Spread the love

Șase parlamentari de la PSD, printre care se numără și actualul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, au inițiat un proiect de lege prin care vor să completeze Ordonanța Guvernului nr.42/1997 privind transportul maritim şi pe căile navigabile interioare. Aleșii social democrați vor să lărgească dreptul unor societăți sau persoane să arboreze pavilionul românesc. Cei șase senatori vor acordarea dreptului de a arbora pavilionul român și navelor deținute de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau întreprinderile familiale și nu doar navelor deținute în proprietate de persoane juridice sau fizice române, așa cum era până acum.

De asemenea, proiectul de lege, prin acordarea acestor drepturi, presupune și încasări noi la buget.

„În înțelesul textului de lege anterior menționat, noțiunea de „nave“ cuprinde și ambarcațiunile de agrement. De asemenea, actul normativ prevede că orice navă care se află în apele naționale navigabile ale României trebuie să arboreze pavilionul statului în care este înmatriculată. În acest sens, în actuala reglementare, dreptul de a arbora pavilion român se acordă navelor deținute în proprietate de persoane juridice sau fizice române. Prin limitarea sferei persoanelor ce pot deține nave doar la categoria celor anterior menționate (persoane fizice sau juridice) se îngrădește accesul la desfășurarea activităților economice din economia națională, în mod independent, persoanelor aflate sub regimul juridic al persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale sau întreprinderilor familiale. Chiar dacă legiuitorul lipsește de personalitate juridică aceste categorii de persoane, nu putem considera că dreptul la activitatea economică este rezervat numai persoanelor juridice ori fizice. (…) Prin introducerea posibilității deținerii navelor și de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale în întreprinderile familiale, se creează premisele unui climat favorabil dezvoltării zonale, deoarece corelativ dreptului privind deductibilitatea cheltuielilor efectuate în scopul desfășurării activității, operatorilor economici le va reveni și obligația de a declara și datora impozit, având în vedere calitatea incontestabilă de titulari ai obligațiilor fiscale“, se arată în expunerea de motive.

Chiar dacă proiectul a fost inițiat de parlamentari ai puterii, Senatul, în calitate de prim for sesizat, a respins inițiativa în 31 octombrie și a trimis-o la Camera Deputaților pentru votul final. De asemenea, nici Guvernul nu susține proiectul, premierul Viorica Dăncilă explicând decizia într-o notă explicativă pe care a trimis-o Parlamentului.

CITEȘTE ȘI:

DEZASTRUL din domeniul fondurilor europene, tratat cu povești de către Guvern. Parlamentul a adoptat propuneri FANTEZISTE pentru pescuit și afaceri maritime

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *