Cîmpeanu (MEN): „Vom reuși să deschidem școala pe 8 februarie, într-o formă sau alta”. Cele trei scenarii pentru revenirea elevilor

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi că se va „reuşi” deschiderea şcolilor în data de 8 februarie „într-o formă sau alta”:

Vom reuşi să deschidem şcoala, este o convingere profundă, pe data de 8 februarie, fie că vom reuşi toate şcolile din România, fie că vom reuşi să deschidem şcolile în zonele care au o rată de infectare scăzută. O să prioritizăm învăţământul primar şi grădiniţe, ştiut fiind că este cel mai dificil de abordat în maniera online, fie că vom prioritiza elevii claselor a VIII-a şi a XII-a, care susţin examenele naţionale. Într-o formă sau alta, vom reuşi să deschidem şcolile, este convingerea mea. Educaţia rămâne prioritatea acestui guvern“, a spus Cîmpeanu.

La Ministerul Educației sunt luate în calcul trei scenarii pentru revenirea fizică a elevilor la școală din 8 februarie. Reprezentanţii părinţilor au discutat ieri cu ministrul Educaţiei şi au agreat data de 8 februarie pentru revenirea elevilor în bănci. În cazul celor din ani terminali s-ar putea întâmpla şi mai repede. Pentru a recupera materia ar putea face ore inclusiv sâmbăta.  De menționat că acestea sunt în prezent ipoteze luate în calcul. Dacă școala va reîncepe fizic, cu prezența elevilor în clase în 8 februarie, scenariile luate în calcul sunt următoarele:

1. Copiii se întorc în clase în grădinițe și ciclul primar, acestea fiind ciclurile de învățământ cel mai dificil de abordat prin școala online.

2. Se întorc fizic la ore preșcolarii, elevii din ciclul primar și elevii de anii terminali, care au de susținut Evaluarea Națională și Bacalaureatul.

3. Toți elevii să revină în clase dacă rata de incidență a infectărilor va scădea. În localitățile cu rata de infectare mai mică, cursurile cu elevi în clase ar putea reîncepe mai repede.

Abordarea unuia dintre aceste scenarii implică un nou ordin comun între ministerele Educației și Sănătății, care să fie elaborat până la finalul lunii ianuarie.

Ministerul Educației nu condiționează redeschiderea școlilor de campania de vaccinare privind cadrele didactice. Însă, până în 15 ianuarie, ministerul așteaptă centralizarea datelor din instituțiile de învățământ, pentru a se vedea câți dintre angajații din învățământul preuniversitar și universitar se vor vaccina. Ministrul Sorin Cîmpeanu spunea joi că dacă este nevoie să se vaccineze în direct pentru a transmite un mesaj de încredere colegilor lui o va face. În schimb, există un număr ridicat de profesori care spun că nu au toate informațiile necesare privitoare la vaccin.

Profesorul Mircea Bartic a subliniat că este nevoie de redeschiderea școlilor în siguranță și de o campanie de informare intensă cu privire la vaccinare, atât pentru cadrele didactice, cât și pentru profesori. El a susținut că profesorii ar trebui să își găsească timp pentru a vorbi cu copiii despre importanța vaccinului anti-Covid, școala fiind pentru mulți dintre elevii proveniți din zone defavorizate singura cale de informare:

Dacă ne întoarcem pripit și vor fi colegi care vor începe eterna fobie de vaccin, mi-e să nu ne întoarcem de unde am plecat. Poate Ministerul educației ar trebui să insiste mai mult pentru a convinge profesorii că vaccinarea este bună și pe respectarea măsurilor de sănătate”, a spus profesorul.Dacă ne întoarcem pripit și vor fi colegi care vor începe eterna fobie de vaccin, mi-e să nu ne întoarcem de unde am plecat. Poate Ministerul educației ar trebui să insiste mai mult pentru a convinge profesorii că vaccinarea este bună și pe respectarea măsurilor de sănătate”, a spus profesorul.

Simulările examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat 2021 vor avea loc anul acesta, după ce în urmă cu an au fost anulate din cauza pandemiei. Anunțul a fost făcut joi de Ministerul Educației printr-un comunicat de presă, scrie Edupedu.ro. Consiliul Elevilor a declarat că propunerea acceptată de Minister a fost ca simulările să aibă loc în perioada martie-aprilie, pentru clasele a VIII-a și a XII-a. Vicepremierul Kelemen Hunor vrea ca școala să înceapă față în față din 8 februarie. El a spus la RFI autoritățile iau în calcul și scenariul ca elevii să revină fizic în bănci doar în anumite localități, unde există mai puține cazuri de COVID-19.

Elevii români mai au cel puțin o lună până când vor putea să se reîntâlnească în sala de clasă cu dascălii și colegii. Între campania de vaccinare și amenințarea noii tulpinii a COVID-19, autoritățile din toate statele europene trebuie să decidă ce fac în privința școlilor închise. Italia și-a redeschis școlile joi, însă doar jumătate dintre elevi s-au întors în bănci. Autoritățile au adoptat o strategie de deschidere graduală a unităților de învățământ. Se va evalua situația în următoarea săptămână și jumătate, iar dacă nu există o creștere îngrijorătoare a numărului de infectări, în 18 ianuarie, dintre elevii rămași acasă un sfert se vor alătura colegilor la clasă. În funcție de situația epidemiologică, localitățile pot amâna deschiderea școlilor. Italia a decis și să crească numărul mijloacelor de transport în comun în intervalele orare în care circulă elevii. În unele orașe se discută despre două orare, unul pentru școală, altul pentru intrarea la serviciu. În plus, armata va ajuta la testarea elevilor la un interval de timp. Și elevii din Franța s-au întors la școală în 4 ianuarie. Iar dacă Italia este țara care a ținut școlile închise cel mai mult dintre țările europene, Franța este la polul opus. Doar 0,2 la sută dintre unitățile de învățământ au fost închise anul trecut din cauza infectărilor cu noul coronavirus. Autoritățile franceze spun că au pe baza studiilor realizate rata de infectare în mediul școlar este mai mică în afara acestuia. Germania se află sub restricții până în 10 ianuarie, astfel că elevii ar putea reveni în bănci după această dată. Nu e foarte clar însă în acest moment dacă restricțiile vor fi ridicate de săptămâna viitoare fiindcă rata infectărilor este destul de ridicată. În plus, fiecare land în parte are putere de decizie asupra redeschiderii școlilor. În Marea Britanie, școlile ar fi trebuit să se deschidă în 4 ianuarie. Momentul a fost amânat cu două săptămâni din cauza numărului mare de infectări în contextul în care țara se confruntă și cu noua tulpină a COVID-19. Autoritățile britanice plănuiesc testarea în masă a elevilor și profesorilor. În Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, elevii se întorc în clase în 18 ianuarie, revenirea va fi însă una graduală.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *