Cîmpeanu (MEN), avertisment pentru profesorii care nu vor să reia cursurile în clase: „Vor suporta CONSECINȚE de natură salarială. Calitatea actului educaţional a scăzut foarte mult în pandemie”

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a declarat că profesorii care susţin că au probleme medicale şi lipsesc de la unitatea de învăţământ mai multe zile trebuie să prezinte un cerificat medical la revenirea în unitatea de învăţământ, în caz contrar urmând să suporte consecinţe, inclusiv de natură salarială.

„Aşa cum este foarte greu de prioritizat între dreptul la educaţie şi dreptul la sănătate, este greu de prioritizat între drepturile individuale ale fiecăruia şi interesul comunităţii. Avem deja două categorii exceptate, cadre didactice care pe baza unor vulnerabilităţi medicale, certificate ca atare, fiind angajaţi e nevoie de o certificare de la un medic de medicina muncii sau de la medic curant, au recomandare de a nu se prezenta în colectivităţi, au toate motivele să rămână în predarea online. Important e ca la nivelul şcolii să se cunoască aceste lucruri şi să se programeze ora o zi pe săptămână în care elevii să nu vină la şcoală dacă se ştie dinainte că profesorul nu va veni să predea, ci va preda online, să nu vină la şcoală într-o zi şi pentru online şi pentru fizic. Să sperăm că o zi pe săptămână va fi suficient, dacă nu va fi suficient va fi joia şi vinerea, cum decide fiecare şcoală”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a menţionat că în cazul în care un cadru didactic lipseşte mai multe zile, la revenirea în cadrul unităţii de învăţământ trebuie să prezinte un certificat medical, în caz contrar riscând să suporte consecinţe, inclusiv de natură salarială.

A doua categorie, mai greu de prevăzut este aceea a cadrelor didactice care vor prezenta simptome sau declară că prezintă simptome specifice şi atunci nimeni nu le poate face nimic, nu pot fi sancţionaţi. Nu poţi verifica dacă el a avut într-adevăr o temperatură de 37,5 sau nu a avut. Îţi declară că a avut sau că se simte rău, că are o stare generală proastă. Sunt lucruri foarte greu de verificat. (…) Există o perioadă de câteva zile în care dacă te simţi rău, trei zile la elevi spre exemplu, nu necesită niciun fel de adeverinţă medicală. E suficient anunţul părinţilor pentru diriginţi, învăţători, profesori. Peste o anumită perioadă dacă tot declari zi de zi că te simţi rău şi ai simptome la un moment trebuie să vii şi cu un certificat medical. Dacă nu vii cu un certificat medical care să genereze un concediu medical, sigur că vei suporta consecinţe inclusiv de natură salarială”, a explicat ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu a mai declarat că actul educaţional are o calitate foarte scăzută, în mare parte din motive structurale şi anume predarea online, cât şi din motive circumstanţiale, cum ar fi accesul dificil la tehnologie. Acesta a adăugat că pierderile sunt foarte mari, fiind diferenţe între şcoli, clase şi elevi şi este foarte greu de crezut că va putea fi tot recuperat.

Calitatea actului educaţional a scăzut foarte mult, din motive structurale, predarea online, şi din motive circumstanţiale, acces dificil la tehnologie. Ambele cauze au generat pierderi mari care trebuie recuperate în cea mai puternică măsură cu putinţă. Vom monitoriza acest program de ore remediale. Pierderile sunt mari şi foarte mari. Sunt diferenţe între şcoli, între clase şi între elevi. Este foarte greu de crezut că vom putea recupera tot. Încercăm să recuperăm cât mai eficient şi cât mai mult. Am insistat foarte mult pe interesul major pentru deschiderea şcolilor în format fizic, fără a neglija starea de sănătate. Am insistat pe dreptul la educaţie. Pentru a recupera pierderile, e nevoie de prezenţa fizică. Dacă ai pierdut ceva din cauza de online, nu are rost să încerci să recuperezi acel ceva pierdut tot în online”, a mai afirmat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a mai spus că „sunt 168.000 de elevi în clasa pregătitoare şi jumătate din alfabet a fost învăţat cu dificultate”.

Nu îşi doreşte nimeni că şi cea de-a două jumătate a alfabetului să fie învăţată online. Grădiniţele şi învăţământul primar vor fi deschise în orice scenariu”, a completat ministrul Educaţiei.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *