Chițac caută avocați pentru recuperarea terenurilor din Dosarul Retrocedărilor. „Cei de până acum mi-au spus că ar fi un efort inutil”

Consilierii locali municipali constănțeni s-au reunit vineri în ședința ordinară din luna noiembrie, pentru a dezbate o serie de proiecte, printre care și cel legat de aprobarea onorariilor maximale pentru servicii de consultanță, asistență și reprezentare juridică.

Primarul Vergil Chițac a precizat în cadrul ședinței, desfășurată online, că Departamentul juridic al Primăriei este suprasolicitat și municipalitatea riscă să piardă procesele care au litigiile ca obiect de activitate. Ca exemplu, a vorbit despre terenurile din Dosarul Retrocedărilor, arătând că avocații contractați deja în această speță consideră că șansele de succes în cazul unor inițiative în instanță ar fi foarte reduse.

Experiența de aici îmi arată că suntem abundați de litigiile pe care le avem. Pe de altă parte, hotărâri pe care trebuie să le punem în aplicare. Există un volum foarte mare de activități în zona asta juridic-contencios și spețele arată că este și complexitatea foarte mare și variată. Nu avem capacitatea – cu actuala resursă umană – să le putem acoperi pe toate, având în vedere faptul că au și treabă în interior și specializările necesare sunt foarte diverse. Exemplu: trebuie să punem în aplicare o hotărâre definitivă și irevocabilă a ÎCCJ, prin care fostul edil a fost condamnat pentru retrocedarea ilegală a unor terenuri, iar în anexă sunt prezentate terenurile celebre care trebuie să reintre în patrimoniul nostru. Situația este foarte complexă. Din cele 80 de terenuri, 34 sunt libere, goale, deci le putem intabula, dar din rest mai avem două tipuri de spețe: unele au fost vândute ca suveică și au ajuns la a 5-a, a 8-a mână, altele au fost vândute și au apărut blocuri, cu oameni în apartamente, cu mutație, intabulare, tot! Înainte de a veni eu la Primărie, s-a angajat o casă de avocatură, care a stabilit un mod de lucru. I-am chemat să îmi spună cum procedează și mi-au spus că în ultimele două spețe nu prea avem ce face, dacă noi am da în judecată am cheltui foarte mulți bani pe procese. Cei succesivi sunt considerați cumpărători de bună credință… Cu atât mai mult cei care sunt în blocuri. Ar însemna o multitudine de procese, mulți bani, mult efort inutil. E o școală de gândire. Nu sunt neapărat de acord. Există și o altă școală de gândire care spune: intabulăm terenul și să se judece ei între ei… Nu știu, dar eu sunt dator să apăr interesele și patrimoniul orașului, motiv pentru care o să cer un punct de vedere avizat de la o consultanță juridică pe tema asta. Lucrurile sunt foarte variate și am nevoie de așa ceva”, a spus Vergil Chițac.

onorarii

În acest context, primarul a stabilit un onorariu maximal de 440 lei/oră pentru avocații care s-ar ocupa de litigiile municipalității:

A trebuit să mă raportez la un studiu științific, să nu stabilesc din burtă. Singurul studiu a fost un ghid orientativ elaborat de Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România, orientativ al onorariilor minimale. Prețul ăsta – pentru noi maximal, pentru ei e minimal. Asta nu înseamnă că prețul ăsta va fi valabil pentru orice litigiu. Rămâne de văzut de la caz la caz, de la situație la situație”, a mai spus Chițac.

Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 25 de voturi pentru.

DIN ACEEAȘI ȘEDINȚĂ:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.