Chițac RESPINGE majorarea burselor elevilor! „Să fim serioși, bursa de merit NU e obiectivă. Primesc asta ca un populism care face RĂU orașului!”

Nici vorbă de înțelegere din partea fostului profesor, primarul Constanței, Vergil Chițac, pentru elevii constănțeni. În cadrul ședinței de vineri a Consiliului Local Municipal Constanța, pe ordinea de zi a figurat proiectul pentru aprobarea numărului și cuantumului burselor aferente semestrului I al anului școlar 2021-2022 pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat. De mai mult timp, Asociația Elevilor și Consiliul Județean al Elevilor, solicită încadrarea Primăriei Constanța în cadrul legal în privința acordării burselor de studii, de merit ș.a.m.d. și majorarea acestora cu câte 100 de lei, 200, în funcție de tipul de bursă.

Președintele AEC, Ariana Dudună, a amintit și a subliniat faptul că acești bani nu afectează bugetul local, întrucât fondurile sunt asigurate de Guvern.

„Eu cred că autoritatea locală poate aloca acești bani. Vorba aia, avem un excedent fabulos, așa că nu cred că e o problemă. (…) Estimarea nu face referire pentru o lună de zile. Vorbim de restul de timp rămas până în anul următor…”, a precizat și consilierul PSD, Costin Răsăuțeanu, care a și depus un amendament în acest sens, respins cu 9 voturi pentru, 1 împotrivă și 16 abțineri.

Din partea CJE, Eduard Chirilov a arătat același lucru:

Ne dorim același lucru, suplimentarea cuantumului cu încă 100 de lei. Din start observăm că impactul bugetar nu poate afecta bugetul local. Observăm că această modificare ar costa 5 milioane lei, din nou fără impact bugetar asupra bugetului local. Bursa de merit – 200, de studiu – 350 de lei…”, a spus Chirilov.

În cadrul dezbaterilor, primarul Chițac a fost tranșant: l-a ascultat el pe ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care a spus că școala online nu este funcțională și, prin urmare, nu pot fi majorate nu doar bursele de merit, ci… nici una:

HG care obligă administrațiile locale este aplicabilă semestrul 2. O să mă refer la bursa de merit. Eu l-am auzit pe ministrul Educației de două ori, spunând că din cauza școlii online sistemul s-a distorsionat, care nu e online, să fim serioși… Evaluarea elevilor în mod evident nu este obiectivă. Este o anomalie din toate punctele de vedere. Eu nu pot fi de acord să se mărească bursa de merit de 100 de lei. Dacă vorbim de 5 milioane pe lună, într-un an ajungem la zeci de milioane. Ne trebuie pentru spital, 100 de milioane anul viitor pentru termie, ați vrut buget participativ… privesc amendamentele astea ca un populism, care face mai mult rău orașului Constanța”, a spus primarul Chițac.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!