Spread the love

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a declarat marți seară că la baza militară de la Deveselu există rachete balistice. Greșeala este colosală, întrucât la baza respectivă există rachete interceptoare, iar opoziția a luat foc, considerând că greșeala ministrului ar putea credita o idee politică anti NATO, așa cum a spus președintele PNL, Ludovic Orban, dându-se astfel apă la moară Federației Ruse.

„Cum ar putea să fie vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice, cum ar putea vreodată preşedintele Putin să fie încântat că avem baza de la Mihail Kogălniceanu populată cu militari americani şi noi insistăm în continuare faţă de SUA în parteneriatul strategic să asigurăm permanenţa militarilor americani pe teritoriul românesc?”, a spus Fifor.

Rând pe rând, liderii partidelor de opoziție au fost vehemenți și au solicitat demisia ministrului Apărării. Pe de altă parte, senatorul neafiliat constănțean, Vergil Chițac, membru al comisiei pentru apărare și al comisiei pentru transporturi și vicepreședinte al comisiei politice a Adunării Parlamentare a NATO, consideră că greșeala trebuie trecută la rubrica amuzament.

„El (Fifor – n.r.) este un umanist… nu are experiență în zona tehnică, măcar să nu folosească noțiuni care sunt mai complexe… (…) Vladimir Putin petrece jumătate de an la Soci și consideră că sistemul de la Deveselu, având în vedere că bate până în Crimeea, implicit la Soci, este un atentat la siguranța personală și de aceea nu uită niciodată să ia în discuție capabilitățile de la Deveselu. (…) Declarațiile ministrului nu vor avea nici un efect, lumea o să se tăvălească de râs și o să constate că nu știe ce înseamnă rachetă balistică și cu asta basta. Același lucru o să-l zică și rușii, că nu știm ce avem. Cine ia în serios declarația cum că chiar am avea așa ceva? Nu se impune o demisie, pentru că nu implică o degradare a relațiilor internaționale. Este o greșeală, lumea o să se țină de burtă de râs, ne-am făcut de râs încă o dată dacă mai era cazul…”, a spus Vergil Chițac, pentru TOMIS NEWS.

Între timp, în apărarea sa, Fifor a precizat miercuri că este treaba opoziției să speculeze orice neînțelegere.

„Efectiv a fost o eroare de înţelegere, în ultimă instanţă. Nu cred că vreodată cineva ar putea să creadă că am putea să declarăm că la Deveselu se află rachete balistice sau că, după 11 luni de mandat, ministrul Apărării nu ştie ce se află la Deveselu. Pur şi simplu a fost o eroare de înţelegere. Eu am spus că baza de la Deveselu, care se ocupă cu rachetele balistice, pentru că, până la urmă, scutul de la Deveselu asta are ca menire principală, acolo sunt rachetele interceptoare”, a spus Fifor.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *