Chițac: „Este dezirabil ca PNL și USR să susțină un singur candidat!”

PNL Constanța și-a desemnat candidații la alegerile locale, respectiv senatorul Vergil Chițac, pentru Primăria Constanța și Mihai Lupu, pentru Consiliul Județean. Între timp, liberalii de la malul mării nu mai sunt așa de convinși că deciziile ante-pandemie sunt valabile și în perioada post-pandemie, așa că vor relua… sondajele, după cum a precizat președintele Bogdan Huțucă pentru TOMIS NEWS, pentru a vedea care sunt „efectele crizei asupra electoratului”. Cu alte cuvinte, liberalii dau de înțeles că și-ar dori să reconsidere candidatura lui Chițac. Din această perspectivă, senatorul constănțean a arătat miercuri seară în cadrul unei emisiuni televizate faptul că sondajele nu se vor face pe nominalizările partidului, ci pe dorințele cetățenilor.

„Nu cred că se realizează un alt sondaj. Din cunoștința mea se vor face sondaje care nu pun în discuție nominalizările făcute deja și aprobate în BPN. Sondajele au ca scop să vadă evoluția societății după pandemie, dacă oamenii și-au reprioritizat viața, trebuie să vedem dacă cetățenii gândesc viața lor în interiorul comunității și în societate în general, tocmai pentru ca PNL să își calibreze mesajele în campanie pe dorințele cetățenilor. Unele erau prioritățile cetățenilor înainte de pandemie și altele, nu știu dacă total schimbate, sunt acum. A fost o emoție generală, care a cuprins cam toată țara, iar eu sunt „beneficiarul” unui astfel de tratament”, a spus Vergil Chițac.

Din perspectiva senatorului, șansa ca PSD să fie înlăturat din administrația locală constă într-o alianță PNL – USR, iar Chițac a punctat faptul că are deja discuții în acest sens cu candidatul USR, Stelian Ion.

„Nimic nu e cert. E dezirabil ca PNL și USR să susțină un singur candidat. Lucrul ăsta ar anula deficitul de democrație generat de alegerea pentru funcția de primar (într-un singur tur – n.r.). Dacă forțele astea s-ar uni, atunci inexistența celui de-al doilea tur ar fi cumva anulată. Cu siguranță, cel puțin cum arată sondajele în momentul de față, Constanța va ieși de sub zodia cancerului, de sub zodia PSD. Așa ar fi dezirabil. Eu am avut o discuție cu Stelian Ion, domnia sa a generat-o la Parlament, cu ocazia unei ședințe de plen reunit, ne-am împărtășit impresia, a rămas că e bine să colaborăm și că se vor face sondaje credibile și atunci cel mai bine situat dintre candidați va fi susținut de celălalt”, a mai spus Vergil Chițac.

Alegerile locale din acest an vor duce nu doar la o reconfigurare politică, ci și la o schimbare de cadre, în speță consilierii locali. Odată cu revenirea lui Chițac în PNL, se pune problema și listelor liberalilor pentru Consiliul Local și Consiliul Județean. Chițac a arătat că nu se implică în aceste negocieri, de altfel două persoane propuse de el pentru CLM fiind acceptate de PNL.

„Mi-e greu să spun… Sunt și aici negocieri politice. Eu sunt puțin implicat în chestiunea asta. Nici nu am avut când să mă implic, pentru că discuțiile au fost la începutul lui februarie cu domnul Bogdan Huțucă, după care s-au întrerupt ca toate discuțiile politice în perioada de pandemie. Voi avea un cuvânt de spus, probabil, cu siguranță voi avea un cuvânt de spus, va urma să vedem în continuare cum stau lucrurile. Este și în funcție de negocierile care se vor face și rezultatele cu USR. Contextul politic este mai amplu și complex. Suntem într-un proces de negociere și prefer ca până atunci să rămân tăcut”, a mai spus Vergil Chițac.

Având în vedere istoricul relației Chițac – PNL, senatorul are o serie de contestatari printre liberalii de la malul mării. Cu toate acestea, Chițac a punctat faptul că „nu poți să placi tuturor, e firesc”, însă are avantajul că se bucură de susținere din partea conducerii centrale a PNL.

„Eu am avut cu PNL o problemă, când am plecat din PNL… Eu nu m-am afiliat nici unui alt grup politic, cu atât mai puțin nu m-am înscris în nici un alt partid politic în perioada asta. Am rămas consecvent. Lucrul ăsta a fost bine văzut la nivelul conducerii centrale a PNL, nu am făcut asta ca să fiu bine văzut, spun cum am fost receptat. Din motivul acesta și din alte motive, colaborarea mea onestă și profesională la Parlament, eu cred că sunt foarte bine văzut la nivelul conducerii centrale a PNL, cu siguranță în grupul senatorial, dar nu numai. În momentul de față, nu am avut o întâlnire cu BPJ sau BPL, urma să am, dar a intervenit pandemia. Am avut discuții preliminare cu Bogdan Huțucă, absolut raționale și corecte”, a mai spus Vergil Chițac.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *