Spread the love

Liderii PSD, reuniți marți în cadrul Comitetului Executiv Național, au propus convocarea Congresului pentru data de 1 martie. Ulterior, au renunțat la această idee, nefiind fixată o dată anume pentru alegerea viitoarei conduceri.

„Nu evit fixarea unui termen. Am explicat foarte clar care sunt pașii, la următorul CEx toți colegii vor veni cu propunerile de modificări de statut, iar la întâlnirea de la sfâritul lunii cu primarii, cu președinții de organizații se vor discuta principiile și se va discuta data stabilirii congresului”, a spus președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, după ședința CEx.

În cadrul Congresului se va alege noul președinte al PSD, principal favorit fiind Marcel Ciolacu. De asemenea, vor fi aleși și oamenii din structura de conducere a PSD, dar vor fi reprimiți și o serie de oameni importanți, primul dintre ei, Mihai Tudose, revenind recent în PSD Brăila. Totodată, liderii PSD plănuiesc și o serie de modificări ale Statutului PSD.

CITEȘTE ȘI:

Pe lângă dezbaterile privind Congresul, partidului, liderii PSD au dezbătut intens subiectul depunerii unei moțiuni de cenzură. Astfel, social-democrații vor depune moțiune de cenzură dacă Guvernul își va asuma răspunderea pe modificarea legii electorale în sensul revenirii la alegerea primarilor în două tururi. Mai mult, PSD-iștii vor depune o sesizare la CCR în același timp cu depunerea unei moțiuni de cenzură dacă Guvernul își asumă răspunderea pe adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi. Decizia a fost adoptată cu unanimitate de voturi de către Comitetul Executiv al PSD.

În cadrul CEx s-a mai stabilit să fie trimisă o scrisoare principalelor instituții europene în legătură cu intenția PNL de a schimba legea pe ultima sută de metri astfel încât primarii să fie aleși în două tururi.

Vă scriu într-un context dificil pentru sistemul democratic din România. Cu doar câteva luni înainte de alegerile locale prevăzute în luna mai anul curent, forţele politice care guvernează în prezent România doresc să impună modificări structurale, de amploare, asupra sistemul electoral. Mai exact, partidele aflate la putere intenţionează trecerea de la un singur tur pentru alegerea primarilor şi preşedinţilor de Consilii Judeţene, la două tururi”, este începutul scrisorii pe care PSD o trimite tuturor instituţiior europene, inclusiv Comisiei de la Veneţia.

PSD a ataşat scrisorii principalele aspecte de ordin constituţional şi principial ce ar trebui luate în considerare în analiza şi evaluarea situaţiei prezentate.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *