Ciolacu a RESPINS solicitările șefilor OMV privind Legea offshore din cauza veto-ului Austriei pe Schengen și le-a cerut „să-și folosească diplomația economică”

Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, i-a spus lui Alfred Stern, șeful companiei cu capital majoritar austriac OMV, în cadrul discuției de luni de la Guvern, că nu poate nici măcar deschide discuția privind o modificare a Legii offshore atât timp cât conducerea politică austriacă blochează intrarea României în Schengen. Potrivit surselor G4Media, Ciolacu a refuzat cererea șefilor OMV de a clarifica un articol din Legea offshore dedicată gazelor din Marea Neagră, susținând că acesta este „un subiect legitim”, dar care nu poate fi discutat acum „din cauza climatului creat de cancelarul austriac Karl Nehammer prin veto-ul față de intrarea României în Schengen”.

Ciolacu a mai precizat că, din cauza veto-ului cancelarului Nehammer, companiile austriece au o imagine destul de proastă în România. Totodată, acesta i-a invitat pe șefii OMV „să-și folosească diplomația economică pentru ca Nehammer să își schimbe poziția față de aderarea României la Schengen”.

Premierul a mai spus că Austria a discriminat România față de Croația, prin faptul că a acceptat intrarea uneia dintre țări în Schengen, dar nu și pe a celeilalte. De altfel, premierul Marcel Ciolacu a declarat și public faptul că Legea offshore nu va fi modificată.

OMV Petrom a depus la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris o reclamație împotriva statului român legată de regimul de vânzare a gazelor din Marea Neagră. Deschiderea litigiului are loc pe fondul deciziei finale luate de OMV Petrom pentru începerea producției de gaze în Marea Neagră. Anunțul oficial privind începerea producției în perimetrul Neptun din Marea Neagră a fost făcut pe 21 iunie de compania OMV Petrom, amintește G4Media.

OMV cere României să clarifice prevederile din lege care arată că Guvernul „poate introduce restricții temporare de preț și vânzare” pentru anumite cantități de gaze extrase din Marea Neagră. Aceste prevederi nu detaliază în ce condiții precise pot fi introduse aceste restricții. Alfred Stern ar mai vrea și reducerea taxei de solidaritate, de la 300 milioane euro la 150 milioane euro/an. În schimb, acesta ar oferi renunțarea la procesul deschis la Curtea Internațională de arbitraj de la Paris – ICC împotriva statului român.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *