Cîmpeanu (Educație): „Vom ELIMINA problema grupurilor sanitare neconforme din școli”

În scurt timp vom elimina problema grupurilor sanitare neconforme din școli, dacă autoritățile locale vor utiliza banii alocați de Guvern, a anunțat miercuri ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Ministrul a declarat, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, că este vorba de o sumă medie de 85.000 de lei per şcoală.

„A patra hotărâre de Guvern adoptată astăzi priveşte finanţarea pentru o problemă aflată de multă vreme, din păcate, în atenţia publică. Este vorba de şcolile care au grupuri sanitare neconforme. Prin finanţarea alocată astăzi de către Guvernul României un număr de 126 de şcoli nominalizate vor primi finanţare pentru a elimina această problemă a grupurilor sanitare neconforme. 126 de şcoli în care învaţă 18.340 de elevi. Dacă veţi face o simplă împărţire, veţi vedea că numărul mediu de elevi pe şcoală este 145, deci este vorba de şcoli mici. În cazul în care autorităţile locale care vor avea de îndată după aprobarea hotărârii de Guvern în bugete aceste sume, este vorba de o sumă medie de 85.000 de lei per şcoală doar pentru a asigura conformitatea grupurilor sanitare, o sumă care exclude cheltuielile ocazionate de branşamente la apă potabilă şi canalizare, acestea provin din bugetele autorităţilor locale”, a afirmat ministrul Educaţiei.

El a precizat că, dacă această sumă va fi folosită, atunci România va mai avea doar 199 de şcoli cu grupuri sanitare neconforme, niciuna neavând personalitate juridică.

Dacă această sumă va fi folosită la finalul acestui an vom mai avea în România doar 199 de şcoli, nicio şcoală cu personalitate juridică, toate 199 sunt structuri, pentru o bună parte din ele având viabilitate redusă, s-a decis deja comasarea cu alte structuri. Deci în acest fel, dacă autorităţile locale vor utiliza suma pusă la dispoziţie de Guvern, vom elimina în scurt timp total această problemă care trenează cum spuneam de mult timp în sistemul de educaţie românesc, grupuri sanitare neconforme”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *