Spread the love

Senatorul neafiliat Vergil Chițac și-a prezentat, marți seară, raportul de activitate parlamentară pe anul care se încheie. Chițac și-a propus să nu fie inițiator la cât mai multe legi noi, susținând că „gradul de corupție al unei națiuni este direct proporțional cu numărul de legi și ordonanțe de urgență”. De altfel, Chițac a punctat un adevăr pe care majoritatea oamenilor nu îl conștientizează: parlamentarii, de regulă, apar inițiatori la sute de proiecte de lege, dar, de fapt, sunt doar susținători, contribuind cu nimic la redactarea proiectului inițiat de un singur parlamentar. Astfel, apare o cantitate punctată corect de senator: „cvasitotalitatea rapoartelor de activitate parlamentară, conțin referiri la numărul proiectelor de legi inițiate, întrebărilor și interpelărilor,  moțiunilor semnate, luărilor de cuvânt și declarațiilor politice.  Această evaluare cantitativă nu este totdeauna relevantă și trebuie privită cu circumspecție”.

„Ca atare, deși în acest an sunt semnatar la 12 inițiative legislative, din punctul meu de vedere relevanța este mică. Altceva este mai relevant și anume, implicarea în dezbaterea proiectelor de legi importante ce s-au discutat și unele chiar au fost promulgate. Am să exemplific cu două legi. Prima este  Legea pentru modificarea și completarea Ordonanței de Guvern nr. 22 din 1999 privind administrarea porturilor și a căilor navigabile. După o consultare amplă cu reprezentanți ai „Operatorului Portuar”, Autorității Portuare, Sindicatului din domeniu, Autorității Navale Române, preluând argumentele lor am promovat această lege susținând importanța ei, atât în Comisia de Transporturi și Energie în care activez cât și în plen, ea fiind votată și aflându-se acum la promulgare. Prin modificările aduse Ordonanței de Guvern 22 se garantează, printre altele, investițiile în infrastructura portuară prin aceea că administrația portuară este obligată să investească cel puțin 75% din profit, pentru îmbunătățirea serviciilor de securitate și siguranță portuară. A doua este Legea 167 din 2017 pentru modificarea și completarea Legii 346 din 2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării, care a produs modificările necesare pentru ca Armata Română, în noul context internațional, să-și redefinească atribuțiile, obiectivele și structura organizatorică, pentru a asigura apărarea teritoriului național și conformarea cu deciziile luate de alianța militară din care facem parte, NATO (recunoașterea spațiului cibernetic ca un câmp de luptă și contracararea atacurilor cibernetice externe, de exemplu). Discuțiile intense din Comisia de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, din care fac parte, mi-au prilejuit să contribui la forma finală a acestei legi. Cu ocazia dezbaterilor din Parlament am avut 22 de luări de cuvânt în plen și peste 100 de luări de cuvânt în comisii. Am făcut 7 interpelări adresate miniștrilor de resort cu privire la probleme cu care se confruntă societatea constănțeană (unele fiindu-mi aduse în atenție de persoane care au venit în audiență, altele de presa locală). (…) Un capitol separat al activității mele anul acesta în Parlament l-a constituit Adunarea Parlamentară NATO (AP NATO) din calitatea de șef al delegației Parlamentului României la această Adunare. (…) Am participat la organizarea evenimentului, mediatizarea națională și internațională prin numeroasele conferințe de presă și emisiuni radio – tv la care am luat parte. De asemenea am avut intervenții în cadrul dezbaterilor de la Comisia Politică, al cărui membru sunt, despre unele dintre temele de interes de pe agenda sesiunii AP NATO – situația din Balcani, relația NATO – Rusia, angajamentul NATO în dosarul Ucraina – din perspectiva României. Am fost ales vicepreședinte al Subcomisiei pentru Relații Trans-Atlantice din cadrul Comisiei Politice”, a prezentat Chițac.

CITEȘTE ȘI:

Adunarea Parlamentară NATO la Bucureşti: A fost adoptată rezoluţia privind „stabilitatea şi securitatea în zona Mării Negre”. Chițac: „Este un plan de demersuri diplomatice”

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *