Cine îi pune „frână” lui Chițac în cursa electorală: „Un grup de așa-ziși investitori au zis că dau și un milion de euro ca eu să NU ajung primar!”

Senatorul Vergil Chițac, candidat desemnat de PNL pentru Primăria Constanța, a comentat luni seară despre evenimentul pe care l-a numit nefericit din viața sa, infectarea cu coronavirus. Căzută ca un trăsnet peste liberali, infectarea le dă prilejul contestatarilor din PNL să solicite retragerea candidaturii, dar și altor adversari ai lui Chițac. În acest sens, senatorul a explicat că nu avea cum să fie infectat cu coronavirus la Adunarea Parlamentară a NATO, iar ulterior, revenit în țară, a fost supus unui Jihad mediatic, un linșaj media care să ducă în final la retragerea susținerii PNL pentru Primăria Constanța. În cadrul unei emisiuni televizate, Chițac a arătat că acest grup este format din așa-ziși investitori care sunt dispuși să sponsorizeze foarte mult pentru ca el să nu ajungă primar al Constanței.

„Originea celor care, în opinia mea, au susținut treaba asta și probabil au și sponsorizat se găsește aici, în Constanța. E limpede că e în interiorul PSD Constanța, nu trebuie să fim naivi. Sunt două grupuri, este grupul de la Primărie, cu care suntem în diferite procese. Din punctul nostru de vedere, ei reprezintă niște interese nelegitime imobiliare în Constanța și mai există un grup al unor mici investitori imobiliari, grupul este minuscul. Pentru că, slavă Domnului, sunt oameni care construiesc în Constanța și sunt adevărați dezvoltatori imobiliari și cu care nu am intrat niciodată în nici un litigiu. Oamenii ăștia care s-au constituit în luna martie într-o asociație a marilor dezvoltatori imobiliari sau cred că așa se numesc ei, deși este extrem de greșit să spui că ei sunt dezvoltatori imobiliari… S-au constituit să își apere interesele lor în mod explicit pentru a contracara atacurilor pe care noi le facem la adresa lor. Am auzit, există un parfum de credibilitate, că unii dintre ei au spus că ar da și un milion de euro pentru ca eu să nu ajung primar. Se dau bani foarte mulți în Constanța ca eu să nu fiu primarul Constanței… Oamenii ăștia au declanșat un Jihad mediatic, un linșaj mediatic pe diferite canale. În primul rând, e vorba de canale centrale, locale – din media, bloggeri plătiți, dar se acționează și după clasicul obicei – din vorbă în vorbă”, a spus Vergil Chițac.

Senatorul a mai punctat faptul că episodul coronavirus nu îl va afecta foarte mult în campania electorală, în sensul unei reflectări în imaginea sa publică sau la votul efectiv.

„Părerea mea este că nu, dar vom vedea în sondajele care se vor face în perioada următoare. Cred că toată lumea va face sondaje. Nimeni nu este fără de prihană, dar nu cred că nu am greșit undeva. Poate să mă afecteze prin prisma campaniei negative, însă există un singur mod eficient de a lupta cu fake news: a avea propria versiune asupra evenimentului și a-l repeta de fiecare dată. Eu asta fac: repet versiunea reală, acestui eveniment – sigur, nefericit, din viața mea. Îmi poate inventa cineva vini imaginare, dar eu nu am furat din Constanța, nu am dus Constanța pe ultimele locuri din punct de vedere economic, social, cultural. Ce să-mi reproșeze mie cetățenii acestei urbe? Ce să-mi reproșeze mie cei care conduc Primăria?”, a mai spus Chițac.

PNL și USR sunt în negocieri politice pentru perspectiva unui pol de dreapta la alegerile locale din acest an. Zilele trecute, deputatul Stelian Ion, candidat al USR pentru Primăria Constanța, a spus că discuțiile trebuie finalizate rapid. În acest sens, senatorul Chițac a spus că trebuie compensat acest deficit al democrației, făcând referire la alegerile într-un singur tur.

„Eu am discutat cu Stelian Ion la Parlament. Ne-am împărtășit opinia că o variantă comună a dreptei în Constanța e cea mai bună, în condițiile în care alegerile locale vor fi într-un singur tur. Practic, dacă PNL și USR vor colabora este ca și cum alegerile ar fi în două tururi. Cumva trebuie să găsim o soluție să compensăm acest deficit al democrației. Alegerile într-un singur tur la primar este un deficit de democrație… Au ieșit primari cu mai puțin de 10% voturi din totalul electorilor, ceea ce nu îi dă legitimitate politică. (…) Este o negociere. Am vorbit cu Stelian Ion. Probabil vom relua discuțiile, vom vedea în perioada următoare. Vom face niște sondaje de opinie care vor arăta cum este poziționat fiecare dintre candidați și în funcție de asta deciziile se vor lua. E foarte simplu”, a spus senatorul Chițac.

Tot referitor la alegerile locale, Vergil Chițac a arătat că desemnarea lui Mihai Lupu pentru funcția de președinte al Consiliului Județean este foarte potrivită.

„Am discutat cu președintele Bogdan Huțucă, este o relație foarte bună, de colaborare, ne sfătuim. De asemenea, am discutat cu Mihai Lupu, care este candidatul pentru Consiliul Județean. Politic, are o experiență (Lupu – n.r.) bună. Background-ul politic are o importanță în sensul în care, cât a fost în Parlament, a fost președintele comisiei de Transporturi. De numele lui Mihai Lupu se leagă niște inițiative, inclusiv de modificare a OUG privind porturile, pe care ulterior am preluat-o eu. În mandatul meu, la comisia de Transporturi am finalizat-o. E foarte bine conectat la lumea politică și la primarii PNL din județ. Cred că are o mare susținere în rândul lor, iar alegerea lui din această perspectivă – judecând șansele – este foarte potrivită în momentul de față”, a mai spus Chițac.

În final, senatorul Chițac a asigurat că nu va trata candidatura sa drept un prilej de negociere cu PNL pentru, în cazul unui eșec, pentru un nou mandat de parlamentar.

„Nu mi-am pus problema asta. Au fost discuții că alegerile vor fi în același timp. Era limpede că nu poți să candidezi în același timp pentru Primărie și pentru Parlament. Eu niciodată și nici acum patru ani nu o să condiționez PNL de prezența în cazul unui eșec pe listele de parlamentari”, a mai spus senatorul Chițac.

Până în prezent sunt înscriși în cursa pentru Primăria Constanța primarul în funcție Decebal Făgădău (PSD); Vergil Chițac din partea PNL, Stelian Ion din partea USR, Mircea Titus Dobre (PRO România), Anton Traian-Antoniadis (Uniunea Elenă din România), Horia Constantinescu (PPU), Tudorel Chesoi (Alianța Național Țărănistă) și Nicoleta Ploscaru (independent). PMP și-a anunțat candidaturile în localitățile din județ, cu excepția Constanței, întrucât președintele Claudiu-Iorga Palaz este în negocieri cu PNL și USR în perspectiva unui pol de dreapta pentru alegerile locale.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *