China „joacă” rolul de SUPER-PUTERE. Negociază intens cu SUA, Rusia și… Ucraina

Apar primele informații despre teme abordate de președintele Chinei Xi Jinping și președintele SUA Joe Biden în apelul lor video de vineri, transmite BBC. Înainte ca ei să vorbească, SUA au spus că Biden va îndemna China să nu furnizeze Rusiei echipament militar pentru războiul din Ucraina. În apelul lor, Xi i-a spus lui Biden că războaiele dintre state nu sunt „în interesul nimănui”, relatează televiziunea de stat chineză.

Relațiile de la stat la stat nu pot ajunge la stadiul de ostilități militare”, a declarat postul de stat CCTV, potrivit lui Xi. „Pacea și securitatea sunt cele mai apreciate comori ale comunității internaționale”. Xi i-a spus, de asemenea, lui Biden că SUA trebuie să-și asume responsabilitățile internaționale și să depună eforturi pentru pacea mondială. Nu a apărut încă relatarea SUA despre ceea ce au vorbit liderii celor două țări.

China respectă „suveranitatea şi integritatea teritorială a tuturor statelor”, iar SUA „ar trebui ia măsuri concrete pentru a rezolva problema din Ucraina, mai degrabă decât să alimenteze conflictul şi să îl transfere către alţii” a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Zhao Lijian, într-o conferinţă de presă la Beijing, înainte de convorbirea telefonică dintre preşedintele Xi Jinping şi omologul său american, Joe Biden, conform CNN.

„China susţine întotdeauna respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a tuturor statelor, respectând obiectivele şi principiile Cartei ONU, acordând importanţă preocupărilor legitime de securitate ale tuturor statelor, sprijinind toate eforturile care conduc la soluţionarea paşnică a crizei şi promovând negocierile de pace şi relaxarea situaţiei umanitare”, a spus Zhao. „Poziţia Chinei este legitimă, corectă, obiectivă şi incontestabilă”, a subliniat el. „Unii oameni din SUA au răspândit dezinformare pentru a calomnia şi a pune presiune asupra Chinei, o atitudine extrem de iresponsabilă şi nu va ajuta la rezolvarea problemei. China se opune ferm şi nu va accepta niciodată acest lucru”, a mai spus oficialul chinez. „SUA ar trebui să reflecteze serios asupra rolului său în criza ucraineană, să-şi asume responsabilităţile cuvenite şi să ia măsuri concrete pentru a uşura situaţia şi a rezolva problema, mai degrabă decât să alimenteze conflictul şi să îl transfere către alţii”, a continuat el.

Zhao a precizat că Ucraina are nevoie de hrană mai degrabă decât de arme, iar faptul că SUA trimit asistenţă militară în ţară nu va aduce pacea. Declaraţiile oficialului chinez vin înainte de convorbirea telefonică dintre preşedintele american Joe Biden şi preşedintele chinez Xi Jinping, programată vineri, care se aşteaptă să se concentreze asupra invaziei Rusiei în Ucraina.

În ceea ce priveşte relaţiile dintre China şi Rusia, China a promovat „parteneriatul fără limite” în urma unei întâlniri oficiale din luna februarie între preşedintele Xi Jinping şi omologul său rus, Vladimir Putin. Oficialii americani cred că Rusia a cerut Chinei sprijin militar şi economic pentru purta războiul neprovocat în Ucraina şi că Beijingul şi-a arătat disponibilitatea de a ajuta Moscova. Atât Rusia, cât şi China au negat dezminţit acuzaţiile.

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a avut, vineri, o conversaţie cu omologul său din China, Xi Jinping, despre competiţia între cele două ţări şi despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei, anunţă Casa Albă. „Preşedintele Joseph R. Biden va vorbi vineri cu preşedintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping. Conversaţia se înscrie în cadrul eforturilor de a menţine deschise canalele de comunicare între Statele Unite şi China„, anunţă Preşedinţia de la Washington, conform unui comunicat .

„Cei doi lideri au discutat despre gestionarea competiţiei între cele două ţări, despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi despre alte probleme care generează preocupări pentru ambele naţiuni”, precizează Casa Albă.

Suntem îngrijorați că se gândesc să ajute direct Rusia. Nu vom ezita să impunem costuri

Anthony Blinken, secretarul de stat al SUA (ministru de externe), a spus că administrația de la Casa Albă nu va ezita să impună „costuri” Chinei, dacă va continua să apere acțiunile lui Vladimir Putin. Într-un discurs televizat, Blinken a spus că Beijingul ar trebui să-și folosească influența internațională pentru a pune presiune asupra Kremlinului, adăugând că țara încearcă să se prezinte ca un stat neutru.

Continuăm să cerem tuturor națiunilor, în special celor cu influență directă asupra Rusiei, să folosească orice pârghie pe care o au pentru a obliga Moscova să pună capăt acestui război de alegere. Credem că China, în special, are responsabilitatea de a-și folosi influența asupra președintelui Putin și de a apăra regulile și principiile internaționale pe care pretinde că le susține”, a spus Blinken.

El a spus că va transmite clar guvernului chinez că va purta responsabilitatea pentru orice acțiuni pe care le întreprinde în sprijinul agresiunii ruse.

În schimb, se pare că China se îndreaptă în direcția opusă, refuzând să condamne această agresiune în timp ce încearcă să se prezinte ca un arbitru neutru. Suntem îngrijorați că se gândesc să ajute direct Rusia cu echipamente militare pe care să le folosească în Ucraina. Președintele Biden va vorbi mâine cu președintele Xi și va clarifica faptul că China va fi responsabilă pentru orice acțiuni pe care le va lua pentru a sprijini agresiunea Rusiei și nu vom ezita să impunem costuri”, a spus el.

Cu aproximativ o oră înainte de a vorbi Blinken, mass-media de stat chineză CGTN a postat pe Twitter un raport conform căruia forțele ruse au vizat civili care așteptau la coadă pentru pâine în orașul Cernihiv, din nordul orașului, citând oficiali americani și ucraineni.

Rusia: Beijingul nu l-a primit pe ministrul de externe rus sau Putin l-a rechemat pentru că arde casa la Moscova?

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a infirmat joi informaţiile apărute anterior în publicaţia germană Bild conform cărora avionul care îl ducea pe şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, într-o vizită la Beijing s-a întors din drum noaptea trecută, relatează agenţia rusă oficială de presă TASS.

„Serghei Lavrov a lucrat aseară (miercuri) până târziu la Smolenka (diminutivul Pieţei Smolenskaia, unde se află sediul MAE rus – n.r.), iar (joi) dimineaţă a început pregătirile pentru negocierile cu colegii din Orientul Mijlociu veniţi la Moscova„, a scris Zaharova pe contul său Telegram.

Potrivit Bild, Lavrov ar fi plecat în noaptea de miercuri spre joi spre Beijing, dar preşedintele rus, Vladimir Putin, i-ar fi cerut să se întoarcă. Astfel, avionul care îl transporta pe Lavrov, care parcursese deja 2.800 de km din cei 6.000 până la Beijing, s-a întors din drum când se afla deasupra Novosibirsk (Siberia) şi a aterizat la Vnukovo, aeroport din Moscova. „Lumea se întreabă acum„, scrie Bild, „dacă Beijingul nu l-a primit pe ministrul de externe rus sau Putin l-a rechemat pentru că arde casa la Moscova”, citează ironic Zaharova comentariul din Bild, conform TASS.

Cu câteva zile în urmă, Moscova a cerut ajutor Beijingului, atât financiar, cât şi militar. La 14 martie, consilierul preşedintelui american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, s-a întâlnit la Roma cu diplomatul chinez Yang Jiechi, membru al Biroului Politic al Partidului Comunist din China, prilej cu care l-a avertizat asupra eventualelor consecinţe pentru Beijing în cazul acordării unei asistenţe militare Rusiei, potrivit EFE.

China susține ideea ajutorului pentru Ucraina, dar refuză să vorbească despre asistență militară

Oficialii din China susțin ideea ambasadorului chinez din Ucraina privind acordarea unui ajutor umanitar, dar refuză să vorbească despre asistența militară despre care se crede că a fost cerută de ruși, anunță CNN. China aprobă remarcile făcute de ambasadorul său în China. Anunțul a fost făcut joi, după ce ambasadorul chinez a promis ajutor politic și economic țării lovite de război.

„China suportă fără reținere remarcile făcute de ambasador. China sprijină toate eforturile pentru a ușura situația și pentru a se realiza o înțelegere politică. China este gata să contribuie la depășirea crizei umanitare”, a spus, într-o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian.

Totuși, Beijingul ar putea juca la ambele capete, deoarece Zhao a refuzat să spună dacă suportul pentru afirmațiile ambasadorului înseamnă că Rusia nu va primi de la China arme și asistență pentru războiul din Ucraina. Fan Xianrong, ambasadorul chinez în Ucraina, a promis ajutor din partea Chinei și a lăudat poporul ucrainean în timpul unei întâlniri pe care a avut-o luni, la Liov, potrivit guvernatorilor regionali. Ministerul de Externe chinez a respins joi în termeni fermi afirmaţia secretarului de stat american Antony Blinken potrivit căreia ezitarea Beijingului de a condamna agresiunea rusă în Ucraina este în contradicţie cu poziţia Chinei cu privire la Carta Naţiunilor Unite, relatează Reuters. China crede întotdeauna că suveranitatea şi integritatea teritorială trebuie să fie menţinute, a declarat Zhao Lijian, purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze.

Într-un interviu difuzat miercuri, Blinken a spus că faptul că Beijingul „nu s-a pronunţat puternic împotriva’‘ agresiunii ruse în Ucraina este contrar angajamentelor Chinei în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, responsabil pentru menţinerea păcii şi a securităţii.

Este în totală contradicţie cu ceea ce China spune şi repetă mereu despre sanctitatea Cartei şi a principiilor de bază ale Naţiunilor Unite, printre care suveranitatea naţiunilor”, a declarat secretarul de stat al SUA.

Armata rusă a lansat la 24 februarie o amplă ofensivă militară împotriva Ucrainei, invadând această ţară din mai multe direcţii. Occidentul a reacţionat, Uniunea Europeană, SUA şi Regatul Unit impunând sancţiuni dure contra Moscovei. Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a decis miercuri, într-o şedinţă extraordinară, excluderea Rusiei din această organizaţie paneuropeană, după 26 de ani de apartenenţă. Rusia îşi numeşte agresiunea sa în Ucraina drept „operaţiune militară specială” pentru „denazificarea” ţării vecine.

China NU va ataca niciodată Ucraina

China „nu va ataca niciodată Ucraina”, dimpotrivă, va ajuta statul ucrainean, în special din punct de vedere economic, a declarat ambasadaorul Chinei în Ucraina, potrivit unui comunicat de presă al guvernului regional din Liov. „China nu va ataca niciodată Ucraina. Vom ajuta, mai ales din punct de vedere economic… În această situaţie, pe care o aveţi acum, vom acţiona responsabil”, l-a asigurat ambasadorul Chinei în Ucraina, Fan Xianrong, pe Maksym Kozytsky, şeful administraţiei militare regionale din Liov, în timpul unei întâlniri.

„China este o ţară prietenoasă cu poporul ucrainean. În calitate de ambasador, pot spune în mod responsabil că China va fi întotdeauna o forţă benefică pentru Ucraina, atât din punct de vedere economic, cât şi politic”, a argumentat el.

Fan a spus că Ambasada Chinei s-a mutat de la Kiev la Liov şi va rămâne acolo pentru moment, potrivit lui Kozytsky. Marţi, ambasadorul Chinei în SUA, Qin Gang, a publicat un articol în Washington Post, reiterând că Beijingul vrea să se încheie conflictul din Ucraina. Astfel, au fost eliminate „zvonurile” conform cărora „China ştia, a acceptat sau a susţinut în mod tacit” războiul.

„Conflictul dintre Rusia şi Ucraina nu face niciun bine Chinei. Dacă China ar fi ştiut despre criza iminentă, am fi făcut tot posibilul să o prevenim”, a scris Qin.

Afirmaţiile sale au venit în urma declaraţiilor oficialilor serviciilor secrete americane, care au susţinut că Rusia a cerut Chinei sprijin militar în Ucraina, afirmaţie pe care Beijingul şi Moscova au dezminţit-o ulterior.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *