Chițac nu crede în „Al Treilea Război Mondial” și vede un BLAT între SUA și Iran: „Numai 10% din domeniul relațiilor internaționale se vede în public. Pare o situație win-win!”

La cinci zile după eliminarea generalului Qassem Soleimani, Iranul a lansat miercuri riposta împotriva Statelor Unite lansând rachete asupra a două baze militare din Irak unde staţionează militari americani. Potrivit Pentagonului, 15 rachete au fost lansate din Iran împotriva bazelor Ain al-Assad şi Erbil. Aceste raiduri, revendicate de Teheran, marchează o schimbare ce provoacă temeri legate de o escaladare regională sau chiar un război deschis, chiar dacă liderii american şi iranian au părut că doresc să calmeze imediat spiritele.

Mai multe avioane militare americane au fost distruse în cursul unui atac cu rachete care a vizat baza Al Asad din Irak. Nu s-au confirmat eventuale victime în urma atacurilor cu rachete lansate în cursul nopții de marți spre miercuri de Iran împotriva unor baze din Irak.

Iranul a anunțat că are în vedere alte 100 de ţinte în regiune dacă Washingtonul recurge la orice represalii.

Atacul SUA cu dronă asupra comandantului iranian Qassem Soleimani, ucis, a stârnit temeri privind un război mai amplu în Orientul Mijlociu și, ulterior, la nivel mondial. Având în vedere faptul că nici una din rachetele lansate de Iran nu a fost interceptată și nici un american nu a murit în urma atacurilor, au apărut alte speculații, potrivit cărora iminentul război este de fapt un troc politic între guvernul iranian și Donald Trump. Potrivit președintelui delegației României la Adunarea Parlamentară a NATO, senatorul Vergil Chițac, abordarea este una de tip win-win, în sensul că atât guvernul iranian cât și Trump aveau nevoie de un război care să îi revalideze… electoral. Guvernul de la Teheran nu mai beneficia de sprijinul popular, iar Trump era în cădere liberă în sondaje, astfel că un asemenea conflict incită spiritul patriotic în ambele tabere:

„Cu siguranță asasinarea lui Qassem Suleimani, al doilea iranian pe scara influenței după ayatolahhul Khamenei, este evenimentul de departe cel mai important al acestui început de an. (…) Atâta lume bună în ale securității internaționale s-a exprimat pe marginea subiectului, că am ales să tac până acum. Toată lumea este sigură că știe ce va urma, de parcă numai ei au globul de cristal iar alte păreri nu merită luate în seamă. Cum în domeniul relațiilor internaționale se vede public numai 10% din ceea ce se întâmplă și doar 5-6% din ce vedem contează în dezvoltarea ulterioară a subiectelor și cum nu cred în nici un scenariu apocaliptic din cele auzite, îndrăznesc următoarea ipoteză. Înainte de tragicul eveniment, Iranul era extrem de șubred în plan economic din cauza embargoului american, cu o inflație anuală de aproximativ 30% și cu mulți oameni în stradă protestând împotriva regimului teocratic; un regim aproape de a fi destabilizat. Domnul Trump era un președinte supus unui proces de destituire în Congres; mai toate sondajele dându-l învins la alegerile prezidențiale din noiembrie. După tragicul eveniment, pe străzile Iranului au ieșit milioane de iranieni să participe la funeraliile lui Soleimani generând un mare val de unitate și patriotism de care avea nevoie ca de aer regimul politic de la Teheran. De partea cealaltă președintele Trump arată încă o dată cât de imprevizibil este și “America is great again”. Pare o situație Win-Win! P.S. Cred că ce s-a întâmplat azi (miercuri) probează parțial ipoteza. Totul pare de consum intern”, a transmis senatorul Chițac.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.