China RESPINGE acuzațiile NATO: „Timpul va dovedi că noi suntem de PARTEA BUNĂ a istoriei”

China a respins joi ca „dezinformare” o serie de acuzaţii ale NATO, după ce secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a reproşat Beijingului că răspândeşte „minciuni sfruntatedespre invadarea Ucrainei de către Rusia, relatează AFP. Partener apropiat al Moscovei, Beijingul nu a condamnat până acum invazia rusă, ci doar a făcut apel la ambele părţi să dea dovadă de reţinere. Occidentul presează China să îşi exprime clar opoziţia faţă de ofensiva Kremlinului.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunţat miercuri „sprijinul politic oferit Rusiei de către China, inclusiv prin răspândirea de minciuni sfruntate şi de dezinformare”. Reluând suspiciunile SUA, el a denunţat „posibilitatea ca Beijingul să ofere un sprijin material pentru invazia din Ucraina” şi a cerut China „să se alăture restului lumii în a cere o încetare imediată şi paşnică a acestui război”.

A acuza China că dezinformează în legătură cu Ucraina este în sine o dezinformare”, a răspuns într-o conferinţă de presă Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez. „SUA şi NATO trebuie să angajeze un dialog cu Rusia pentru a desface nodul crizei ucrainene. Pentru a rezolva o criză, trebuie să fim calmi şi raţionali, nu să aruncăm benzină pe foc”, a spus el.

China se prezintă drept o putere neutră şi susţine că extinderea NATO este cauza crizei ucrainene, notează AFP.

Noi am pledat întotdeauna ca Ucraina să fie o punte între Est şi Vest, şi nu avangarda unui joc între marile puteri„, a argumentat Wang Wenbin. „Timpul va dovedi că poziţia Chinei este de partea bună a istoriei„, a adăugat el.

Liderii NATO s-au reunit joi într-un summit extraordinar la Bruxelles pentru a discuta despre strategia în Europa şi pentru a consolida unitatea ţărilor occidentale în faţa Rusiei.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.