CIOCNIRE Vergil Chițac vs. elevi în ședința Consiliului Local: S-a lăsat cu promisiuni de… PLÂNGERI PENALE! USR l-a ABANDONAT pe primar

Consilierii locali municipali s-au întrunit marți în ședință de îndată online, pentru a dezbate o serie de proiecte urgente. Încă de dimineață, asociațiile reprezentative ale elevilor – Asociația Elevilor din Constanța și Consiliul Județean al Elevilor – au demarat o campanie bine organizată împotriva municipalității, pentru a-l determina pe primarul Vergil Chițac să includă în ordinea de zi acordarea sumelor de bani pentru trei tipuri de burse pentru elevi.

Primarul Chițac gândise inițial o rectificare bugetară, fără includerea unei recente Hotărâri de Guvern, care demolează practic bugetul local prin acordarea acestor burse. Fără impactul bugetar asupra bugetului local, Chițac nu s-a aruncat la înaintare și nu a propus finanțarea acestor burse. Elevii au luat foc și, în cadrul ședinței, primarul și președinții celor două asociații – Sabina Spătariu (AEC) și Silviu Morcan (CJE) s-au tăvălit de zile mari!

Pe ordinea de zi au figurat proiectele de hotărâre privind rectificarea bugetului local pe anul 2020, aprobarea numărului și cuantumului burselor aferente semestrului I al anului școlar 2020-2021 pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat ș.a.

„Rectificarea este necesară întrucât au apărut modificări la capitolul venituri, în sensul în care am primit o subvenție din rezerva bugetară de 25 milioane lei, am mai primit pentru plata asistenților personali de 10 milioane lei, de asemenea s-a semnat un contract de finanțare europeană de 1,49 milioane și e necesar să îl prindem în buget.  De asemenea, avem o diminuare a veniturilor din impozite și taxe locale pentru acordarea de facilități la activitățile care nu s-au realizat, de exemplu impozite pe spectacole. Am avut covid, deci nu am avut spectacole. (…) Facilități la impozitele pe clădiri și pentru persoanele fizice. Prin urmare, a trebuit să rearanjăm veniturile și cheltuielile”, a spus primarul Chițac în deschiderea ședinței.

Referitor la bursele în cauză, primarul a arătat că va fi necesară o nouă ședință a CLM:

„Dacă am purcede și la plata celoralte burse, respectiv bursele de performanță, merit și studiu, ar produce un impact asupra bugetului. Noi nu avem un impact calculat acum și să modificăm bugetul cu acest impact. Nu ăsta a fost scopul. Suntem în ședință de îndată, așa am gândit noi, plata burselor sociale trebuie făcută de îndată pentru că oamenii au nevoie de acești bani în preajma sărbătorilor. Nu credem că de îndată trebuie făcută și plata celorlalte burse. Ele pot face obiectul unei ședințe ulterioare, până la sfârșitul anului. Dar, propunerea mea: va trebui să avem o întâlnire cu AEC și vă rog să rămânem în logica asta, să aprobăm modificările pe care le avem în cifre. Nu vreau să închid discuția, dar în perioada următoare, în urma unei analize atente a bugetului, cu AEC și cine va dori, să descoperim sume și vom face o nouă ședință pentru o nouă rectificare cu cifre. Fără să avem cifre, nu e o chestiune serioasă”, a mai spus Chițac.

Liderul de grup al consilierilor PSD, Costin Răsăuțeanu, a depus un amendament prin care împăca și capra și varza, care, evident, nu a fost adoptat, însă acesta a evidențiat că mulți dintre părinții acestor elevi sunt șomeri din cauza pandemiei de coronavirus și banii ar trebui acordați.

„Copiii nu vor mai beneficia de bursele pe care noi le-am dat și părinții sunt într-o situație dificilă, pentru că mulți dintre ei sunt în șomaj, atunci cred că este obligatoriu să dăm acești bani. Îmi doresc ca acest amendament să fie acceptat și, ulterior, aveți destule pârghii la guvern să găsiți bani pentru aceste burse”, a spus Răsăuțeanu.

Sabina Spătariu nu s-a lăsat mai prejos și a rămas pe poziții: legea trebuie respectată, indiferent de consecințe!

„Părerea AEC este că în forma aceasta proiectul încalcă un drept al elevilor și nu corespunde cu prevederile Legii Educației Naționale. Să amendați proiectul, să se stabilească un număr și un cuantum pentru toate cele patru tipuri de burse sau să fie prezentat un nou proiect de hotărâre cu toate tipurile. Întârzierea este nejustificată, iar legat de bani – Primăria putea să solicite Guvernului bani, astfel încât HG să fie respectată!”, a spus Sabina Spătariu.

Chițac: „Am fost profesor, cum să nu vreau să dau burse?”

Asediat de elevi și cu slabă apărare – precum consilierul Teo Hira, care s-a făcut remarcat prin „vă rog, lady first, săr-na”, a fost nevoit să suporte singur toată situația.

Am văzut că s-a abordat emoțional, datoria mea este să fiu rațional, eu sunt primarul tuturor constănțenilor. Modificarea baremului minim pentru bursele de merit, stabilite la 100 lei, care modifică considerabil bugetul pentru toate bursele, s-a întâmplat în 4 decembrie, prin HG. Suntem în perioada de evaluare a bugetului, nu putem să facem de pe o zi pe alta. Ați intrat într-o zonă a populismului… (…) Eu sunt dispus, de mâine, să am un dialog cu AEC și cu oricine vrea să discute onest pe această problemă. Să găsim soluții… parțiale poate… Constanța e un oraș bogat, așa zicea fostul primar. Să purcedem la votul acestui buget și, de mâine, să avem dialog constructiv și dacă găsim soluții să mai convocăm încă o ședință. (…) Voi vorbi la Ministerul Educației, le-am și făcut până acum, însă voi (elevii – n.r.) nu știți cum funcționează bugetele. Nu se poate ca în 2021 să execute pentru 2020! Chiar dacă va avea guvernul bani. Nu așa se face. Bugetul se închide pe 2020! Nu poate funcționa retroactiv povestea asta”, a mai spus Chițac.

Discuția a ajuns în zona… plângerilor penale. Mai întâi, Sabina Spătariu nu a lăsat garda jos și a arătat că toți consilierii care vor vota pentru vor avea mâine plângere penală, iar primarul Chițac a reacționat, susținând că și el poate să depună plângere penală, pentru că se pune presiune înaintea unui vot.

Legea trebuie respectată și spune foarte clar: elevii beneficiază de burse. Acestea se acordă din bugetele locale. Din partea noastră, consilierii care votează forma actuală mâine vor avea plângere penală pentru nerespectarea legii”, a mai spus Spătariu.

Chestia aia cu plângerea penală lăsați-o pentru altcineva. Nu vă mai prezentați la ședințe amenințând aleși ai statului. Chiar e indecent ca să faceți presiune pe noi în felul ăsta! Să nu vă alegeți dvs. cu o plângere penală pentru că faceți presiune înaintea unui vot! (…) Îmi reafirm buna credință. Am fost profesor, cum să nu vreau să dau burse? Dar nu cedez la un astfel de șantaj!”, a reacționat Chițac.

Proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetară a fost adoptat cu 19 voturi pentru și 8 împotrivă.

Imediat după disputa din Consiliu, USR-PLUS Constanța a transmis că elevii constănțeni trebuie să primească toate categoriile de burse!

Consilierii USR PLUS au depus în cadrul ședinței de Consiliul Local un amendament prin care solicită să se mențină toate categoriile de burse pentru elevi, inclusiv cuantumul acestora din anul 2020 (cu eventualitatea diminuării burselor de performanță la 500 de lei, în contextul în care în această perioadă nu s-au desfășurat concursuri și olimpiade). Proiectul inițial prevedea acordarea doar a burselor sociale, exceptându-le pe cele de merit, de performanță și studiu. Nici amendamentul consilierilor USR PLUS, nici proiectul inițial nu au trecut. În perioada imediat următoare vom iniția discuții cu asociațiile elevilor și cu partenerii de alianță de la PNL astfel încât drepturile elevilor să nu fie încălcate”, au transmis consilierii locali ai USR-PLUS Constanța.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.