Chițac, despre noua Strategie de Securitate: „Din momentul acesta, ghidează viața românilor”

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), condus de preşedintele Klaus Iohannis, s-a reunit, miercuri, în cadrul căruia au fost discutate Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024, Programul privind înzestrarea Armatei, dar şi disponibilul de forţe pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în anul 2021. După şedinţa CSAT, şeful statului a anunţat… noua Strategie de Securitate a României, care este determinată de schimbarea de paradigmă de la nivel global. Cu alte cuvinte, SUA se decuplează de China și, pe cale de consecință, toate statele NATO, inclusiv România. Primele semnale le-am avut la începutul acestei luni, când premierul Ludovic Orban a anunțat renașterea conceptului liberal prin noi înșine, forma de naționalism economic prin care s-a transmis Chinei că, în România, nu ar mai fi binevenită. Mesajul a fost preluat instant de ministrul Economiei, Virgil Popescu, care a precizat că importul din Asia, în situații de criză, este un lucru foarte grav”. Zilele trecute, Guvernul a solicitat Nuclearelectrica să stopeze demersurile de continuare a proiectului de construire a reactoarelor 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă, care a fost început cu compania chineză China General Nuclear și să denunțe memorandumul semnat în trecut în acest sens. Lucrurile sunt clare: România o rupe cu China, aspect pe care ni l-a confirmat și președintele delegației României în Adunarea Parlamentară a NATO, senatorul constănțean Vergil Chițac.

„Strategia trebuia să o avem, deși eu aș face o Strategie pe termen mai lung, pe 10 ani. Dar, lucrurile sunt atât de impredictibile încât e binevenită. Strategia aceasta nu este doar de Apărare, este în ansamblul său un document extrem de important pentru că vizează toate straturile sociale – energetică, alimentară, de sănătate, extrem de complex. Ghidează din momentul acesta viața românilor, dar și pe guvernanți, din perspectiva măsurilor pe care le iau. Am intrat într-o logică de confruntare evidentă între SUA și China. SUA în noua lor Strategie identifică în mod clar China ca principal adversar. Lucrul era vizibil și înainte de criza sanitară, când am fost la Bruxelles în februarie (AICI!) am văzut că atitudinea față de China era într-o logică de confruntare, dar îmbrăcată într-o formă economică. Cine și-ar imagina că, dacă Donald Trump ar fi schimbat lucrurile se vor schimba, va greși. Dincolo de asta, criza sanitară prin consecințele economice extraordinare pe care le are (PIB-ul global se va contracta cu 5%), asta va fi dărâmător pentru Trump, pentru că atuurile lui erau șomajul scăzut și creșterea economică. În trimestrul II, economia SUA s-a contractat cu 30%… (…) Asistăm la o decuplare a SUA de China, lucrurile au arătat în criza aceasta că exportul de manufacturare în China nu a fost bun, SUA au fost dependente de China. Unde este UE în disputa asta? China și-a dorit o relevanță strategică internațională mult mai mare. Când vorbim de UE, vorbim de Germania. Având în vedere că UE este un spațiu al democrațiilor, alegerea trebuie să fie foarte simplă. Însă, economia Germaniei are o mare vulnerabilitate, iar partenerul ei comercial principal este China și… mi se ridică semne de întrebare. UE va trebui în curând să aleagă, nu va mai fi un pendul. Vom vedea alegerea…”, a spus senatorul Chițac, pentru TOMIS NEWS.

Potrivit parlamentarului constănțean, ruptura dintre SUA și China se apropie de un punct iremediabil, întrucât disputa pe implementarea tehnologiei 5G ar putea să ducă chiar la oprirea schimburilor de informații, la nivel NATO, între SUA și UE.

„Strategia anunțată de președintele Iohannis are trei piloni: parteneriatul strategic cu SUA, apartenența la UE și NATO. Una din diferendele importante dintre SUA și China este tehnologia 5G, pentru că există în SUA suspiciunea că China poate să spioneze prin această tehnologie. Dacă Germania dezvoltă 5G cu China, iar suspiciunile SUA se confirmă, chiar NATO ar putea fi în pericol. Schimburile de informații nu vor mai fi sigure și va fi un lucru foarte grav. Noi (România – n.r.) rupem acordurile cu China. China și-a propus să „cumpere” UE, totuși UE este cel mai mare spațiu de piață liberă – 500 de milioane de oameni și, pentru China, este un spațiu al desfacerii produselor. De-aia au lansat Drumul Mătăsii… La Constanța, am fost sceptic, pentru că noi am închis consulatul Chinei. Este un semnal diplomatic, nu?”, a mai spus senatorul Chițac, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *