Spread the love

România rurală este una a contradicțiilor. Deși cele mai noi tehnologii au pătruns cu repeziciune în satul românesc, încă avem toalete în fundul curții. Deși în satele românești poți vedea mașini scumpe, în majoritatea cazurilor, ulițele sunt încă de pământ. Cu toate acestea, nevoia de a aduce satul românesc cât mai aproape de secolul în care trăim este unul din obiectivele primarilor. Printre cei care încearcă să mai reducă diferența dintre rural și urban este primarul comunei Chirnogeni, Gheorghe Manta. Acesta spune că, în ziua de astăzi, alimentarea cu gaze naturale nu mai este un moft și un vis nerealizabil pentru locuitorii din mediul rural, ci o necesitate. În încercarea de a aduce condițiile de trai la un nivel mai ridicat, mai multe administrații de comune fac demersuri pentru instalarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale. Unele au reușit. Însă sunt și așezări rurale constănțene în care se încercă introducerea unui asemenea sistem. De pildă, în Chirnogeni, autoritățile locale se chinuiesc de câțiva ani să introducă o rețea de gaze.

„Ne tot chinuim de ceva timp să tragem gaze în localitate. Problema este că procedurile sunt un pic greoaie. Au fost necesare o mulțime de documente, studii și avize”, ne-a precizat primarul Gheorghe Manta.

Bani din împrumut

Întrebat din ce fonduri va acoperi investiția, primarul din Chirnogeni a spus că se gândește să apeleze la un împrumut de la Trezorerie, prin Ordonanța de Guvern prin care li s-a permis primăriilor să ia credit de la stat în condiții avantajoase.

„Bugetul comunei Chirnogeni nu poate suporta o astfel de investiție (alimentare cu gaze, n.r.), care se ridică la 1,6 milioane de euro. Rețeaua va fi adusă de la 12 kilometri, din zona localității Negru Vodă. Mai avem un singur aviz de luat și apoi va fi depus la Autoritatea Națională pentru Reglementarea Energiei, pentru avizul tehnic de racordare“, a punctat Manta, pentru TOMIS NEWS.

Amintim că, Guvernul Dăncilă a aprobat, la 1 martie a.c., o Ordonanță de Urgență nr. 11/2018, pentru adoptarea unor măsuri bugetare și pentru completarea art. 63 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, prin care li se permit primăriilor să se… împrumute de la stat, prin Trezorerie, la sume până în 500 milioane de lei (bani proveniţi din privatizări).

CITEȘTE ȘI:

Guvernul deschide tolba cu bani pentru primării? Administrațiile locale pot lua bani de la stat cu… împrumut!

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, unitățile administrativ-teritoriale pot solicita în anul 2018 contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 500.000,00 mii lei pentru perioada 2018-2019. Tragerea împrumutului autorizat se va face integral în anul 2019, în limita sumelor aprobate, conform legii, ca plafoane de contractare și de trageri pentru fiecare dintre anii 2018 și 2019”, se arată în Ordonanța de Urgență a Guvernului.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *