Chesnoiu (Agricultură): „Dacă nu intervine statul în susținerea fermierilor, vom avea un dezechibru mai mare și o creștere de preț. La producția de cartofi avem probleme în a asigura necesarul de consum intern”

Adrian Chesnoiu (PSD), ministrul Agriculturii, a vorbit marți, pentru B1 TV, despre programele de sprijinire a fermierilor, așa încât aceștia să nu fie nevoiți să-și vândă marfa mai scump, iar românii să plătească mai mult pe alimente. Chesnoiu, despre programele pentru susținerea fermierilor.

Ideea e destul de simplă. Știm că factorul de creare a prețului depinde de multe variabile și nu mereu le poți gestiona prin asigurarea materiei prime. Că intervin toți ceilalalți factori. Noi putem, și spre asta ne îndreptăm spre 2022, să ajutăm fermierii să stabilizăm producția și aceștia să fie cât mai sustenabili pe piață. Dacă nu intervine statul în susținerea fermierilor, vom avea dezechibre și mai mari – o producție mai mică raportată la o cerere mai mare. Asta înseamnă o creștere de preț. La nivelul Ministerului Agriculturii, pe zona de legume, avem programele destinate susținerii fermierilor petru producția de legume în spații protejate, avem programul pentru susținerea culturii de usturoi și două programe noi, pe care le-a introdus în bugetul pe 2022, cel de susținere a producție de cartof și cel de susținere a producției de strugure de masă”, a declarat ministrul Chesnoiu.

Ce spune Mircea Coșea despre prețuri și intervenția Ministerului Agriculturii

Tot marți, profesorul Mircea Coșea a declarat, pentru B1 TV, că prețurile vor continua să crească:Ne așteptăm la creșteri de prețuri în continuare, la scăderea puterii de cumpărare a oamenilor, la o lovitură puternică, începând din aprilie, a facturilor, că România nu va mai beneficia de măsurile care au blocat o anumită perioadă creștrea facturilor și, lucrul poate cel mai grav, nu reușim să aducem la termen în România banii din PNRR”.

Tocmai de aceea, Coșea a spus că e nevoie de intervenția inclusiv a Ministerului Agriculturii: „ În condițiile în care bugetele familiilor sunt limitate, veniturile sunt înghețate în cea mai mare parte, înseamnă că acest cost al energiei va afecta calitatea vieții. Atunci intervine o altă politică imediată, ce a a politicilor agrare. Ministerul Agriculturii trebuie să ia măsuri imediate de stimulare a procesatorilor interni, de aducere pe piață a produselor alimentare românești în cantități mari și la prețuri rezonabile”.

În ceea ce privește producția de cartofi, România are probleme în sensul asigurării necesarului de consum intern, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, marți, pe B1 TV, la News Pass, unde a anunțat mai multe programe, printre care și unul pentru susținerea producției de cartofi.

„Usturoiul era deja un program care a fost pornit în anii trecuți și a dat roade, deja puteți să observați și dumneavoastră dacă mergeți în marile lanțuri de magazine, puteți vedea usturoi românesc tot mai prezent pe rafturile magazinelor. E un program care a dat roade, trebuie continuat. De cealaltă parte, la producția de cartofi, vedem că avem probleme în sensul asigurării necesarului de consum intern”, a declarat oficialul.

Programul de susținere a cartofului va fi complementar cu programele de investiții în zona de depozitare și pregătire pentru comercializare prin viitorul Program național strategic, a explicat Adrian Chesnoiu.

„Chiar am văzut declarațiile reprezentanților fermierilor că un procent destul de însemnat de cartofi se importă, și atunci trebuie să venim cu acest program nou de susținere a producției de cartofi, urmând să îl facem complementar cu programele de investiții în zona de depozitare și pregătire pentru comercializare a cartofului prin viitorul Program național strategic, pentru că trebuie să avem o gândire strategică pentru viitor. Lucrurile nu se pot schimba de pe o zi pe alta, nu se pot schimba într-o noapte, dar dacă aceste programe sunt coerente și sunt evaluate din perspectiva impactului în piață, atunci cu siguranță vom avea rezultate”, a adăugat ministrul.

Întrebat dacă are vreo explicație pentru creșterea prețului la cartofi, el a afirmat: „Crește prețul acelei materii prime sau acelui produs care nu este suficient pe o piață în creștere, adică cererea a fost mai mare decât oferta de cartofi și atunci prețul, fiind importat, a crescut foarte mult în ultimii ani. Nu mai vorbim de tehnologia de producție, că aici vorbim de tratamente fitosanitare, de materii prime, de inputuri, de fertilizanți, care toate s-au scumpit ca urmare a creșterii la energie și gaze”.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.