Ciolacu: „Moțiunea de cenzură va fi votată până pe 27 septembrie”

Comitetul Naţional Executiv (CExN) al PSD a discutat vineri de la ora 11.00, prin videoconferinţă, despre Congresul partidului, care se va desfăşura sâmbătă, şi despre calendarul pentru dezbaterea şi votul asupra moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban. Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a convocat șefii județeni și conducerea centrală, întrucât „social-democrații vor un vot cât mai repede posibil, dar că nu este exclus să se aștepte decizia CCR după sesizarea Guvernului”.

Purtătorul de cuvânt al PSD Lucian Romaşcanu a precizat imediat după CEx că marţi cel mai probabil va fi anunţată data votului pentru moţiune.

„Legat de moţiune, există la acest moment negocieri cu toate grupurile şi marţi cel mai probabil vom anunţa data moţiunii. Ne dorim ca votul să aibă loc cât mai repede cu putinţă. Va exista un CEx cu noua denumire dată de Congres, marţi sau miercuri, care va decide acţiunea politică a PSD, respectiv data votului. Se poate face vot până la sfârşitul săptămânii. E după trei zile după citire. 3 zile după citire e săptămâna viitoare. Juriştii partidului vor analiza contestaţia la CCR. Procedura parlamentară merge indiferent de contestaţia la Curte”, a spus Romașcanu.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a spus vineri că nu există nici o şansă ca moţiunea de cenzură să nu fie votată până la data de 27 septembrie, zi în care au loc alegerile locale, subliniind că în Constituţie nu scrie că o moţiune de cenzură depusă în sesiune extraordinară nu poate fi votată şi în sesiunea parlamentară ordinară care începe după 1 septembrie.

Curtea Constituţională a stabilit ca până la 1 septembrie părţile implicate în conflictul juridic între Guvern şi Parlament, sesizat de Executiv din cauza depunerii moţiunii de cenzură în vacanţa parlamentară, să trimită punctele de vedere. Termenul şedinţei în care vor fi susţinute opiniile la CCR va fi decis la o dată ulterioară, arată anunţul instituţiei.

Guvernul a depus vineri, la Curtea Constituţională, sesizarea referitoare la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională Guvern-Parlament în legătură cu moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi prezentată deja în Parlament în urmă cu o zi.

Marcel Ciolacu are în acest moment pe masă două nume de premier cu care vrea să meargă la Klaus Iohannis și aceștia ar putea fi Vasile Dîncu și Sorin Grindeanu. Primarul Capitalei, Gabriela Firea (PSD), a declarat joi că social-democrații au discutat numele de premier pe care îl vor propune dacă Guvernul este demis prin moțiune de cenzură, dar că nu anunță despre cine este vorba pentru a evita discuțiile contradictorii din partid.

Moțiunea de cenzură depusă de PSD, semnată de 205 parlamentari și intitulată „Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată”, a fost citită joi în Plenul Parlamentului.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *