Spread the love

Senatorul constănțean Vergil Chițac s-a retras din grupul parlamentar de prietenie România-Turcia după scandalul provocat de diplomații turci la Constanța, care au împiedicat-o pe Abigail Rupp, adjunctul ambasadorului SUA la București, să-și transmită mesajul adresat comunității musulmane cu ocazia sărbătorii nașterii profetului Mahomed.

„Constat cu stupoare că misiunea diplomatică turcă îi consideră pe cetățenii români de etnie turcă și tătară ca pe proprii cetățeni și caută să le insufle un curent antiamerican. Demersul este unul foarte periculos! Gestul consulului turc care a desconsiderat chiar Statul român este reprobabil. Politica externă antiamericană a președintelui Republicii Turcia Recep Tayyip Erdogan s-a materializat la Constanța prin această intervenție sfidătoare a consulului turc. În toate misiunile diplomatice din spațiul european, ministerul de externe turc a trimis la post niște așa ziși consilieri pe servicii de religie. Asta este titulatura postului. Cum am arătat, la eveniment s-au aflat doi astfel de consilieri, unul din cadrul Consulatului de la Constanța și unul din cadrul Ambasadei Turciei din București. Cei doi au fost cei mai vehemenți față de prezența pe scenă a adjunctului ambasadorului SUA la București, Abigail Rupp. S-au purtat ca niște politruci nu ca niște diplomați, iar când diplomatul american a părăsit scena au aplaudat cu frenezie. Sala însă a tăcut, n-a reacționat la inițiativa diplomaților turci. Îmi este greu să accept că această minoritate de aproximativ 67 000 de musulmani, turcii și tătarii din Dobrogea, care reprezintă clar un câștig etnic și cultural pentru comunitatea noastră și cu care trăim în armonie de sute de ani, a devenit masă de manevră pentru Turcia. Dar asta se întâmplă și faptul că o parte din comunitatea musulmană ce trăiește în satele din Dobrogea nu se bucură de o situație materială îndestulătoare este în mod evident o vulnerabilitate. În aceeași ordine de idei atrag atenția asupra nivelului de remunerare al clerului musulman. Din informațiile pe care le am imamii sunt ajutați financiar de instituții ale statului turc ceea ce de asemenea, reprezintă o vulnerabilitate. În consecință, propun ca noul guvern să aibă în vedere armonizarea legislației cu noile provocări și alocarea unor fonduri pentru susținerea clerului musulman și a Muftiatului din România”, a transmis Chițac, în mesajul de retragere din grupul de prietenie.

Ceea ce nu apare în declarația politică, însă, a transmis senatorul ulterior și este un adevărat semnal de alarmă:

„Aud că diplomații turci se comportă în continuare ca niște politruci, amenințându-l pe Muftiul cultului musulman, domnul Iusuf Muurat, că vor face ei toate intervențiile necesare la cei 56 de imami, ca să nu fie reales anul viitor. Mizerabil!”, a mai spus Chițac.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *