Spread the love

Brambureala cu legea offshore va continua și odată cu începutul viitoarei sesiuni parlamentare. După ce a fost adoptat de Senat, apoi de comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților, proiectul a fost modificat radical cu doar câteva minute înainte de votul final, pentru ca, ulterior, să se anunțe alte modificări radicale, printr-o ordonanță de urgență, planificată pentru luna septembrie.

CITEȘTE ȘI:

„Tătucul” legii offshore, Iulian Iancu, luat în vizor de aliați! Andrei Gerea, ALDE: „A introdus un amendament nefericit, de care nu știam nici noi, nici companiile”

Nimeni nu mai înțelege nimic din această harababură, iar senatorul neafiliat constănțean, Vergil Chițac, consideră că „va trebui să ne uităm la subiect ca la un film nu ca la o poză”, întrucât „retorica publică consacrată gazelor din Marea Neagră conține în cea mai mare parte comentarii pe marginea a două întrebări fundamentale. De ce nu exploatează statul român gazele din Marea Neagră și dacă nu face asta de ce încasează așa de puțini bani dacă s-ar începe exploatarea comercială a gazului?”

CITEȘTE ȘI:

Ponta continuă atacurile la Dragnea. Despre legea offshore: „În România nu se va face nici o investiție, nu se va scoate nici un metru cub de gaz, nu vom încasa nici un leu. Vom importa de la ruși”

„Proiectele de explorare și exploatare a hidrocarburilor din offshore sunt complicate tehnologic, riscante și cu investiții inițiale mari. Un foraj la mare adâncime, cum este cazul perimetrului „Neptun Deep”, costă între 200 și 250 milioane dolari și nu este suficient unul singur. De exemplu suma cheltuită de Exxon Mobil în asociere cu OMV Petrom pentru cele 7 puțuri forate în 2015 a fost de 1,5 miliarde de dolari. Încă aproape 1,5 miliarde de dolari se vor cheltui pentru realizarea lucrărilor de infrastructură necesare aducerii gazelor la mal (între care un sistem de gazoducte, un sistem de comunicaţii cu platforma offshore, un sistem de pregătire a gazelor naturale pentru transportul la ţărm, etc.). Pe de altă parte, ciclul de viață a unor astfel de proiecte poate dura 10-15 ani din momentul explorării până la exploatarea comercială urmați de 10-20 de ani operațiuni de producție. Cum nu putem risca 3 miliarde de dolari (Atenție, numai pentru un perimetru!) cumulat cu realitatea că nu dispunem de specialiștii necesari pentru astfel de proiecte complexe și nici de echipamente (care e adevărat pot fi închiriate), vedem că România nu posedă capitalul uman, profesional și financiar pentru a se angrena într-un astfel de proiect. Și nici nu cred că trebuie! Statul într-o piață liberă capitalistă, nu trebuie să fie un acționar sau investitor important în economie pentru că este cel mai prost administrator. Uitați-vă ce s-a întâmplat în ultimii aproape 30 de ani…unde a pus statul mâna s-a ales praful. Statul trebuie să dea legi funcționale, să vegheze la respectarea lor și să asigure un cadru stabil și stimulant pentru investitorii în economie. Tot statul trebuie să colecteze taxele pe care să le redistribuie în special către infrastructură (educație, sănătate, transport, etc.) și ulterior către majorări de venituri (salarii și pensii). Și cam aici se oprește rolul statului! Gazele din Marea Neagră trebuie exploatate de companii care știu să facă asta iar România trebuie să încaseze bani din vânzarea resurselor sale”, a spus Vergil Chițac.

CITEȘTE ȘI:

JALE din cauza Legii operațiunilor offshore. Guvernul acordă scutiri de impozite și permite corporațiilor să încalce proprietatea privată. Un deputat acuză: „România își cedează dreptul la suveranitate”!

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *