorii.

„Salariul minim pe economie este un instrument să ajuţi oamenii apţi de muncă fără nicio calificare. Pentru aceasta este salariul minim. Este o formă de protecţie socială. A terminat un tânăr liceul, nu a luat Bac-ul, nu are nicio calificare, îl angajez cu salariul minim. Pe urmă trebuie să găseşti pârghii să stimulezi IMM-urile, companiile să îi facă o calificare omului. Meseriile în ziua de astăzi care nu necesită o calificare sunt foarte puţine. Ştiţi câţi români sunt plătiţi cu salariul minim pe economie în acest moment în sectorul privat? 1.700.000, o treime din angajaţii din zona privată a României. (…) Am folosit tot timpul şmecherii să păcălim oamenii şi când vor ajunge la pensie vom avea aceste discuţii că pensionarii nu mai rezistă, pentru că i-am păcălit şi continuă să fie păcăliţi o perioadă lungă şi să iasă cu nişte pensii derizorii”, a afirmat liderul social-democrat într-o emisiune la România TV.

Marcel Ciolacu este de părere că o reformă privind salariul minim pe economie trebuia prinsă în Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR):

O astfel de reformă trebuia prinsă în PNRR, sustenabilă şi să demonstreze oamenilor că, domnilor, noi închidem un ciclu. A luat compania un tânăr care nu are calificare. Îi dai termen 12- 24 de luni să îi faci o calificare. Tu, stat, suporţi această calificare sau costurile acestei calificări şi pe urmă respectivul se încadrează peste salariul minim„, a adăugat Ciolacu.

Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că actualul guvern va cădea „atunci când în Parlament se va crea o masă critică”. Liderul social-democrat a reiterat că PSD va uza, în actuala sesiune parlamentară, de moţiunea de cenzură, ca „instrument democratic şi constituţional„, arătând că este pentru prima dată în ultimii 30 de ani când se vorbeşte de căderea unui guvern la câteva luni după alegeri.

„Cred că PSD în această sesiune parlamentară categoric va depune o moţiune de cenzură. Se impune acest lucru. E un instrument democratic şi constituţional al opoziţiei. Este pentru prima dată în 30 de ani postdecembrişti, în epoca modernă, democratică a României când se se vorbeşte de căderea unui guvern la câteva luni de la alegeri. (…) Când se va crea acea masă critică în Parlament, atunci va cădea guvernul constituţional. Părerea mea, în schimb, e că în interiorul României, şi pe stradă, şi la locurile de muncă, începe să se creeze o masă critică împotriva guvernului său (guvernul preşedintelui Klaus Iohannis – n.r.), pentru că noi avem de a face cu o confiscare a unui câştig al unui partid politic şi o încălcare a spiritului Constituţiei. PSD a reconfirmat că este cel mai mare partid din România şi a câştigat alegerile. Preşedintele a găsit de trebuinţă să respingă oferta PSD de a crea o majoritate şi şi-a dorit guvernul său din partidele care au pierdut alegerile şi vedem efectele„, a afirmat Ciolacu.

El a spus că social-democraţii vor „arăta tot ceea ce face acest guvern”.

Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a criticat, miercuri, intenţia Guvernului de a desfiinţa Măsura 3 privind granturile pentru investiţii acordate IMM-urilor. El a declarat că actuala putere nu are „nicio logică elementară de funcţionare economică”.

Peste 27.000 de companii au accesat Măsura 3. Cică prea multe companii s-au calificat. Păi dacă s-au calificat, înseamnă că ai absorbţie de 100%, sunt vreo 200 de milioane… Tu, statul român, ar trebui să te bucuri. Pe acest program ai absorbţie de 100% şi venim cu diferenţa de la bugetul de stat. Pentru că prea mulţi s-au calificat, au prea mulţi acces la un program european, iar eu desfiinţez programul ca să aibă acces mai puţini. Nu au nicio logică elementară de funcţionare economică”, a afirmat Ciolacu.

Forma actuală a Măsurii 3 privind granturile pentru investiţii alocate IMM-urilor va fi anulată iar măsura va fi relansată cu sume provenite în totalitate din REACT-EU, a informat, miercuri, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

Pe site-ul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) este publicat în secţiunea de Transparenţă un proiect de OUG care vizează desfiinţarea Măsurii 3, în forma ei actuală, urmând ca ea să se refacă pe programul de finanţare europeană REACT-EU, aflat în prezent în proces de programare la MIPE. Schimbările preconizate urmăresc anularea în forma actuală a Măsurii 3 pentru a permite realocarea sumelor de la Măsura 3 la Măsura 2 pentru satisfacerea tuturor cererilor de finanţare eligibile depuse în acest moment, inclusiv cu sumele provenite din REACT-EU. Măsura 3 va fi relansată cu sume provenite în totalitate din REACT-EU„, a transmis MEAT.

Măsura 3, în varianta prezentă, va fi anulată din cauza suspiciunilor de fraudare, confirmate de DNA prin începerea unei urmăriri penale in rem. Beneficiarii care au depus cereri de finanţare în cadrul Măsurii curente nu vor fi restricţionaţi prin criterii de eligibilitate să îşi redepună aplicaţia în vederea obţinerii de granturi, se menţionează în informarea Ministerului Economiei.

Marcel Ciolacu va merge, astăzi, la Palatul Victoria, unde va discuta cu Florin Cîțu și alți membri ai guvernului despre PNRR. Liderul PSD a anunțat că i-a pregătit două surprize premierului.

Eu nu pot decât să mă bucur că până la urmă primul ministru şi-a găsit timp să stea de vorbă şi cu opoziţia pe PNRR, dar şi mai mult mă bucură faptul că s-au hotărât să vină cu el transparent şi să îl prezinte în Parlament. Nu este nevoie de un vot, unele state au făcut acest vot. (..) Aş vrea să fiu foarte clar: acest plan nu e nici al puterii, nici al opoziţiei, este al Românei, statul român şi toată clasa politică trebuie să aducă cât mai mulţi bani astfel încât nivelul de trai al românilor să crească. Asta este logica. Mergem cu doi reprezentanți: cu domnul Florin Jianu, de la IMM, și cu domnul Dumitru Costin, de la sindicate. M-a invitat pe mine şi cu cine consideră PSD să meargă la aceste discuţii. Dacă nici capitalul românesc, firmele româneşti, cred că cele mai afectate în pandemie, nu au găsit o pârghie de dialog cu primul ministru, deci angajatorii, nici sindicatele nu au găsit această pârghie, respectiv sindicatele, să aibă o discuţie cu primul ministru, atunci o să o înlesnim noi. O să mai merg cu specialişti din PSD şi nu în ultimul rând cu europarlamentarul Victor Negrescu care este şi pârghia între partid şi familia socialistă europeană. Pe mine nu mă deranja să mă duc și în Vama Veche. Dacă domnul Cîțu se simte mai confortabil în Vama Veche, merg și acolo. Eu nu am astfel de mândrii. Nu înseamnă că m-a jignit pe mine, ci s-a jignit singur. Această aroganță este taxată de români. Eu sper să ajungem la obiectivele naționale pe care le urmărim prin PNRR, mergem cu anumite solicitări. Unul este planul pe care îl depunem, altul este planul de implementare.”, a concluzionat. Marcel Ciolacu 

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *