China va permite cuplurilor să aibă TREI copii, în loc de doi, după scăderea puternică a ratei natalității

China va permite cuplurilor să aibă cel mult trei copii, nu doi, așa cum este politica strictă impusă în prezent de autoritățile chineze. Schimbarea a fost deja aprobată de președintele Xi Jinping, notează BBC. Decizia vine în contextul în care rata natalității a înregistrat o scădere semnificativă în ultimii ani.

Ultimul recensământ a arătat că populația Chinei a crescut la cel mai lent ritm din ultimele decenii. Acest aspect a determinat Beijingul să ia măsuri și să elimine politica strictă potrivit căreia un cuplu nu putea avea mai mult de doi copii. Astfel, pentru a preveni un declin și mai mare al populației, fiecare familie va putea avea trei copii. Recensământul Chinei, făcut public la începutul acestei luni, a arătat că aproximativ 12 milioane de copii s-au născut anul trecut, o scădere semnificativă față de cei 18 milioane din 2016.

Creșterea populației chineze în ultimul deceniu a scăzut la cel mai mic nivel din rapoartele oficiale care datează din 1950. La finalul anilor 1970 a fost introdusă politica „un copil” de familie, încetinind astfel creșterea brusă a populației. Rezultatele recensământului din 2020 arată că numărul populaţiei din China continentală a crescut cu 5,38%, la 1,41 miliarde. La recensământul din 2010, a fost observată o creştere de 5,84%, la 1,34 de miliarde de locuitori, iar la toate celelalte şase recensăminte oficiale, derulate din 1953, creşterea era de peste 10%. Noile cifre reprezintă faptul că obiectivul stabilit în 2016, ca populația să ajungă până în 2020 la 1,42 de miliarde, nu a fost atins.

În urmă cu cinci ani, China a înlocuit politica „un copil” de familie – iniţial impusă pentru a opri explozia demografică la acel moment – cu o limită de doi copii pentru fiecare familie. Organizaţia Naţiunilor Unite a prezis că numărul oamenilor care trăiesc în China continentală va atinge un vârf în 2030 înainte să scadă.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *