CEx PSD: Gabriela Firea, OUT; Viorica Dăncilă, CANDIDATUL partidului la prezidențiale!

Încă o zi plină pentru social-democrați. Aceștia au fost convocaţi în şedinţa Biroului Politic Național, marţi, la Parlament, începând cu ora 11:00, urmată, aproximativ o oră mai târziu, de reuniunea Comitetului Executiv, pentru a decide prezidenţiabilul partidului.

După retragerile din ultimele două zile ale lui Eugen Teodorovici și Mihai Fifor din cursa pentru prezidențiale, era de așteptat ca în ședințele BPN și CEx Viorica Dăncilă să-și anunțe candidatura, pe care o avea de disputat, în termeni serioși, cu Gabriela Firea.

Eșecul duce la demisii?

Viorica Dăncilă consideră că un eșec al ei la prezidențiale va duce la schimbarea din fruntea partidului la viitorul Congres PSD din primăvara lui 2019. Totodată, aceasta insistă că este firesc ca șefii organizațiilor județene care obțin la alegerile prezidențiale voturi sub pragul calculat în partid să plece acasă. Propunerea nu este privită cu ochi buni de liderii din teritoriu, care au împământenit tradiția de a opri motoarele în alegeri pentru a-l arunca peste bord pe candidat după alegeri. Dăncilă nu vrea să pățească același lucru și vrea ca șefii județeni să demisioneze înaintea conducerii centrale.

„Oamenii care ne votează nu vor doar pâine, sunt demni, care nu sunt dispuși să se târască pentru a primi acea pâine”

Înainte de ședințele furtunoase, mai mulți lideri social-democrați au dat de înțeles că Viorica Dăncilă este deja stabilită drept candidat.

Deputatul Liviu Pleșoianu, înscris în cursă, a anunțat că trimite probabil ultimul mesaj către un CEx PSD.

„Să ținem cont, să nu uităm niciodată că oamenii care ne votează nu vor doar pâine, ei nu sunt doar un mare stomac… Sunt oameni demni, cu coloană vertebrală, care vor pâine, cum vrem cu toții, dar care nu sunt dispuși să se târască pentru a primi acea pâine! (…) Să triumfe dreptatea, nu injustiția și, mai mult decât orice, să triumfe România, nu „Românica”! Votați pentru România, oameni liberi! Fie să fim!”, a transmis Pleșoianu.

În altă ordine de idei, Mihai Fifor, proaspăt retras din cursă, a lăudat-o pe președintele partidului:

„Viorica Dăncilă este tot ce  nu a reușit să fie Klaus Iohannis, o persoană care respectă legea, Constituția și e  capabilă să intre în cursa pentru Cotroceni. S-a încercat să i se formeze o imagine falsă, conduce guvernul și o face destul de bine, a preluat partidul într-un moment delicat”, a spus Fifor.

Pârtie pentru Dăncilă, Firea OUT!

Viorica Dăncilă nu ar fi dorit să candideze, însă este silită de funcție. Totodată, 70% dintre filialele sunt de partea președintelui PSD, pe motiv că preşedintele partidului este obligat să candideze la prezidenţiale, singurul care se opune fiind Paul Stănescu, liderul PSD Olt, apropiat al primarului Capitalei, Gabriela Firea, adversarul de facto al lui Dăncilă în CEx-ul de marți.

Primul care a lovit-o pe Firea, marți, a fost primarul Sectorului 5, Daniel Florea, care, înainte de ședințe, a declarat că Firea ar trebui să renunțe. Acesta a fost urmat de primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, care și-a arătat susținerea totală pentru Dăncilă.

Față în față cu atmosfera din partid, primarul Capitalei s-a împăcat cu ideea că nu va fi candidatul PSD la prezidențiale.

„Am vrut să fac un bine pentru partid, dacă colegii mei nu acceptă această variantă nu pot decât să accept votul de la CEx. Eu voi spune colegilor mei cum văd eu lucrurile și care sunt atuurile mele. (…) Eu nu pot să impun ceva colegilor mei. Dacă ei nu cred acum în această variantă, și ei își vor asuma rezultaul votului la alegerile prezidențiale”, a spus Firea.

Înaintea BPN, Viorica Dăncilă a convocat o ședință restrânsă a liderilor partidului, la care au participat Gabriela Firea, Mihai Fifor, Gabriel Mutu și Daniel Florea.

Liderul de la Vrancea, Marian Oprișan, a clarificat și mai mult lucrurile, susținând că Dăncilă este o soluție și cu șanse mari împotriva lui Iohannis.

În ședința BPN, Firea a anunțat în prezența lui Dăncilă că își retrage intenția de a candida la prezidențiale din partea PSD pentru că vede că nu are susținere în partid.

Dăncilă, ochi dulci pentru PRO România

Înaintea BPN, Viorica Dăncilă a precizat faptul că PRO România ar putea să intre la guvernare în toamnă, existând discuții în acest sens, doar că partidul lui Victor Ponta trebuie să își definitiveze procedurile interne. Imediat a reacționat și vicepreședintele PSD, Gabriel Zetea, care a spus că indiferent dacă PRO România va susține sau nu candidatul social-democrat la prezidențiale partidul lui Ponta trebuie să fie cooptat la guvernare.

De partea cealaltă, Ponta a insistat în ultimele trei zile pe faptul că ar intra la guvernare doar dacă PSD ar lua măsuri drastice de reformă în mai multe domenii.

Președintele PSD, prezidențiabil

Premierul și liderul PSD, Viorica Dăncilă, a fost desemnată de Comitetul Executiv al partidului drept candidat la alegerile prezidențiale din această toamnă. În cadrul BPN a fost un vot masiv pentru Viorica Dăncilă, doar doi lideri votând împotrivă, aceștia fiind liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu și liderul PSD Olt, Paul Stănescu. Dumitru Buzatu l-a votat pe Pleșoianu.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *