Chițac, despre parcul cu miniaturi, către Primărie: „Ne-am născut din revoltă! Sper să nu fie inconștienți să pierdem un milion de euro!” Rezeanu: „Palaz a făcut exact ce a făcut Mazăre! PSD-iștii ne-au acuzat că am votat împotriva lui Dumnezeu!”

Asociația „Constanța Altfel”, prezidată de senatorul neafiliat constănțean Vergil Chițac, a organizat vineri o conferință de presă în care s-au oferit explicații privind recenta victorie din instanțele judecătorești împotriva Primăriei Constanța cu privire la „parcul cu miniaturi”, obiectiv de suflet al primarului Decebal Făgădău și proiect cu finanțare europeană, pus în pericol ca urmare a ultimului vot din Consiliul Local Municipal Constanța.

Inițiativa lui Chițac este motivată de faptul că proiectul este propus să fie organizat în parcul Tăbăcărie. Nervii au dus la acțiune și Asociația „Constanța Altfel” a apelat la instanță, unde, în primă fază, a obținut sorți de izbândă.

CITEȘTE ȘI:

„Parcul cu miniaturi”, blocat de instanță! Decizia nu este definitivă. Primăria Constanța, șocată: „Se tăiau copaci uscați, era să moară un copil!”

„Orașul nostru a atras puține fonduri europene, am prezentat un clasament în care suntem pe locul 37 din 41 de municipii, cu mai puțin de 80/EUR/capita, în zece ani, până în 2016, adică opt EUR pe cap de locuitor anual! Locația pentru acest parc cu miniaturi este în mijlocul parcului Tăbăcărie. Acolo au delimitat o suprafață de 20.000 mp. Un parc în parc… Se presupune că locul va fi împrejmuit, deci oamenii nu vor mai avea acces 24/24, o primă încălcare a legii! A doua încălcare a legii: s-a ales ca locație interiorul parcului. Ei știau că există o lege a spațiilor verzi care spune că nu ai voie să construiești în interiorul unui parc pe mai mult de 10% din suprafață, cu excepția cazurilor excepționale, reclamând o utilitate publică mai mult decât evidentă. În interiorul celor 20.000 mp vor să construiască chiar 10%. Ca o pată de culoare, una din construcții este o baracă, în care se taie bilete, pentru că trebuie să existe o evidență a oamenilor care au vizitat. Baraca asta, o simplă construcție din lemn, pe o fundație de 90 cm de fier beton, costă 160.000 EUR! Autoritatea de management să se spele pe cap dacă așa au acceptat proiectul… Așa că am sesizat instanța, care în prima fază ne-a dat dreptate. Am reclamat faptul că oamenii nu au acces și în parcul Tăbăcărie dacă adunăm toate construcțiile se ocupă mai mult de 10%! Instanța a anulat proiectul, decizia însă nu este executorie, întrucât există încă o cale de atac. În momentul de față, Primăria are dreptul să își facă proiectul. Eu sper să nu fie atât de inconștienți, pentru că dacă la final decizia va fi executorie, avem de-a face cu un milion de euro prejudiciu! Mă tem că banii ăștia vor fi puși în cârca primarului și consilierilor locali! (…) Am auzit, că a știi înseamnă să ai dovezi, că aproape tot parcul este retrocedat! Eu știu că 19.000 mp sunt dați unui domn Giurgiucanu, chiar pe malul lacului! Cu alte cuvinte, s-au uitat pe schiță, au găsit 20.000 mp și au zis că vor face acolo. Nu se găsea alt loc decât în parcul Tăbăcărie? (…) Nu putem să găsim un loc și să aplicăm legea exproprierii în interes public, cum ar fi 33/1994? Când există un spațiu care aparține cuiva și Primăria constată că are nevoie de spațiul respectiv, aplică legea, vine în fața CL, explică, se aprobă, se expropriază, dacă omului nu îi convine merge în instanță, dar exproprierea se întâmplă! Ideea că nu sunt soluții este neserioasă!”, a spus Vergil Chițac.

Rezeanu: „În Constanța, aproape toate terenurile sunt deja date!”

La conferința de presă a participat și consilierul local municipal Romeo Rezeanu, care a expus o serie de situații din cadrul comisiei de urbanism din care face parte. Implicat de doi ani în rezolvarea situației a cinci biserici din municipiu, dar și în ceea ce privește urbanismul în general, Rezeanu a criticat practica „PUZ-urilor derogatorii”, adică, practic, abaterea de la lege, dar a și salutat schimbarea de abordare a consilierului local din partea PMP Constanța, care, grație schimbării de conducere de la nivel central, votează altfel în comisia de urbanism.

„Argumentația Primăriei Constanța: aproape pentru orice teren din municipiu există un proprietar! M-am ocupat personal de situația bisericilor construite fără autorizație și s-a constituit o comisie din patru consilieri și un reprezentant al primarului, domnul Mihai Petre și am convenit să găsim soluții pentru cele cinci biserici. Am făcut un raport către CL, urmând ca două dintre ele, fără autorizație, să fie relocate și pentru celelalte să găsim soluții, pentru că aveau alocat terenul, dar aveau probleme cu utilități. A urmat perioada în care nu am mai fost consilier, dar am revenit și am întrebat ce s-a întâmplat cu acel proiect și mi s-a răspuns că e în lucru, se caută în continuare terenuri… (…) La toate aceste proiecte se vine cu răspunsul: „Nu găsim teren!” Pe unele din aceste terenuri scrie că sunt donate sau vândute din 2001, 2002, 2003! Nu vorbim neapărat de retrocedări, mulți au cumpărat drepturile litigioase, cam așa se întâmplă în Constanța… În momentul în care apar PUZ-uri derogatorii, mai forțate, își fac prezența reprezentanții PSD. În comisie suntem doi de la PSD, doi de la liberali și unul de la PMP. În primii doi ani, reprezentantul PMP vota sistematic alături de PSD, de aceea l-am combătut pe domnul Palaz față de promisiunile lui din campania electorală și am constatat în primii doi ani după alegeri că el făcea exact ce făcuse Radu Mazăre înainte, deci aproba aceste PUZ-uri. Am remarcat că de când s-a schimbat conducerea la nivel central, reprezentantul PMP a trecut la 180 de grade la vot, nu mai votează cu PSD și se consultă cu noi să nu mai treacă aceste PUZ-uri derogatorii. În cadrul comisiei de urbanism situația stă bine, deși deciziile sunt consultative, noi putem să respingem un PUZ, dar dacă în consiliu se vrea să se treacă… Au fost astfel de cazuri… (…) Conform legii, nu se poate da o autorizație retroactiv, așa că aceste biserici nu mai pot intra în legalitate în stadiul acesta. Ar trebui demolate, adus terenul la starea inițială, făcut PUZ și refăcute, ceea ce este o…! (…) Biserica de la (fostul) Billa este amplasată pe o țeavă de la RAJA, deci o aberație totală! (…) Când am respins în Consiliu, au fost câteva doamne de la PSD care mi-au spus că am votat… împotriva lui Dumnezeu! Mi se pare un troglodism atât de ieftin și primitiv! Cum să vii, drept consilier local, cu un asemenea argument, într-un oraș turistic? Bisericile amplasate ilegal reprezintă o problemă pentru cetățeni! Eu cred că sunt mai mulți cetățeni care nu își doresc biserici la geamurile lor decât cei care și le doresc. Dacă Primăria are curaj să facă un referendum pe tema asta, îi invit să facă! Noi ne-am asumat riscul de a fi înjurați… Nu am votat împotriva Bisericii, ci împotriva unor construcții amplasate ilegal pe domeniul public și cum pentru alte persoane legea funcționează, așa și pentru biserici! Nu vrem decât respectarea legii!”, a spus consilierul local Romeo Rezeanu.

Numărul bisericilor bulversează… cimentarea istorică. Chițac: „Am avut 26 de biserici în 2000 de ani, s-au construit 40 în 15 ani!”

Întrucât vorbim de urbanismul din municipiu, președintele Asociației „Constanța Altfel” Vergil Chițac a dorit să puncteze și o… deviere istorică. Constanța, unul dintre cele mai vechi așezări din spațiul românesc, a avut de-a lungul bulversatei sale istorii un număr de 26 de instituții de cult (pentru toate cultele locale), numai că, potrivit lui Chițac, într-un deceniu și jumătate de păstorire pe meleagurile dobrogene din partea IPS Teodosie Petrescu, numărul a crescut la… 60!

„Până a venit Teodosie în Constanța, erau 26 de biserici, de la greci, romani, Imperiul otoman, după 1878 iar românii… cu tot cu celelalte culte, acum sunt 60! Vă dați seama că în 2000 de ani s-au făcut 26 de biserici și în 15 ani s-au făcut încă 40? (…) Noi avem înaintate către autorități, inclusiv către instanțe, circa 60 de acțiuni, situații. Nu vreau să impresionez, dar noi ne-am născut dintr-o revoltă: orașul se degradează urbanistic! Nu mai putem rămâne în situația asta, dacă nu ieșim din starea de letargie lucrurile se vor degrada iremedial. Deși, sunt mai optimist din fire, senzația mea este că unele lucruri s-au degradat iremediabil!”, a mai spus Vergil Chițac.

CITEȘTE ȘI:

Realizarea „Parcului de miniaturi“ a primit undă verde de la Consiliul Local. Făgădău: „În spațiul public s-au aruncat o mulțime de minciuni despre proiect“

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *