Ciolacu, după consultările de la Cotroceni: „Se va ajunge la anticipate. Iohannis NU le poate opri!”

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni, într-o conferință de presă după consultările de la Cotroceni, că șeful statului ar putea fi obligat să declanșeze alegeri anticipate.

Democrația funcționează pe majorități. Dacă o majoritate hotărăște ca se va merge pe anticipate, se va merge indiferent dacă vrea sau nu președintele, pentru că nu poate opri o majoritate care dărâmă guverne unul după altul. Dacă se creează o majoritate care vrea anticipate și face un acord politic, intrăm în logica de anticipate. Nu o poate opri președintele. Eu vorbesc de președintele României, nu de Zeus. Dacă e zeu, nu te supui unei majorități. Are niște prerogative constituționale pe care trebuie să le respecte”, a declarat Ciolacu.

ciolacu consultari iohannis cotroceni

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că i-a transmis președintelui Klaus Iohannis faptul că social-democrații nu vor susține un guvern minoritar, iar dacă nu se va identifica o majoritate solidă, atunci se va ajunge la alegeri anticipate.

Președintele Klaus Iohannis este autorul moral al acestei crize politice, alături de cei de la PNL. Am fost la Cotroceni și am transmis președintelui că fără o majoritate solidă în Parlament nu se poate vorbi despre guvern minoritar, indiferent al cărei formațiuni politice va fi. România se confruntă cu o criză gravă și este nevoie de un Guvern cu majoritate stabilă. Ori se creează o majoritate pentru un eventual guvern, ori pentru alegeri anticipate. Din punctul de vedere al PSD, noi considerăm că se va creea o majoritate pentru alegeri anticipate. L-am asigurat pe Klaus Iohannis că România nu va fi lăsată de izbeliște. Tot ceea ce nu poate face un Guvern interimar vom prelua în Parlament. Din acest moment, parlamentarii PSD lucrează 24/24. Am depus legea privind plafonarea prețurilor la gaze, iar noi sperăm ca până săptămâna viitoare să meargă la promulgare. ”, a spus Marcel Ciolacu.

Ce prevede Constituția:

ARTICOLUL 89

Dizolvarea Parlamentului

(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

(2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.

(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *