Chițac: „CCR a fost partizană, așa că se impune REFORMAREA ei, care să o depolitizeze complet”

Judecătorii Curţii Europene a Drepturilor Omului au decis că demiterea Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA a fost abuzivă și că fosta şefă a DNA nu a avut cum să conteste decizia. Mai mult, CEDO spune că dreptul la liberă exprimare i-a fost încălcat Laurei Codruţa Kovesi.

Decizia de marți a CEDO a răscolit clasa politică din România, dar și întreaga magistratură, așa cum TOMIS NEWS a relatat AICI!

Între timp, se dorește tot mai mult reformarea Curții Constituționale. Pe fondul nesfârșitelor dezbateri privind depolitizarea mai multor instituții, CCR a intrat și ea în acest malaxor, iar miercuri, senatorul constănțean Vergil Chițac a emis un apel similar. Potrivit lui Chițac, CCR este o instituție politică, iar această stare de fapt trebuie să înceteze.

„Curtea Constituțională nu face parte din sistemul judiciar; este o instituție politică pentru că judecătorii acestei curți sunt numiți politic. Ei sunt judecători ai CCR și nu magistrați. Unii dintre ei nu au fost niciodată magistrați. Este arhicunoscut cazul precedentului președinte al CCR domnul Augustin Zegrean care nu avusese o carieră în acest sens. (…) Laurei Kovesi i s-au încălcat două drepturi fundamentale: dreptul la un proces echitabil de către CCR și dreptul la liberă exprimare de către ministrul Justiției Tudorel Toader. Și, după cum știm, în contextul politic de atunci, Tudorel Toader și o parte dintre judecătorii CCR au fost adevărate praștii de partid. Într-o țară democratică, această instituție este cea mai importantă în economia balanței puterilor în stat. CCR a fost partizană, motiv pentru care se impune reformarea ei. Iar singura cale de reformare a CCR este cea constituțională, care să o depolitizeze complet. Judecătorii constituționali trebuie să fie magistrați de carieră, total independenți din punct de vedere politic, numiți pe criterii profesionale, de integritate și de etică”, a transmis senatorul Chițac.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *