Cîmpeanu (MEN) anunță noua strategie pentru școli: „Semestrul II începe în TOATE județele în format fizic! Ziua de referință va fi ziua de JOI a fiecărei săptămâni”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat vineri, 14 ianuarie, că semestrul II începe luni în format fizic în toate județele, pentru că nicăieri nu s-a depășit noul prag de 75% ocupare a locurilor din spitale, parametru de referință pentru trecerea cursurilor online.

Schimbări importante: ne-am decuplat atât de rata de incidență a infectărilor cat și de rata de vaccinare a personalului din învățământ. Parametrul rata de vaccinare a personalului din învățământ introdus în data de 5 noiembrie 2021 consider că a fost o motivație puternică pentru ca în prezent personalul din învățământ să fie cea mai numeroasă, în valoare absolută, categorie profesională vaccinată, mult peste 70 la sută. În prezent, dată fiind specificitatea varianta Omicron, s-a propus și s-a analizat în profunzime aplicarea unui prag pentru gradul de încărcare al mediului spitalicesc. Pragul este de 75 la sută, un prag care nu este atins în niciunul dintre școlile județele României în prezent . Deci din perspectiva educației luni toate școlile din România vor putea să funcționeze cu prezență fizică”, a declarat Cîmpeanu.

Cea de-a doua schimbare este a suspendării activității cu prezență fizică în fiecare clasă din școală sau în fiecare grupă din grădiniță atunci când sunt trei cazuri de infectare în șapte zile consecutive. Se păstrează regula intrării în online a întregii școli, atunci când cel puțin jumătate din numărul de clase iau activitatea fizică suspendată. Suspendarea activității fizice în clasă se face prin decizia Consiliului de Administrație al școlii. Suspendarea întregii școli se face prin decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Regulile se aplică unitară la nivelul fiecărui județ, cu excepția regiunii București Ilfov care din cauza specificității vor fi tratate împreună. Analiza se va face în ansamblu București Ilfov. Toate școlile și grădinițele dintr-un județ trec în online atunci când situația se va agrava, dacă se va agrava, în acel județ. Aceste schimbări majore fac posibilă derularea procesului educațional în condiții maxime de siguranță sanitară, maxime într-un context dat care este complicat. Modelul să știți că nu este original romanesc, a fost adoptat și în alte țări, spre exemplu Franța până săptămâna trecută a funcționat pe aceleași reguli”, a mai explicat ministrul Educației.

Ziua de referință va fi ziua de joi a fiecărei săptămâni pentru scenariul de săptămâna următoare, a anunțat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, într-o conferință comună cu ministrul Sănătății.

„Ziua de referință va fi ziua de joi a fiecărei săptămâni pentru scenariul de săptămâna următoare, iar din perspectiva educației vă pot spune că săptămână nu se va fragmenta, ci se va lucra pe prezență fizică toată săptămâna sau, dacă se va ajunge în situația în care din cauza depășirii gradului de 75 la sută a paturilor se va trece în online, acel online va fi pentru toată săptămâna. Și noi am susținut că dacă am fi păstrat 75 la sută la intrarea în online și 75 la sută la ieșirea din online am fi ajuns exact în situația precizata de domnul ministru ne-am fi jucat cu școala închis / deschis, ceea ce este inadmisibil”, a spus, vineri, Cîmpeanu.

Întrebat în câte săptămâni vom ajunge în scenariul online, Cîmpeanu a spus: „Nu pot să vă spun acest lucru dar întrebarea completa dumneavoastră ar fi fost în care județ? Vedeți că sunt diferențe mari de exemplu în București avem 16 la sută iar în Suceava 34. Schimbarea ar putea fi influențată de gradul de vaccinare în județul respectiv, nu știu dacă este o coincidență sau nu dar în jud. Suceava are cea mai mică acoperire vaccin alea din țară, și are în același timp și cel mai mare grad de ocupare a paturilor din spital. În mod evident de evoluțiile diferă de la județ la județ, întrebarea la care vreau să răspund fără să fie pusă se referă la și închiderea școlilor într-o localitate. Nu putem să lucrăm pe localități, lucrăm cu județe pentru că nu putem să raportăm populația dintr-o localitate pentru că nu are asistență medicală ca să pot să fac calculul acesta localitate cu localitate. Mai ales București și Ilfov care sunt o aglomerație urbană, majoritatea celor care locuiesc în Ilfov lucrează în București, de ce clar că această entitate trebuie reglementată și măsurată unitar”.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *