Chițac, DEMOLAT de USR și… PNL în privința PUZ-ului stațiunii Mamaia! Bourceanu: „Era în contradicție cu legea contenciosului administrativ. NU cedăm INTIMIDĂRILOR și PRESIUNILOR!”

În ședința Consiliului Local Municipal de astăzi, aproape toți consilierii locali din Constanța, fie că vorbim de PNL, USR sau PSD i-au dat peste nas primarului Vergil Chițac, care a dorit revocarea a două PUZ-uri: Planul Urbanistic Zonal al stațiunii Mamaia și proiectul privind „revocarea parțială a HCL nr. 121/2011 privind aprobarea documentației „Reactualizare PUZ Palazu Mare”. Consilierii USR și cei ai PNL i-au cerut primarului să retragă proiectele în cauză, pentru a le dezbate pe îndelete din punct de vedere juridic și să vadă ce efecte va produce revocarea celor două PUZ-uri din Mamaia, respectiv Palazu Mare. 

Tensiunile au fost enorme. Consilierul social-democrat, Costin Răsăuțeanu, a explicat faptul că este absurd ca aleșii locali să revoce PUZ-ul stațiunii Mamaia după ce Asociația Constanța Altfel, condusă de city-managerul Felicia Ovanesian și Chițac, a pierdut definitiv procesul în care a cerut anularea Planului Urbanistic Zonal al stațiunii Mamaia. Răsăuțeanu a precizat că graba cu care se dorește revocarea PUZ-ului din Mamaia nu este decât o vendetă a primarului Chițac și a Feliciei Ovanesian.

Cu toate acestea, primarul Chițac s-a încăpățânat să introducă proiectele la vot. În primul caz, cel al revocării Planului Urbanistic Zonal al stațiunii Mamaia, doar doi consilieri ai PNL, Daniel Tatu și Nicolae Constantin, au votat proiectul primarului, în rest, 8 consilieri ai PSD au votat împotriva revocării, iar restul de aleși ai PNL și USR s-au „abținut“, solicitând încă o dată ca proiectul să fie dezbătut și nu supus votului pe repede înainte. În cel de-al doilea caz, cel privind revocarea parțială a PUZ-ului din Palazu Mare, Chițac a fost umilit de toți consilierii. Cei ai PSD au votat împotrivă, iar cei ai PNL și USR s-au abținut. 

La un moment dat, consilierul USR Dumitru Caragheorghe l-a întrebat pe primar de ce mai multe proiecte de pe ordinea de zi au fost retrase, mai puțin acestea două. Chițac a spus că nu se lasă și că va înainta în fiecare ședință cele două proiecte privind revocarea PUZ-urilor din Mamaia și Palazu Mare.

Motivele de revocare a PUZ-ului Mamaia sunt mai multe. Toate PUZ-urile acestea nu acoperă întregul teritoriu al stațiunii Mamaia. Sunt anumite zone care sunt nereglementate urbanistic. Nu au fost îndeplinite în 2013 condițiile impuse de MDRAP. Noi nici acum nu știm unde e zona de coastă Mamaia… PUZ-ul, probabil intenționat, nu reprezintă un termen de valabilitate. PUZ-ul din 2013 e expirat… Eu sunt oripilat că se cer autorizații de construcții P+12 și infrastructura stațiunii nu mai face față. În 2000 erau 70 ha de spații verzi, acum mai sunt 10… Responsabil de legalitatea hotărârilor este aparatul primarului. Puteți vota din perspectiva oportunității. Dacă aveți dubii… avocații prin meseria lor sunt subiectivi, pentru că răspund în interesul clienților. (…) Ați avut demersuri în numele prezervării zonelor și să expropriem la lupoaică, pe același considerent: de ce să-i lăsăm pe alții să construiască pe spațiile verzi din Mamaia? În cazul Palazu Mare, oamenii ne-au spus că și-au cheltuit toate economiile și după doi ani și-au făcut unii blocuri. Despre asta vorbim. Probabil vor urma și alte grozăvii…”, a spus Vergil Chițac.

În replică la afirmația primarului, Răsăuțeanu i-a atras atenția că trebuie să fie consecvent cu ceea ce a promis în campania electorală:

Constat că e o luptă între dvs. și cei de la USR pentru că le-ați luat caimacul… Dincolo de faptul că se produce o „inundație”… de  un an de zile nu cumva oamenii au depus documentații și trebuia emise autorizații? Câte certificate s-au depus și câte autorizații au fost emise? V-ați pus o întrebare simplă că asociația pe care ați condus-o în campania electorală a pierdut în instanță ceea ce astăzi condamnați? Sunt surprins de poziția USR, în comisie au fost pentru acest abuz… Sunt în asentimentul colegi, că trebuie abordat cu atenție. Este clar pentru mine că vreți să faceți un exercițiu de imagine… Ați spus ca nu cumva să cădeți în capcana subiectivismului… Trebuie să fiți consecvent cu ceea ce ați spus în campanie…”, a spus Costin Răsăuțeanu.

După ședință, președintele organizației municipale a PNL, senatorul Septimiu Bourceanu, a transmis faptul că liberalii „s-au abținut astăzi la votul privind revocarea puzurilor doar din considerente procedurale”:

Consilierii locali PNL s-au abținut astăzi la votul privind revocarea puzurilor doar din considerente procedurale. Astfel, procedura revocării puzurilor poate fi interpretată ca fiind în contradicție cu prevederile art.1 alin.6 din legea contenciosului administrativ și art.18 alin.7 din normele de aplicare ale Legii 350/2001 amenajarea teritoriului și urbanismul. În consecință, există opinii juridice că, problema reală a puzurilor care trebuie soluționată neîntârziat, poate fi vulnerabilizată de procedura aleasă. Noi considerăm că procedura de revocare trebuie aprofundată temeinic și repusă pe ordinea de zi după ce avocații și juriștii vor stabili care sunt exact pașii legali care trebuiesc parcurși pentru ca acest act să nu poată fi anulat in instanță . De altfel, conform articolului 1, alineatul 6, din legea 554/2004 a contenciosului administrativ “Autoritatea publică emitentă a unui act administrativ unilateral nelegal poate să solicite instanței anularea acestuia, în situația în care actul nu mai poate fi revocat întrucât a intrat în circuitul civil și-a produs efecte juridice. În cazul admiterii acțiunii, instanța se pronunță, dacă a fost sesizată prin cererea de chemare în judecată, și asupra validității actelor juridice încheiate în baza actului administrativ nelegal, precum și asupra efectelor juridice produse de acestea. Acțiunea poate fi introdusă în termen de un an de la data emiterii actului”. Constanța are nevoie urgentă de un Plan Urbanistic General care să reglementeze regimul construcțiilor atât în municipiu cât și în stațiunea Mamaia. Precizăm că atât consilierii locali cât și ceilalți membri ai Organizației Municipale P.N.L. Constanța nu răspund intimidărilor și presiunilor de niciun fel. Scopul nostru este ca atât Constanța cât și stațiunea Mamaia, una dintre cele mai sluțite părți din municipiul Constanța în ultimii 20 ani, să beneficieze de un echilibru urbanistic, să aibă un PUZ care să respecte în totalitate legea. Astfel, susținem demersurile de elaborare a PUZ-ului și încurajăm ca acesta să fie dezbătut cu agenții economici care își desfășoară activitatea în Mamaia și cu constănțenii care locuiesc acolo. Avem nevoie de un dialog constructiv între administrația locală și societatea civilă. Este important să schimbăm fața orașului și a stațiunii dar să o facem urmând pașii legali care se impun. De altfel, din datele Primăriei, din 70 ha de spațiu verde în Mamaia, mai avem doar 10. Bulevardul Mamaia nu mai face față traficului, iar în ultima perioadă au fost solicitate doar autorizații pentru blocuri cu mai mult de 12 etaje. Sunt argumente care ne motivează să susținem proiectul de realizare a unor noi reglementari urbanistice asigurând constănțenii că acesta va răspunde cerințelor lor”, a transmis senatorul Bourceanu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *