Chinezii joacă la… „două capete”: Trimit în Ucraina ajutoare umanitare și afirmă că prietenia lor cu rușii este „beton”

Crucea Roșie din China va trimite ajutoare umanitare Ucrainei, a anunțat luni ministrul chinez de externe, Wang Yi. În același timp, oficialul chinez a declarat că prietenia Chinei cu Rusia este „beton” și a reiterat apelurile ca discuțiile diplomatice să continue pentru o rezolvare a conflictului armat din Ucraina. În timp ce ţările occidentale au impus un spectru larg de sancţiuni dure împotriva Rusiei, China s-a abţinut să condamne invazia Ucrainei şi să numească intervenţia rusă drept război.

Prietenia dintre China şi Rusia este „solidă ca o stâncă”, iar perspectivele de cooperare dintre cele două ţări sunt foarte largi, a declarat luni ministrul chinez de externe Wang Yi, citat de Reuters, afirmând în acelaşi timp că Beijingul deja „face oficii de mediator” în conflictul din Ucraina, potrivit EFE.

Cooperarea între cele două state aduce beneficii şi bunăstare ambelor popoare, a mai zis şeful diplomaţiei chineze. China „face deja oficiile de mediator” între Ucraina şi Rusia, a afirmat Wang Yi, subliniind că Beijingul va depune eforturi pentru a oferi asistenţă umanitară ce „nu poate fi politizată”, potrivit EFE.

Până în prezent, China a avut o poziţie ambiguă faţă de conflictul din Ucraina – a evitat să utilizeze cuvântul „invazie” – insistând atât asupra „respectării integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor”, cât şi asupra atenţiei ce trebuie acordată „cerinţelor legitime ale Rusiei în materie de securitate”, notează EFE. Pe de altă parte, China a insistat că situaţiile din Taiwan şi Ucraina sunt diferite, fiindcă Taiwanul a fost mereu parte a Chinei, a spus Wang Yi, citat de Reuters.

China îndeamnă Franța și Germania la „cea mai mare reţinere” în Ucraina

Preşedintele chinez Xi Jinping a îndemnat marţi la „cea mai mare reţinere” în Războiul din Ucraina şi şi-a exprimat „îngrijorarea profundă” într-o convorbire la telefon cu omologii să francez Emmanuel Macron şi german Olaf Scholz, potrivit televiziunii chineze, relatează AFP.

China, care întreţine bune relaţii cu Rusia, a refuzat până în prezent să vorbească despre o invazie a Ucrainei. Regimul lui Xi Jinping se limitează să-şi exprime „regretul” faţă de războiul din Ucraina şi afirmă că „înţelege” îngrijorările ruse în domeniul securităţii.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *