Chirițoiu (Consiliul Concurenței): „NU avem lege pentru stoparea creşterii preţurilor speculative!”

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, arată că statul român,spre deosebire de cel american, nu are pârghii legale pentru a stopa creşterea de preţuri speculative ale unor produse în condiţii de criză şi atunci trebuie să intervină statul pentru a le opri. Aşa s-a ajuns ca la declanşarea pandemiei Covid 19, românii să plătească şi de 10 ori mai mult decât plătesc acum pentru unele produse sanitare specifice, apreciază Chrițoiu, care dezvăluie, pentru economica.net că în acest moment este în desfășurare o investigație care va aduce și sancțiuni.

Avem nevoie de legislaţie suplimentară. De reglementări care să anihileze comportamentul speculativ al agenţilor economici în perioade de criză. Până la urmă, SUA care sunt poate cele mai capitaliste state din lume au o astfel de lege. Noi nu! Ca să opreşti o creştere fără precedent a preţurilor, la noi trebuie să intervină statul. Nu avem niciun fel de pârghii care să ne ajute să stopăm creşterile speculative de preţuri. Neavând nici o lege care să ne protejeze de speculă, la declanşarea pandemiei Covid 19, când preţurile la măştile de protecţie o luaseră razna, a trebuit să apelăm la eMag să delisteze produsele cu preţuri exorbitante din market place”, a declarat Bogdan Chiriţoiu.

Acesta arată că există o anchetă în desfăşurare privind preţurile măştilor sanitare de protecţie, al testelor rapide antigen, teste PCR şi alte produse specifice pandemiei Covid 19, iar privirile Consiliului Concurenţei sunt în continuare îndreptate către această piaţă. Astfel, din analizele făcute de Consiliul Concurenţei, „Prețul unui test RT-PCR pentru detectarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 variază între 178 lei și 280 lei, în funcție de clinica medicală unde este efectuat, în condițiile în care, în urma cu un an, cuprins între 285 de lei şi 450 de lei. Din analiza comparativă a prețurilor minime, se observă faptul că în luna octombrie 2021 un consumator plătea de aproximativ 1.6 ori mai puțin pentru efectuarea unui test PCR comparativ cu luna septembrie a anului 2020″.

În ceea ce privește testele rapide antigen, acestea pot fi efectuate într-o clinică medicală sau pot fi achiziționate online pentru autotestare. „Astfel, în luna octombrie a acestui an, prețul unu test rapid antigen efectuat într-o clinică poate fi de la 49 lei și până la 100 lei.  În ceea ce privește testele rapide antigen de farmacii, prețul acestora diferă, de la 10 lei/bucată și poate ajunge până la 24 lei/bucată. Și pentru aceste teste prețurile au înregistrat o scădere față luna iulie, când prețul ajungea până la 50 lei/bucată”, arată analiza Consiliului Concurenţei.

Pe zona de măsti sanitare, concluziile Consiliului Concurenţei arată că în luna octombrie, cutiile de 50 de măşti, disponibile pe site-urile platformelor de comerț online, se comercializau la un preț minim de 6,89 lei și un preț maxim de 16 lei, față de luna mai 2020, când o cutie de 50 de măşti putea fi achiziționată la prețuri cuprinse între 70 şi 125 de lei. Astfel, comparând prețurile minime, se observă faptul că în luna octombrie 2021 un consumator plătea de aproximativ 10,12 ori mai puțin pentru achiziționarea unei cutii de 50 de măşti comparativ cu luna mai 2020. La care se adaugă și costurile pentru livrare.

Consiliul Concurenței va continua monitorizarea prețurilor atât a testelor pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, cât și a celor pentru detectarea anticorpilor și, în situația în care va constata încălcări ale legii, va interveni utilizând toate instrumentele legale pe care le are la dispoziție.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *