China CONDAMNĂ sancțiunile „ilegale” ale Occidentului! Lavrov, la Beijing: „Rusia și China vor o nouă ORDINE MONDIALĂ, o lume multipolară, justă, democratică”

Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a anunţat miercuri o ordine mondială „multipolară, justă şi democratică” în parteneriat cu China, în timpul primei sale vizite în această ţară de la invadarea Ucrainei, relatează AFP.

Trăim o etapă foarte serioasă în istoria relaţiilor internaţionale”, a declarat şeful diplomaţiei de la Kremlin, la începutul unei întrevederi bilaterale cu omologul său chinez, Wang Yi, în provincia Anhui din estul Chinei. „Sunt convins că la finalul acestei etape situaţia internaţională va fi net mai clară şi că noi, împreună cu dvs. şi cu partenerii noştri, ne vom îndrepta spre o ordine mondială multipolară, justă, democratică”, i-a spus el ministrului chinez.

La rândul său, Wang Yi a declarat că relaţiile dintre China şi Rusia „au trecut testul turbulenţelor internaţionale” şi continuă să se dezvolte ferm, a relatat Phoenix TV, citată de Reuters. Într-un comunicat de presă transmis de Ministerul de Externe rus şi citat de agenţia Interfax se menţionează că, la întâlnirea celor doi oficiali, Rusia şi China au convenit să îşi consolideze cooperarea, în contextul a ceea ce Moscova numeşte „condiţii internaţionale dificile”. Conform Interfax, cooperarea presupune întărirea coordonării politicii externe şi adoptarea unei singure voci în privinţa afacerilor globale. Totodată, miniştrii de externe chinez şi rus au condamnat ceea ce ei au numit sancţiunile occidentale ilegale şi contraproductive impuse Moscovei pentru acţiunile sale din Ucraina, potrivit unei declaraţii a MAE rus.

Beijingul, care împărtăşeşte cu Moscova o ostilitate afişată faţă de SUA, refuză de la 24 februarie să condamne invazia rusă din Ucraina, preferând să denunţe în schimb sancţiunile occidentale împotriva Rusiei, notează Reuters. La începutul lunii martie, Wang Yi a salutat chiar prietenia cu Moscova, despre care a spus că este extrem de puternică, şi a apărat îngrijorările „rezonabile” ale Rusiei în privinţa securităţii sale.

Cu câteva zile înainte de războiul din Ucraina, preşedintele rus Vladimir Putin a fost primit călduros de omologul său chinez Xi Jinping la Beijing. Cele două ţări au celebrat atunci o prietenie „fără limite” şi au denunţat „extinderea” NATO. Serghei Lavrov este în China pentru o reuniune de două zile consacrată nu Ucrainei, ci Afganistanului, şi la care care ar urma să participe şi un diplomat american. Reuniunea, organizată la Tunxi, în provincia estică Anhui, adună şapte ţări vecine cu Afganistanul: în afară de Rusia şi China, ea mai regrupează Pakistanul, Iranul, Tadjikistanul, Turkmenistanul şi Uzbekistanul.

Ministrul de Externe al talibanilor aflaţi la putere la Kabul, Amir Khan Muttaqi, este de asemenea aşteptat, conform agenţiei oficiale chineze de presă Xinhua. În paralel ar urma să aibă loc o reuniune a unui „mecanism de consultare” asupra Afganistanului, cu participarea unor diplomaţi din China, Rusia, Pakistan, dar şi din SUA, a anunţat Beijingul.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, reprezentantul special al Washingtonului pentru Afganistan, Tom West, urmează să asiste la reuniune. Aceste întâlniri au loc la o săptămână după o vizită la Kabul a ministrului chinez de externe, pentru prima dată de la venirea la putere a fundamentaliştilor islamişti în august anul trecut.

China are o mică frontieră de 76 de kilometri la foarte mare altitudine cu Afganistanul. China se teme de mult timp ca vecinul său să nu devină o bază pentru separatiştii şi islamiştii de etnie uigură, majoritară în marea sa regiune Xinjiang din nord-vest.

Miniştrii de externe ai Rusiei şi Chinei, Serghei Lavrov şi Wang Yi, au condamnat, miercuri, sancţiunile occidentale „ilegale şi contraproductive” impuse Moscovei din cauza acţiunii sale în Ucraina, a anunţat Ministerul rus de Externe într-un comunicat, relatează Reuters.

Miniştrii au avut un schimb aprofundat de opinii cu privire la situaţia din Ucraina. Şeful Ministerului rus de Externe şi-a informat omologul chinez în privinţa progresului operaţiunii militare speciale… şi în privinţa dinamicii procesului de negocieri cu regimul de la Kiev”, a informat Ministerul rus de Externe într-un comunicat, citat de Reuters.

Părţile au remarcat caracterul contraproductiv al sancţiunilor unilaterale ilegale impuse Rusiei de către Statele Unite şi sateliţii lor”, se mai adaugă în comunicat.

Potrivit comunicatului, cei doi miniştri au convenit că Rusia şi China vor continua să-şi consolideze parteneriatul strategic şi să discute despre afacerile globale „cu o voce unită”. „S-a convenit să se consolideze în continuare coordonarea politicii externe şi să se extindă cooperarea pe plan bilateral şi în diferite formate multilaterale”, se mai precizează în comunicat.

Wang a spus că relaţiile ruso-chineze au „rezistat testului turbulenţelor internaţionale” şi a existat o dorinţă intensificată din partea celor două ţări de a dezvolta relaţii care au „crescut în mod robust”, a informat televiziunea Phoenix TV din China.

Nu există nicio limită pentru cooperarea China-Rusia, nicio limită pentru eforturile noastre de a realiza pacea, de a proteja securitatea şi de a ne opune hegemoniei”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, într-o conferinţă de presă la Beijing. „Relaţiile dintre China şi Rusia sunt nealiniate, paşnice şi nu vizează nicio terţă parte”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a purtat discuţii cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în provincia Anhui, din estul Chinei, unde statul chinez organizează două zile de întâlniri cu privire la situaţia Afganistanului. Rusia caută sprijin şi parteneriat din partea Chinei, deoarece devine din ce în ce mai izolată de sistemele financiare globale şi de lanţurile de aprovizionare.

Lavrov, care a declarat, luni, că relaţiile Rusiei cu China sunt la cel mai puternic nivel de până acum, a vizitat China pentru discuţii găzduite de Wang, care urmau să includă reprezentanţi ai talibanilor aflaţi la guvernare în Afganistan, precum şi reprezentanţi ai Pakistanului, Iranului, Tadjikistanului, Turkmenistanului şi Uzbekistanului. Afganistanul suferă o criză economică şi umanitară agravată de întreruperea ajutorului financiar ca urmare a preluării puterii de către talibani, după ce trupele SUA au părăsit Afganistanul în august, anul trecut.

Xi Jinping și liderii UE vor discuta vineri într-un summit virtual

Președintele chinez Xi Jinping și premierul Li Keqiang vor avea vineri un summit virtual cu liderii UE, a anunțat, miercuri, ministerul de externe de la Beijing, conform Reuters. Este prima confirmare a Chinei că un summit cu UE va avea loc în această săptămână. Evenimentul a fost amânat de câteva ori până acum, din cauza deteriorării relațiilor. Liderii vor avea o videoconferință, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Wang Wenbin, în cadrul unei conferințe de presă.

În urmă cu două săptămâni, liderii UE au acuzat China că ar ajuta militar Rusia, în contextul invaziei din Ucraina. Președintele american Joe Biden a declarat, joi, după întâlnirile cu șefii de stat și de guvern din NATO și G7, că l-a avertizat pe președintele Chinei, Xi Jinping, că dacă ajută Rusia în invazia din Ucraina vor exista consecințe față de statul asiatic, în special în ce privește relațiile economice pe care le are cu Occidentul. Beijingul a respins în mod repetat rapoartele Statelor Unite despre implicarea sa în criza din Ucraina, pe care le-a catalogat ca „dezinformare”.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a ajuns în China, în prima sa vizită de când Rusia a atacat Ucraina. Şeful diplomaţiei ruse urmează să aibă miercuri o întâlnire cu omologul său chinez Wang Yi.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *