Cine se face vinovat pentru răspândirea pestei porcine? Huțucă (PNL): „Guvernanții sunt disperați să își ascundă incompetența sub preș“

Pesta porcină africană (PPA) a făcut ravagii în România. Potrivit autorităților de la București, din cauza sutelor de focare, majoritatea fiind situate în Dobrogea, s-a luat măsura sacrificării a mii de porci, ceea ce înseamnă o lovitură devastatoare pentru economia țării. Culmea este că despre pericolul pestei porcine se știa încă de acum câțiva ani, iar printre cei arătați cu degetul se numără și fostul premier Dacian Cioloș, de spre care actualul ministru al Agriculturii, Petre Daea, spune că „specialistul lui Iohannis“ a dormit în bocanci. Indiferent a cui e vina, cert este că actuala coaliție de guvernare nu a făcut mare lucru pentru a preveni răspândirea acestui virus. Președintele Organizației Județene Constanța a PNL, Bogdan Huţucă, a declarat miercuri că a propus alături de colegii săi din Partidul Național Liberal și din Partidul Mișcarea Populară înființarea unei comisii care să ancheteze modul în care autoritățile au acționat pentru prevenirea și controlul pestei porcine.

CITEȘTE ȘI:

Boroianu: „Propunem ca orele suplimentare să fie scutite de impozitul pe venit și de plata contribuțiilor de sănătate și șomaj”

„Am propus alături de colegii mei din Partidul Național Liberal și din Partidul Mișcarea Populară înființarea unei comisii care să ancheteze modul în care autoritățile au acționat pentru prevenirea și controlul peste porcine. Considerăm că Guvernul se face vinovat direct de uciderea a sute de mii de porci în gospodăriile oamenilor. Majoritatea PSD-ALDE s-a opus înființării acestei comisii. Sunt disperați să-și ascundă incompetența și corupția sub preț“, a afirmat Huțucă.

Potrivit actualizării făcută de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din România pesta porcină africană evoluează în 10 județe, în 165 de localități, cu un număr total de 781 de focare (dintre care 11 în exploatații comerciale industriale, unul în abatorul aparținând unei ferme și unul într-o exploatație comercială de tip A) și 40 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 123.411 porci afectați de boală.

Detaliat, situaţia evoluţiei focarelor de PPA, se prezintă astfel regiunea de S-E a României:

–              Judeţul Tulcea – 544 de focare, din care 537 focare în gospodăriile populaţiei, un focar într-o exploataţie comercială de tip A, 5 focare în exploataţii comerciale industriale, un focar într-un abator aparţinând unei exploaţii comerciale şi 23 cazuri la mistreţi;

–              Judeţul Brăila – 34 de focare în gospodăriile populaţiei şi 6 în exploataţii comerciale;

–              Judeţul Constanţa – 54 de focare în gospodăriile populaţiei;

–              Judeţul Ialomiţa – 94 de focare în gospodăriile populaţiei şi 2 cazuri la mistreţi;

–              Judeţul Galaţi – 2 focare în gospodăriile populaţiei;

–              Judeţul Ilfov – 4 focare, un focar într-o anexă a unei stâne, un focar în Pădurea Ștefănești și 2 focare în gospodăriile populaţiei;

–              Judeţul Călăraşi – 9 focare în gospodăriile populaţiei.

În ceea ce privește situația despăgubirilor proprietarilor afectați, până la această dată au fost finalizate dosare de evaluare aferente despăgubirilor pentru un număr de 1.890  de exploatații, în valoare totală de 6.799.410 lei. Dintre acestea 84, în valoare de 222.060 de lei au fost plătite. Se află în curs de finalizare evaluarea despăgubirilor pentru 681 de exploatații.

CITEȘTE ȘI:

Asociația PRO Consumatori solicită demisia preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare. „Este îngropat programul Ministerului Agriculturii de susţinere a crescătorilor de porci”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *