CINCI MOTIVE pentru care Robert Șerban poate pierde Primăria Eforie

Primarul încă în funcție al orașului Eforie, Robert Șerban, țintește un nou mandat din partea PNL la alegerile locale din 27 septembrie. Perceput în 2016 ca o speranță, peste Robert Șerban vin din urmă toate neregulile pe care le-a gestionat, instrumentat și tolerat atât cât a fost viceprimar în epoca Brăiloiu, cât și după momentul de glorie din 2016. Pe numele lui Robert  Șerban sunt depuse zeci de plângeri penale, însă cinci dintre ele sunt cu greutate și care îi pot pune capăt aventurii politice.

Războinic și din cale afară de răzbunător, tocmai din aceste atitudini Robert Șerban se îndreaptă  spre drumul pierzaniei. Actualul încă primar al orașului Eforie este în conflict, printre alții,  cu fostul administrator               public al orașului, Valerian Sălăvăstru. Deși, plecat la București, Sălăvăstru nu s-a lăsat impresionat de răfuiala pornită de Robert Șerban și îi răspunde pe măsură. De la acest Sălăvăstru primarul orașului Eforie se confruntă în prezent cu următoarele:

  1. TEREN VÂNDUT VICEPRIMARULUI! ROBERT ȘERBAN, TRIMIS ÎN JUDECATĂ!

Procurorii Parchetului de până Judecătoria Constanța au anchetat hotărârea Consiliului Local Eforie nr. 229/2016 prin care s-a decis vânzarea unui teren (în suprafață de 3.150 mp) de către o firmă al cărei asociat este viceprimarul Dănuț Chiparu. A fost votată de 11 consilieri dintre cei 17 în funcție, nefiind întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptarea hotărârii. Vânzarea-cumpărarea a avut loc fără organizarea licitației publice. Robert Șerban a negociat (?)cu procurorii îngroparea dosarului penal. În urma unei plângeri penale, pe 8 ianuarie 2020, Robert Șerban a fost trimis în judecată penală în dosarul nr. 235/212/2020 al Judecătoriei Constanța.

  • 2. BANI SIFONAȚI DE LA MINISTERUL DEZVOLTĂRII!

În epoca Brăiloiu, viceprimarul Robert Șerban s-a ocupat de contractele cu Ministerul  Dezvoltării  privind construcția  a  două blocuri de locuințe (124 de apartamente) în Eforie Sud. Când constructorii ajungeau la etajul 3, Robert Șerban notifica Ministerul că s-a ajuns la… etajul 5 și solicita fondurile aferente. În urma controlului Curții de Conturi din august 2016, s-a stabilit un prejudiciu de 2,6 milioane lei + dobânzi de peste 700.000 lei pentru banii retrași și nefolosiți în scopul precizat. Curtea de Conturi a dispus returnarea sumelor. Prin neplata acestor sume, Robert Șerban a mărit prejudiciul produs, a deturnat fonduri și s-a ales cu cercetare penală. Dosarul este în lucru la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța (vezi sesizarea penală inițială din 10.02.2019 și completarea ei din 30.05.2019). Șerban a încercat (ilogic, imoral și ilegal) să obțină banii în instanță de la Sălăvăstru. Curtea de Apel Constanța a stabilit (în dos. nr 7301/118/2018) prin decizie definitivă (Dec. nr. 182/2020). Așa că tot Șerban va trebui să plătească prejudiciul!

3. DOSARUL ȘPAGĂ PENTRU TONETE

Anul 2012: Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța s-a se sizat din oficiu cu privire la săvârșirea de fapte de corupție de către funcționari din cadrul Primăriei Orașului Eforie și/sau alte persoane – civile. Șase persoane au fost trimise în judecată în urma încheierii unor contracte de închiriere tarabe, contracte care nu aveau nici o prevedere legată de prețul tonetelor și în nici un caz nu avea de ce să fie completat/încheiat, pentru un agent economic, de către funcționarul Primăriei abilitat să-l controleze pe acesta. Tot atunci, în anul 2012, Curtea de Conturi  a stabilit (prin Decizia nr 74/2012) un prejudiciu produs bugetului local de 6 milioane lei + dobânzi și a dispus recuperarea acestuia. Robert Șerban, primar din anul 2016, nu a întreprins nici o măsură de recuperare a acestor bani. Prin urmare, s-a ales cu o nouă cercetare penală. Dosarul penal cu pricina este dos. nr. 137/p/2018 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța (sesizarea penală depusă a fost însoțită de adresa atașată către Curtea de Conturi a României). De asemenea, se bănuiește că el este la capătul firului acestei afaceri.

4. DEPLASĂRILE EXTERNE ILEGALE: RĂZBOIUL LUI ROBERT ȘERBAN!

2016: Curtea de Conturi a verificat diferitele deplasări ale unor angajați ai Primăriei Eforie. Au fost considerate inoportune mai multe deplasări și s-a dispus recuperarea sumelor, în valoare de 65.637 lei. Robert Șerban a emis Dispoziția 523/2016 prin care s-a îndreptat împotriva funcționarilor care au beneficiat de respectivele deplasări. Ulterior, fără explicații și fără nici o noimă (poate doar spiritul răzbunător), și-a revocat propria Dispoziție și s-a îndreptat în instanță doar împotriva lui Valerian Sălăvăstru. Curtea de Apel Constanța a stabilit (în dos. nr 799/118/2017) prin decizie definitivă (Dec. nr. 130/2020) că Valerian Sălăvăstru se face responsabil doar de suma de 13.449 lei. Prin urmare, o nouă cercetare penală pe numele lui Robert Șerban, pentru rea-credință prin revocarea propriei Dispoziții. Dosarul este în lucru la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța (vezi sesizarea penală din 10.02.2019).

5. SECRETARUL ORAȘULUI, PE POST FĂRĂ CONCURS, FĂRĂ VECHIMEA NECESARĂ, FĂRĂ…

Viorica Greceanu, fost secretar al orașului, în prezent este administrator public. Colegă de dosar penal cu Robert Șerban (dosarul nr. 235/212/2020 al Judecătoriei Constanța), adusă în Primărie de Ovidiu Brăiloiu, a avansat profesional în intervalul 2016 – 2020 grație protecției primarului Șerban și dispoziției acesteia de a se îngriji de actele instituției. Funcția de secretar oraș a fost ocupată fără concurs, iar Viorica Greceanu nu avea nici vechimea obligatorie, ba fusese și sancționată  disciplinar. În acest sens, cei doi au devenit colegi într-o altă cercetare penală (dosarul nr 3688/p/2017 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța). (vezi sesizarea penală din 09.03.2017). Toate aceste dosare au șanse mari să ajungă pe masa judecătorilor. Timpul va arăta dacă Robert Șerban va fi condamnat în unul sau mai multe dintre aceste dosare penale.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *