Cîmpeanu (MEN): „Nu suntem o ţară de iresponsabili. Apreciez că cei mai mulţi dintre părinţi au folosit testele”

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că acele peste 80 de cazuri de elevi depistaţi pozitiv în urma aplicării testelor rapide din salivă, care au fost distribuite în şcoli, sunt dovada că România nu este „o ţară de iresponsabili”.

Eu cred că sunt 86 de copii care pe baza acestor teste au şansa să primească un tratament adecvat înainte să dezvolte o formă mai gravă. Cred că cea mai mare parte dintre părinţi, în pofida tuturor informaţiilor care se vehiculează în media, sunt responsabili. Nu suntem o ţară de iresponsabili; şi părinţii, şi elevii şi profesorii sunt responsabili”, a afirmat ministrul Educaţiei, luni seară, la Antena 3.

Conform lui Cîmpeanu, elevii depistaţi pozitiv intră în izolare pentru două săptămâni, dacă nu fac un test PCR care să confirme sau să infirme rezultatul. El a menţionat că ministerul va face o centralizare a testelor care atestă prezenţa virusului în fiecare zi în care se face testarea bi-săptămânală.

Sorin Cîmpeanu a precizat că în primele două cazuri pozitive în urma testelor rapide livrate prin şcoli – doi elevi din Capitală – DSP a contactat părinţii pentru efectuarea testelor PCR, însă aceştia făcuseră deja testul, fără a aştepta intervenţia DSP. „Utilizarea acestor teste este un pas înainte. Nu rezolvă situaţia, dar ne ajută”, a adăugat ministrul.

În ceea ce priveşte modul în care aceste teste au fost livrate, în cutii cu câte 25 sau 50 de teste, ministrul a explicat că în acelaşi mod au fost livrate testele pe bază de salivă şi în alte ţări europene. Acesta a menţionat că testele nu pot fi contaminate în timpul ambalării lor de către personalul şcolii. „Apreciez în mod deosebit, sincer, faptul că cei mai mulţi dintre părinţi sunt responsabili şi au folosit aceste teste”, a adăugat Cîmpeanu.

În ceea ce priveşte faptul că unii directori de şcoală au cerut părinţilor declaraţii pe proprie răspundere privind rezultatul testelor din salivă, ministrul a reafirmat că testarea nu este obligatorie, însă a declarat: „Dacă părinţii sunt de acord, nu mi se pare deloc un lucru rău„. Anterior, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că, în urma testelor rapide din salivă realizate în cursul zilei de luni, au fost detectate 86 de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că, în urma testelor rapide din salivă realizate în cursul zilei de luni, au fost detectate 86 de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2.

Potrivit ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, luni, la nivel naţional, 17.677 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică sau structuri arondate (dintr-un total de 17.915) au funcţionat cu prezenţă fizică, incluzând şi unităţile conexe. „Aşadar, peste 99% din numărul total de elevi şi preşcolari pot fi prezenţi fizic la cursuri. Un număr de 238 de unităţi de învăţământ continuă cursurile în sistem online – cele mai multe în judeţele Bihor (52), Arad (36) şi Hunedoara (20)”, a transmis el.

Totodată, în 13.728 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică sau structuri arondate, procentul de vaccinare în rândul personalului angajat este de cel puţin 60%, în 2.697 dintre acestea procentul de vaccinare fiind de 100%. În total, s-au vaccinat 437.800 de elevi (130.000 de elevi în categoria de vârstă 12-15 ani, respectiv 307.800 de elevi cu vârsta peste 16 ani), număr echivalent cu peste 35% din numărul total al elevilor eligibili pentru vaccinare.

Cîmpeanu a menţionat că, în ceea ce priveşte modalitatea de utilizare a testelor rapide antigen noninvazive efectuate din proba de salivă, conducerea a 16.956 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică sau structuri arondate a decis ca acestea să fie administrate la domiciliu. În 216 unităţi de învăţământ testele se vor administra la şcoală, iar în cazul a 467 de unităţi de învăţământ vor fi administrate fie la domiciliu, fie la şcoală, diferenţiat, pe niveluri de studiu.

Nu sunt incluse în aceste statistici unităţile conexe, elevii şi preşcolarii acestora provenind din unităţi de învăţământ. Vineri, 3 decembrie, 1.831 de elevi/preşcolari (circa 0,6/1.000) şi 499 de angajaţi erau infectaţi cu Covid-19 (circa 1,8/1.000). „În cursul zilei de luni, 6 decembrie, până la ora 19:00, în urma utilizării testelor rapide antigen noninvazive efectuate din proba de salivă, au fost raportate 86 de cazuri detectate pozitiv”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.