Chițac insistă cu regulamentul parcărilor: „Constănțenii au alternative: autobuze, biciclete și taxiuri”

Primarul municipiul Constanța, Vergil Chițac, a încercat sâmbătă să ia pulsul constănțenilor, după ce ieri a retras de pe ordinea de zi proiectul privind noul regulament al parcărilor. Subiectul a inflamat toată Constanța, iar primarul a retras proiectul pentru că nu a avut sprijin politic, mai ales din partea PNL. Totodată, a precizat că vor fi urcate anexele pe site-ul Primăriei, iar în luna martie va reveni în Consiliul Local cu… același proiect! Sâmbătă, Chițac a precizat că ideea noului regulament este de fluidizare a traficului rutier în zona centrală, pentru că sunt multe mașini în oraș și parcări puține, iar constănțenii au… alternative:

Dragi constănțeni, vă rog să-mi spuneți părerea voastră. Vă doriți un oraș în care spațiul public să fie folosit pentru plimbare, relaxare și recreere? Sau un oraș ale cărui străzi, trotuare și spații verzi lasă impresia unui târg auto permanent? Suntem în situația în care avem 150 de mii de mașini și 30 mii de locuri de parcare. Ca sa echilibrăm balanța e nevoie să construim parcări noi, dar și să reducem numărul de mașini. Dacă numărul de mașini va continua să crească, nu vom reuși vreodată să corectăm acest dezechilibru. Vă rog să vă gândiți cât teren, câți bani și cât timp am consuma dacă am alege să acoperim toată nevoia de locuri de parcare. Și până la urma care ar fi rezultatul? Un oraș plin de parcări, plin de mașini? Asta ne dorim? Scopul mult disputatului regulament nu este de a-i taxa pe oameni, ci de a descuraja traficul și mai ales staționarea mașinilor în zona centrală a orașului. Constănțenii au alternativa unui transport public îmbunătățit, a bicicletelor puse la dispoziție gratuit, a soluțiilor de mobilitate urbană oferite de operatorii privați (taximetre, ride-sharing, rent-to-ride). Gestionarea eficientă a spațiilor de parcare existente va da posibilitatea tututor să beneficieze de ele și va genera venituri din care putem amenaja parcări noi. Tarifele propuse exact asta sunt, o propunere. În regulament este stipulat că ele se aprobă de către consiliul local. Consilierii pe care i-ați ales, au dreptul și responsabilitatea să stabilească un tarif optim atât pentru buzunarul dumneavoastră cât și pentru nevoile bugetare de a finanța construcția de noi parcări. Revin însă la ce v-am întrebat la început. Ce punem pe primul loc, omul sau mașina?”, a transmis Chițac.

Amintim că partidul AUR a anunțat un referendum de demitere a primarului Chițac, dacă nu renunță la noul regulament al parcărilor. Strângerea de semnături a început astăzi, existând posibilitatea de semnare online – AICI!

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

3 comentarii la „Chițac insistă cu regulamentul parcărilor: „Constănțenii au alternative: autobuze, biciclete și taxiuri”

 • miercuri, 3 martie 2021 la 04:40
  Permalink

  Foarte bine face primarul ,care sustine acest regulament al parcariilor ,acorda astfel importanta cuvenita circulatiei pietonale ,circulatie pietonala CARE ADUCE SI BENEFICII comerciantilor mici din oras .Turistii nu pot vizita si eventual cumpara servicii in oras din autoturisme care circula bara la bara si astfel orasul are de pierdut .CINE ARE RESURSE FINANCIARE PENTRU 2 sau 3 MASINI NU AR TEREBUI SA FACA CAZ PENTRU 20-30 RON !SI IN GENERAL ORASELE NU SUNT ALE AUTOTURISMELOR !CIND CUMPERI MASINA SI STAI LA BLOC SAU AI DORMITOARELE IN CUMPANA ,OVIDIU,VALU LUI TRAIAN TREBUIE SA TE GINDESTI CA VEI PARCA UNDEVA MASINA, INTR-UN ORAS, UNDE FOSTII PRIMARI AU DAT APROBARI PENTRU CONSTRUIREA DE IMOBILE IN TOATE LOCURILE CARE AR FI PUTUT FI FOLOSITE DE NOI CA PARCARISAU TERENURI DE JOACA ,COPII NU SE POT JUCA IN MASINA TOATA COPILARIA SI NICI PRINTRE MASINILE DE LUX ALE PARVENITIILOR VREMII!

  Răspunde
 • duminică, 28 februarie 2021 la 06:56
  Permalink

  Pare-se că în Constanţa vin primari după primari, care mai de care. D-le Chiţac, Constanţa este un oraş turistic, sau cel puţin ar trebui să fie. Aşa cum gestionaţi parcările din municipiu, tot aşa noi – turiştii vom fi motivaţi să venim în Constanţa, mai ales în sezoanele estivale. Puneţi-vă mintea la contribuţie, identificaţi zonele şi realizaţi parcări de reşedinţă localnicilor şi parcări cu/fără plată pentru cei în tranzit. Puneţi la treabă bugetarii supăraţi şi „amărâţi” (de îngheţarea salariilor+sporurilor+tichetelor de vacanţă) din Primărie / serviciile C.L. şi trimiteţi-i pe teren, să găsească soluţii practice pentru dezvoltarea parcărilor, de aceea v-au votat constănţenii! Foarte mult contează infrastructura şi parcările pentru ca să aveţi încasări din turism! Dacă nu conştientizaţi realitatea prezentă, nouă – turiştilor ne este foarte simplu să ocolim Constanţa şi să ajungem doar în staţiunile de pe litoral sau să ne continuăm drumul până în staţiunile bulgăreşti, Apropo, oare de ce mulţi români preferă vacanţele pe litoralul bulgăresc?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.