Cîmpeanu (Educație) preia „frâiele” proiectului „România Educată”: Directorii de școli vor fi DEMIȘI dacă nu oferă calitate

Directorii de școli vor putea fi schimbați din funcții dacă nu îndeplinesc standardele minimale de calitate, anunță ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Se schimbă și procedura de angajare a directorilor și apare inclusiv o funcție nouă în conducerea școlilor.

Există pentru prima oară menționată în lege – nu ne face plăcere, dar este o realitate – posibilitatea de încetare a mandatului unui director de școală în situația în care se constată că nu s-au îndeplinit standardele minimale de calitate. Este o legătură directă între asigurarea calității în interesul elevilor în fiecare școală și responsabilitatea directorului acelei școli”, a spus, marți, Cîmpeanu, în cadrul prezentării noilor legi ale Educației.

Totodată, se va schimba și procedura de recrutare a directorilor și a directorilor adjuncți. Apare o nouă funcție, cea de director administrativ.

Procesul de selecție va fi profesionalizat total și va cuprinde următoarele etape: o evaluare motivațională în cadrul căreia se testează capacitățile și aptitudinile candidaților. Se realizează de către comisia de concurs și specialiști în psihometrie. Proba scrisă va rămâne, interviul va rămâne”, a afirmat Cîmpeanu.

Ministrul a prezentat proiectele legilor Educației, care urmează să intre în consultare publică, după care ajung spre adoptare în Guvern. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a prezentat, marţi, la sediul ministerului, proiectele de lege ale educaţiei naţionale din cadrul proiectului România Educată, el afirmând că aceste legi nu realizează o cosmetizare a sistemului de educaţie ci sunt cu adevărat o reformă a sistemului de educaţie şi că este cea mai largă consultare publică realizată vreodată pe tema educaţiei.

Ministrul Educaţiei a afirmat că în 27 septembrie 2021, Comisia Europeană a aprobat reforma numărul 1 din educaţie, elaborarea pachetului legislativ pentru implementarea proiectului România Educată, termenul asumat fiind trimestrul trei din 2023, septembrie 2023. Parlamentul European a validat în luna noiembrie această reformă.

Astăzi, 12 iulie, la un an de la prezentarea raportului final al proiectului România Educată, Ministerul Educaţiei a transpus în texte de lege toate principiile din proiectul România educată. Avem două proiecte, unul pentru legea învăţământul preuniversitar România Educată şi unul pentru legea învăţământului universitar România Educată. Aceste proiecte de lege au fost elaborate de către Ministerul Educaţiei, cu resurse proprii, prin consultarea tuturor direcţiilor de specialitate”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu a precizat că, începând de mâine, 13 iulie, proiectele vor fi lansate în consultare publică pentru o perioadă de 35 de zile, până pe data de 17 august, perioadă de consultare în care aşteaptă opinii de la toţi cei interesaţi în bunul mers al educaţiei.

„Reiterez faptul că abordarea proiectului România Educată a presupus şapte grupuri de lucru, plus un grup care a asigurat integrarea opiniilor exprimate de către peste 10.000 de persoane, pe parcursul consultărilor”, a spus ministrul, arătând că aceste propuneri au fost integrate în proiecte.

Cîmpeanu a mai afirmat că legitimitatea rezultă practic din „cea mai largă consultare publică realizată vreodată pe tema educaţiei”. Proiectul România Educată beneficiază deja de o asumare guvernamentală explicită şi beneficiază de o asumare parlamentară, prin includerea în PNRR a capitolului România Educată, cu o pondere a finanţării de peste 12% din totalul PNRR”, a afirmat ministrul Educaţiei, arătând că tot Parlamentul a validat şi Strategia naţională de apărare a ţării, în care se regăseşte de asemenea un capitol dedicat educaţiei.

Proiectele vor fi disponibile de îndată după ce vor fi prezentate în Guvern, şi, după cele 35 de zile de consultare publică, va exista o perioadă scurtă de integrare a observaţiilor şi propunerilor rezultate în urma consultării.

După data de 1 septembrie, după ce proiectele vor fi adoptate în Guvern, în forma îmbunătăţită, ele vor fi transmise Parlamentului, care îşi va începe parcursul normal pentru orice adoptare a oricărei legi”, a mai spus ministrul.

Sorin Cîmpeanu a spus că au beneficiat de consultare din partea Comisiei Europene şi OECD. Despre legi, ministrul a spus că „arhitectura de sistem va fi complet schimbată”.

„Aceste legi nu realizează o cosmetizare a sistemului de educaţie ci sunt cu adevărat o reformă a sistemului de educaţie. (..) Legile vor putea să intre în vigoare după 30 de zile de la publicarea în Monitorul oficial, după care urmează o perioadă de 8 luni pentru realizarea legislaţiei subsecvente”, a afirmat el.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *