Chițac, despre preluarea rețelei de distribuție a energiei termice de la CET: „Meciul ăsta e pentru că PNL nu a avut o viziune. Ne apucăm să scormonim tot orașul? Am înnebunit?”

A fost o dispută mare în perioada aceasta cu ședințe tensionate de consiliu local municipal și mai multe zile de atacuri publice între liberali și primarul Decebal Făgădău, privind preluarea de către municipalitate a magistralelor de transport a energiei termice de la Electrocentrale Constanța S.A. (CET). Conflictul politic s-a încheiat joi, în urma unei ședințe informale între toți consilierii locali și a unei ședințe extraordinare în cadrul căreia liberalii s-au conformat și, în final, au votat proiectul.

Amintim că la ședința Consiliului Local Municipal din 14 august, consilierii locali liberali s-au opus proiectului de hotărâre privind cumpărarea de la CET a rețelei de transport primar a agentului termic, primarul Decebal Făgădău acuzând că, astfel, se riscă pierderea a 65 de milioane de euro din fonduri europene.

Proiectul în cauză prevede cumpărarea la prețul de peste 2,2 milioane lei a rețelei de transport a agentului termic a CET.

Între timp, Asociația Constanța Altfel, prezidată de senatorul Vergil Chițac, reclamă faptul că orașul Constanța nu figurează pe lista proiectelor de finanțare cu fonduri europene.

„Pe primarele, inca cu doua cifre ca intentie de vot, din care prima e 1, iar a doua e nota de restanta, l-a apucat dorul de munca in mijlocul verii. A convocat o sedinta de Consiliu ca sa cumpere “reteaua de transport a energiei termice aflata in patrimoniul Electrocentrale Constanta S.A. (in insolventa)” – am citat din Hotarare- la pretul de aprox. 2,7 milioane lei. Anterior, Fagadau si tot PSD-ul i-au facut cu ou si cu otet in presa locala pe consilierii liberali care votasera impotriva. Cum adica? …El campionul Fondurillor Europene sa fie impiedicat sa acceseze 65 de milioane de Euro in beneficiul constantenilor. Cum stim ca dl. Fagadau are o relatie foarte dificila cu promisiunile si cu adevarul, am verificat si binenteles ca totul e o MEGA MINCIUNA. Axa 7 a Programului Operational Infrastructura Mare (POIM), la care se face referire in Referatul de aprobare, finanteaza intr-adevar proiecte de reabilitare a sistemelor de termoficare, insa proiecte integrate noi in 7 orase selectate, respectiv: Botosani, Oradea, Iasi, Ramnicu Valcea, Bacau, Timisoara si Focsani. Nu Constanta! In final adresam cateva intrebari dlui. primar:
– Cum puteti accesa Fonduri Europene pe axa 7 a POIM daca orasul Constanta nu este nominalizat printre orasele selectate?
– Cum justificati suma de 65 de milioane de Euro pe care ati avansat-o, in conditiile in care pentru toata axa 7 a fost alocata suma de 250 milioane de Euro? Asta in conditiile in care axa 7 include si finantarea unui “proiect major de termoficare in municipiul Bucuresti”.
– Cum ne asigurați ca veti reusi cumpararea, in conditiile in care licitatia va fi publica si se pot Inscrie si alti doritori… Reteaua face multi bani ca fier vechi”,
au precizat reprezentanții Asociației.

În opinia lui Vergil Chițac, responsabili pentru disputa din ultima vreme sunt liberalii, care nu au avut o viziune clară și, astfel, primarul Făgădău a defilat fără probleme în Consiliul Local.

„O să prezint cum văd eu sistemul acesta de termoficare, cu microcentrale, detaliat, după modele clare și eficiente. „Meciul” acesta este pentru că PNL nu a venit să spună clar: „Viziunea noastră asupra încălzirii termoficate centralizate în Constanța este următoarea și trebuie să facem așa și așa”. Atunci, nimeni nu ar mai fi zis nimic! E normal să nu ai o astfel de viziune asupra termoficării cu câteva luni înainte de alegeri? Eu am o viziune și o să o prezint în curând. Ce facem acum (cu proiectul actual – n.r.), ne apucăm să scormonim tot orașul? Am înnebunit de tot?”, a spus Vergil Chițac, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.